Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

Министър Маринов: Италианските власти не знаят за кого са предназначени задържаните вагони с отпадъци

Рамадан Аталай, ДПС: Избрането на независим прокурор е извън правилата в момента

Искат 622 лева за почивка на Нова Година Със 137% нарасна търсенето на обяви за селски къщи по празниците

ЦИК си раздаде тайничко бонуси за добре свършена работа

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си и да работят всеотдайно за нейното бъдеще

Българинът слиза от автомобила, ползва градски транспорт

Тази година се увеличават българите, които предпочитат да използват градския транспорт вместо личните си автомобили –  това показват две изследвания на „Екзакта“, извършени в началото и в края на годината по поръчка на Министерството на околната среда и водите МОСВ, съобщиха от ведомството.

През ноември автобуси, тролеи и трамваи вместо колата си използват 19,5% от участниците в анкетите, докато през март този дял е бил 17,7%. Замяната на личния автомобил с обществен транспорт се практикува най-вече от високообразованите и жителите на София, сочат данните на „Екзакта“

Натовареният трафик в столицата и разширяването на линиите на метрото вероятно карат все повече хора да разчитат на този начин на придвижване, посочват социолозите.

Расте броят на хората в страната, които полагат някакви усилия в името на по-чиста околна среда, показват двете изследвания.

На въпрос „Кои от начините за намаляване на замърсяването на въздуха прилагате във всекидневието си?“ най-голям брой отговарят, че ходят пеш. През март техният процент е бил  58,5%, а в края на ноември се увеличава до 60,3%.

Освен това 13% от анкетираните ползват велосипед, за да намалят трафика и вредните газове в атмосферата. Сред тях, очаквано, преобладават мъжете. Делът на хората, които заменят автомобила си с колело, е почти четири пъти по-висок сред мъжете в сравнение с този при жените.

Все още остава непопулярно използването на въглища с ниско съдържание на пепел и сяра – така наречените екобрикети, алтернатива на стандартните брикети за отопление. Използват ги едва 6% от запитаните.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.