Ангел Грънчов от Прищина: Целта на Косово е второто място в групата

Косово показа зъби на България

На 23 март 2019 да почерпят

Бирената диета – радост за небцето Тя наистина е ефективна, но има строги правила

Петролни гиганги харчат стотици милиони за информация срещу глобалното затопляне

Гражданската авиация по света изпитва остър недостиг на пилоти

Тръмп отмени санкции срещу Северна Корея часове след налагането им

Германия арестува 11 души за подготовка на терористични нападения

Русия започва серийно производство на ракетите „Ангара“

Заличават 18 туроператора от националния регистър

Тръмп удари рамо на Нетаняху преди вота (обзор) САЩ може да признаят Голанските възвишения за израелски (ИНФОГРАФИКА)

България започна с хикс евроквалификациите, младок на крачка от мечтан дебют

Ердоган: Израел няма право да окупира Голанските възвишения

Копие на чудотворната икона Богородица Всецарица пристигна в София

Елиф от „Намери ме“ стана на 10 години Малката актриса Изабела Дамла Гювенилир е родена в Ню Йорк

Българинът още ще бие жена си Какво, като дават домашното насилие на прокуратурата

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

Може да криминализират и говореното на английски

Отново един мъж уби жена си.

„Отново“ ли казахме? Да. Защото това събитие се повтаря около 30 пъти средногодишно у нас и оставя след себе си сираци.

Този път убийството е във Варна. Кремена е смазана от бой – удряна с юмруци и чук за пържоли, и зарязана в семейното гнездо в несвяст, за да прекрачи после прага между живота и смъртта. Датата е 25 февруари. Повечето медии я отбелязват, за да изтъкнат факта, че убиецът Борислав се е изявил – внимание! – само 2 дни преди да влязат в сила поправките в НК – тия, които криминализират преследването на съпруга от съпруг, на партньорка от партньор, на сестра от брат (или обратно), и предвиждат по-сурови наказания за кръвопролития, отвличане, пленяване, заплаха и принуда, ако те са „извършени в условия на домашно насилие“.

Фактът си е факт. Изтъквайки го, авторите на публикациите за Кремена искат да кажат, че не е все едно дали тя е погубена преди, или след промените в Наказателния кодекс. Смятат, че ако Борко след тях й беше строшил главата, щеше още да пати. И нещо повече – че след законодателната промяна домашните насилници няма да са такива, каквито бяха, а домашното насилие ще стане рядкост.

Да помислим дали така чудесно ще стане.

Какво се случваше с такива като Борислав и жертвите им досега, преди последното пренаписване на кодекса относно тях?

Във вариант №1 мъжът се прибира пиян, ругае гръмогласно, разплаква бебето и му запушва устата с възглавница, жената изпищява – Ще го удушиш, пияницо!” – получава 3 бързи шамара, руква кръв от носа й, ритва побойника, той побеснява, поваля я, разкъсва дрехите й и я затваря на заснежената тераса. Тя обаче е успяла да пъхне джиесема в гащите си и звъни на 112. Пристигат полицаите. Какво правят? Съставят протокол по чл. 65 от Закона за МВР – пияният да не нарушава обществения ред и да не бие жена си. Случва се и на нея да съставят същия акт. Така после и двамата могат да пуснат в съда искови молби по действащия от 13 години Закон за домашното насилие: единият да не доближава другия, да стои на 50 м от него и от детето им. Ако хлапето се окаже разделено и от двамата си родители едновременно, го настаняват в кризизен център. Това е абсурдно, но, по думите на уважавани юристи „в нашето правораздаване абсурдите са си типичен случай”.

Заварвайки жената полугола на терасата, детето – посиняло от плач, а мъжът – заспал на дивана, полицаите би трябвало да извършат арест. Да, но на практика те могат да вържат с белезници насилника, само ако го сварят, примерно, да държи нож, вкаран до дръжка в гърдите на половинката си. Или, ако му разпоредят: „Г-не, не тормозете вече госпожата” и той отвърне „Вървете на майната си!“. В тия две хипотези ще го задържат – за опит за убийство и неподчинение на властта. Но по-опитните от тях не помнят да има задържан от първи път домашен насилник. Има от втори път – когато доближи жена си, след като тя се е снабдила със заповед за защита. Обаче и това рядко се случва. Често изтормозени дами сигнализират на 112, че душманинът им нарушава съдебната забрана. Но докато дойде патрулка, той се разкарва. И не се намират свидетели да потвърдят, че преди миг е размахвал нож в семейната свада. Съседите денем са на работа, а нощем спят…

Заповед за незабавна защита се издава до 24 часа от подаването на молба и влиза в сила веднага, без да бъде връчвана даже. Тя обаче е за кратко. А заповед за постоянна защита се издава много бавно. Първо по делото се събират доказателства за насилие, после се издирва насилника, който се крие, знаейки, че без да е връчена, заповедта не важи.

Във вариант №2 жертвите след колебания се престрашават да подадат в районния съд или в близкото РПУ жалба: мъжът ми бие, замеря ме с пепелници, троши мебелите, детето от страх заеква, буди го среднощ и го отвежда… И? „Полицаите – казва жалбоподателка – ме посрещат като натрапница – аман, викат, от скандали, оправете се под одеалото!”. И по-лошо бива: не регистрират жалбите, подхвърлят на авторките двусмислени обещания…И да са добросъвестни, бездействат – не ставало дума за престъпления, а за интимни отношения.

В съда се държат по-прилично. Завеждат дело по Закона за домашното насилие, само дето краят му не се вижда – съдиите искат повече улики, отколкото са били нужни на италианските им колеги, за да пратят Ал Капоне в Алкатрас. Улики! То не е като да вземеш от пепелника фас с червилото на удушвачка. Страданията невинаги оставят следа. Класическото око – насинено и подуто е неизменно само във филмите. На живо по- често се наблюдава оттегляне на жалбите и съответно прекратяване на делата след временно разкаяние или заплахи. Още повече, ако тъщата се жалва от зетя побойник, а дъщерята казва: „Нищо такова няма!”

Вариант №3. В съдебната зала кънтят ужасяващи разкази на съседи, адвокатът на ищцата носи изваденото й око в мензура… Въпреки това, съдът избягва строгите мерки „недоближаване”, „освобождаване на съвместното жилище” и „оставане на детето при немалтретирания родител”, и избира най-леката: „изпращане на програма за справяне с гнева и агресията“. Какво следва? Осъденият отива на дадения му адрес в някое НПО, но програмата е с 6-месечно финансиране и до 3 дни изтича… Може и да я премине, да. Но доколко ще се превъзпита? До 100%? До 20? Пък и дори да спази ограничителната заповед в Сливен, той може в Ямбол да инквизира друга жена. Нямаше да е така, ако имахме, като швейцарците, единна система за ограничителните заповеди…

По предишния кодекс – така. А оттук-нататък? В НК ( чл. 93) има вече нова дефиниция – кога престъплението е извършено в условия на домашно насилие“ – когато „е предшествано от системно физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, ограничаване на личния живот, свобода и права…“ . Има вече и нови квалифицирани състави на убийство (чл.116), телесна повреда (чл. 131), отвличане (чл.142), лишаване от свобода (чл. 142а), принуда (чл. 143) и др. в „условия на домашно насилие“.

Плюс това, вече е наказуемо със затвор до 5 г.„всяко поведение със заплашителен характер, което се изразява в преследване на друго лице, показване на лицето, че е наблюдавано, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички средства “( чл.144). Учителката, която получава в час есемеси с цинизми и рони сълзи с гръб към учениците, знае какъв е смисълът. Знае го и шивачката, която не смее да излезе от работа, като вижда под дърво отсреща сянката му…

Освен другото, законодателят е записал в НПК, че прокурорът и съдиите ще уведомяват мъчениците, ако мъчителят им избяга от затвора или го пуснат в отпуск…Дали ще го правят, не е важно. Магистратите са наясно, че промените се правят не заради страдалките, а за да конпенсират отхвърлената от парламента Истанбулска конвенция, за която настояват брюкселските началници.

Важният въпрос е ще продължава ли домашното насилие да взема жертви у нас? Ще продължават ли насилниците да убиват по 30 жени годишно? Ще продължава ли всяка 4-та българка да се страда при затворена врата? Попитахме петима бракоразводни адвокати. Получихме 5 отговора „да”. Причината е, че домашното насилие не е муха, да я утрепеш с новия НК. То е конгломерат от култура, възпитание, образование, социална, икономическа среда и политически послания. Политици, които „бият” на избори, не спомагат за намаляване на насилието, било то домашно, улично или училищно. Безпаричието, като начин на живот в много семейства у нас, не предразполага към сговор – едно е да идеш вечер в ресторант и на опера, друго е да капнеш от умора на две работни места и да да завариш вкъщи хладилника празен, а жената разплакана, защото токът е неплатен и ще го спрат…

Има и друго. Криминализирането на преследването няма да се превърне магически в рехабилитационни центрове за жертвите. Те пак ще се връщат при насилниците, защото няма къде да идат или ще се преселят при други, защото не са се научили да живеят ненасилвани.

Криминализирането няма да спре автоматично кражбите от пари за проекти срещу домашното насилие, които се отпускат от правосъдната и други институции. Тия проекти отведнъж няма да станат истински, половината пак ще служат за подялба на суми и омастиляване на хартия.

То какво ли вече у нас не се криминилизира! Неплащането на осигуровки. Нелегалните ракиджийници. Измамите с километражите. Зимното поддържане на магистралите. Измамите с парното. Продажбите на храни с изтекъл срок. Автогонките. Нападенията срещу лекари. Насилията срещу учители. И говоренето на английски ще криминализират навярно, щом Валери Симеонов го даде на Цацаров…

Но какъв е смисълът от криминализирането тогава? Какъв е, освен, че разни зловидни явления се дават на прокуратурата? То вече и „даването на прокуратурата” не значи нищо освен това, че се хвърля в нейния двор умрялата катерица. Нищо и половина. Което ще е вероятният резултат и от криминилизирането на домашното насилие.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (22)

 1. Осъждам насилието, но досега не съм виждал българин да влиза в някаква къща и да бие жена, в масовия случай българката се омъжва за примитивен бандит със сенчести пари и после реве.

  1. Не, не е само примитивния бандит. Авторката го е написала точно. “ Насилието е конгломерат от култура, възпитание, образование….и т.н.“. Въобще написаното от Заркова, аз намирам за вярно. Друг е въпроса, че това едва ли е български патент и едва ли не съществува, или е намаляло в държавите приели зловредната Конвенция. Боят в семейството и насилието са съществували от векове, там където насилника е комплексиран човек, слабохарактерен и не може да намери решение на проблемите си.

   1. Побоят над жени не е български патент, но и в България много простачки си търсят „секси лоши момчета с много пари“, за да живеят като принцеси и да угаждат на инстинкта си за възпроизвеждане. „Красивият“ Гущеров, Коко Динев и др. редовно си купуват метреси и редовно ги изхвърлят като мръсни кучета. Българката се омъжва по сметка и за дебели гърци и после реве, а сега даже жените са към 52 % от населението в България, тоест българката не търси свестен мъж не просто в България, а и в целия свят, парите за нея са целият и живот.

 2. Преди 30-50 години, и жените биеха мъжете. След 1990 г, турци и цигани тръгнаха да Ограбват и изнасилват българките. а Турския Шпионин- Ахмед Доган показваше Маймуната- Негър – Изнасилвач- Майк Тайсън, като пример за мъжете, пускаше Турски сериали и говореше за Права на Турците- Изнасилвачи. А след 2001 г, Турските Доносници около Ахмед Доган тръгнаха из цяла България да Следят и побъркват българите с аларми и кучета и да ги Ограбват. Да правят и мъже, и жени на проститутки и просяци.

 3. ZATOVA V DEMOKRATI4NIJT SVJT IMA,,ZAKON,,I ,,PRAVOSADIE,,KOIETO NAKAZVA NASILNITZITE!
  BEZ ZNA4ENIE TEXNIJT POL,ETNOS,MATERIALNO SASTOJNIE I T.N.T.!A KAKVO DA PRAVIM S TIJ
  ZENI,KOITO NE SAMO BIJT I TORMOZJT MAZETE SI,AMI GI I UBIVAT I ,,IZVOSVAT,,S KOFI ZA BOK
  LUK!DA IM PODARIM TZVETE,SHTOTO SA ZENI?!

 4. В България, както и света, никой не го интересува за истинските причини за насилието.
  Просто го използват за да прокарват своите идеи.

  Училищният тормоз е не по-малък проблем, ама адекватно решение на проблема няма. И няма да има, докато децата, дори насилниците сред тях, се възприемат като ангели небесни, неспособни на зла мисъл, а не като престъпници, каквито са.

  От там още тръгва проблема. Още от там тръгва безразличието на институциите. Но нека не забравяме, че и техните ръце са вързани. Те не могат да наказват подобаващо, когато самия закон не предвижда наказания за престъпниците.

  Когато родители се опитат да разкъсат училищната мафиотска мрежа, създадена от малолетните престъпници, тези родители биват нападани, удряни. Щото видите ли, посегнали на „невинни дечица“ (закоравели престъпници).

  После тези деца стават възрастни, и обществото, което е позволило криминалния контингент сред тях да просперира, после да не се сърди, защо имало насилвачи и убийци.

 5. железничарски град…квартален…алкохол…сайтове18+…съвети към съпийник-„жена ти ще ти вземе всичко“…още алкохол…“ще те осъди“…още алкохол…“ жена ти те провокира нарочно“…още 18+…Пенсиониране,заплати, похвали от началството…и поредното разбито семейство…злото има различни лица

 6. железничарски град…квартален…алкохол…сайтове18+…съвети към съпийник“жена ти те провокира“…още алкохол…още 18+…“жена ти ще ти вземе всичко“…още алкохол…“ жена ти ще те осъди“….Пенсиониране, заплати, похвали от началството…злото има много лица

 7. Ако Адам беше праснал по-силно Ева (на карикатурата), тя щеше да изтърве ябълката и още да живеем в рая.

 8. На мой приятел сестра му беше силно тероризирана физически от мъжа си.Оня боклук беше мутра и нямаше набиване от един човек.Приятелят събра една група от четири човека.Той,аз и още два,които не познавах.Единият беше боксьор от лека категория.Издебнахме го и го скъсахме от бой.Всъщност-боксьорчето сам свърши основната работа.След като насилника беше съборен на земята го направихме на пихтия.Ритници в главата,ритници в бъбреците,в гърдите…Извадиха му далака на изрода и повече той не беше същия.Тотално му взехме страха и здравето.Разберете-тия говнари не разбират от дума и от полицейски протокол.Боят-тяхното любимо средство се прилага и върху тях самите.Да усетят и те същото,което жертвите им усещат.Колкото и да е прекрасна и перфектна една жена-насилникът ще си намери причина да я бие.Не съм съгласен,че жената прави за бой.Просто има типове-мутри,трениращи силови спортове,фитнесманиаци,които обичат насилието.Просто насилникът задължително трябва да бие някого.Както наркоманът има нужда от дозата с кокаин,хероин-така и насилникът просто иска да стовари на някого боя.Мен,ако не ме кефи жената до мене и постоянно ми лази по нервите-й посочвам вратата.Ако пък живея при нея-аз си тръгвам и повече не я търся.Защо трябва да биеш любимият човек с когото живеете?Ще го превъзпиташ!?Друг път!Ще го накараш да те уважава повече?Тотална глупост.Обичаш бокса?Тогава си намери достоен партньор.Всеки може да бие жена.Но от това по-стойностен човек не става!!!Ефекта е обратен.

 9. погледнете българските журналистки, политички,чиновнички…па бой

 10. Ама шъ ли я ибе, и паре да даде,
  или гербав джендър,
  към “ ивропъ“ да съ въэнесе
  УРААА

 11. Мъжът умира 10-15 години преди жената. Откраднатите години, поради ранната смъртност на мъжа е тема табу. В семейството мъжът е подложен на натяквания, обиди, даване на съвети, подучавания, поучавания, натякване, крещене и всякакъв подобен тип психотормоз-вклч. искане на пари, претенции за какво ли не, чакане наготово. Резултатът-ранната смъртност на мъжът, или болести-кръвно, диабет и тн. Мъжът да получи инфаркт, дори преди 50г вече е често срещано. Всичко това поради тормозът на който е подложен. Очевидно е,че имаме дискриминация към мъжете-той трябва да търпи-докъде бъде уморен от тормозът, а ако се опитва да се защити от психонасилника-мъжът става виновен и остракиран. Изобщо не коментираме нормативната дискриминация-това,че мъжът се пенсионира по-късно, че допреди 10 години мъжът трябваше да даде младосктта си в казармата,че мъжът няма равностойно право на родителски отпуск, че при развод децата му се отнемат-дори и той да не е вииновен за развода, а жилищеето му се секвестира, че работните места са недостъпни за заемане от мъже-чиновници, журналисти, работа в съдебната система(90 процента от съдиите са жени-къде по света го има това, 100 процента от съдебната администрация са жени-сравни във великобритания деловодителите в съдилищата са само мъже, жените едва напоследък се допускат) , учителстване-това са сфери, където поради дискриминацията достъпът на мъж е затруднен, само защото е мъж. Преди време дори имаше и обява,че се търсят учител по български език, задължително да е жена, после я махнаха обявата-било уж техническа грешка.

 12. ФАКТИТЕ-хиляди мъже загиват от психологически тормоз каза:

  30 жени годишно загиват от физическо насилие, сравнено с хиляди мъже, които загиват годишно от ранни, преждевременни инфаркти, и инсулти -резултат от психонасилие-обиди, натяквания, крещене, даване на непоискани съвети, подучавания, искане на пари, всякаква форма на психоторзоз. Тоест-доказано с числата-психотормозът убива стократно повече.

 13. Въпросът е един „Кой е българинът“ ? Къде може да го видим и как може да бъде описан ?

 14. А как стоят нещата в чужбина, защо позволяваме на хора да пишат закони, като не могат да ги напишат?!

 15. Браво на фактите- защото това са фактите. Кой създава същите тези насилници. Не ги ли възпитават майките им? Неприкосновени в училище – без страх от учител? Не ги ли предизвикват съпругите им- и после пищят като причернее пред очите на съпруга и излезе извън контрол? Няма акция без реакция. Няма невинни. А мъжът е по презумпция виновен до доказване на противното. Което най- често се оказва недоказуемо.

  Всички се кълнат, че уважават и изповядват една или друга религия. И в християнството и в исляма строго, по канон е определено мястото на мъжа и жената. И векове човеците са живели по тях. А сега имало проблем. За няколко години искаме да променим световния опит и морал. За хилядолетия точно сега се пръкнаха най умните и решиха, че сексуално сбърканите трябва да управляват света и да се възпроизвеждат. Човечеството има и такъв печален опит. Забравен?

 16. Казано е много простичко из Светите Писания – ….. маже ОБИЧАЙТЕ жените си и жени УВАЖАВАЙТЕ мажете си….. В Турция, убитите сопруги за 2017 са 437, значи малко повече от нас. Ориенталска наследственост ? Кибритлии маже ? Крамолни жени ? Има още една дума – карат се, значи се обичат !

 17. Мъже, на оруж’е…

  В битката эа свободата,
  Нейде Там между краката,
  Да ни откинат и главата…

  УРААА

  / смело да съ эащитим,
  И равноправието да
  въэстановим…

  При нанесен Ви побой,
  мълчете си да няма
  РАЭНО-БОЙ…/
  УРААА

 18. Най-дубре си е налИ,
  Сладурана Соломнока ПусИ,

  Эелени паре получает,
  Что эдоровье поправляет,
  И Клитор воэбуждает…
  УРААА

  / и Крадливуту Ленче дубрЕ,
  в „Моэъчния тръст“ съйбе…
  Пак эа многу эелени паре…

  Виж и помни,
  колко са дубре
  Някои жени…

  Други ги мариэат,
  УМ да им хариэат/

  УРААА

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.