Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Българинът слиза от автомобила, ползва градски транспорт

Тази година се увеличават българите, които предпочитат да използват градския транспорт вместо личните си автомобили –  това показват две изследвания на „Екзакта“, извършени в началото и в края на годината по поръчка на Министерството на околната среда и водите МОСВ, съобщиха от ведомството.

През ноември автобуси, тролеи и трамваи вместо колата си използват 19,5% от участниците в анкетите, докато през март този дял е бил 17,7%. Замяната на личния автомобил с обществен транспорт се практикува най-вече от високообразованите и жителите на София, сочат данните на „Екзакта“

Натовареният трафик в столицата и разширяването на линиите на метрото вероятно карат все повече хора да разчитат на този начин на придвижване, посочват социолозите.

Расте броят на хората в страната, които полагат някакви усилия в името на по-чиста околна среда, показват двете изследвания.

На въпрос „Кои от начините за намаляване на замърсяването на въздуха прилагате във всекидневието си?“ най-голям брой отговарят, че ходят пеш. През март техният процент е бил  58,5%, а в края на ноември се увеличава до 60,3%.

Освен това 13% от анкетираните ползват велосипед, за да намалят трафика и вредните газове в атмосферата. Сред тях, очаквано, преобладават мъжете. Делът на хората, които заменят автомобила си с колело, е почти четири пъти по-висок сред мъжете в сравнение с този при жените.

Все още остава непопулярно използването на въглища с ниско съдържание на пепел и сяра – така наречените екобрикети, алтернатива на стандартните брикети за отопление. Използват ги едва 6% от запитаните.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.