Младо момче заби нож в гърба 25-годишен мъж след скандал край Търговище

Цвета Караянчева: Осъждам всеки опит за дискредитация на българските строители "Не се съмнявам в качеството на тяхната работа“, коментира председателят на НС

Мъж, жена и дете пострадаха при катастрофа в Търново

Френската полиция все още търси стрелеца от Страсбург

Протестът на строителите не затруднява движението в София

Пациент, изпаднал в мозъчна смърт, спаси трима болни с органите си Това е втора донорска ситуация тази година в областната болница във Велико Търново

Специалисти от ВМА с поредна трансплантация на черен дроб

МВнР към българите в Страсбург: Избягвайте посещението на публични места!

Български журналисти се оказали в близост до стрелбата в Страсбург

Бивш служител в „Полимери”: Вместо да даде заплати, Банев си купи кола

Гл. комисар Николай Николов: Бюджетът на пожарната не е пострадал

Сергей Станишев за резолюцията на ЕП: България има нов инструмент за натиск за Шенген

Ето как българските евродепутати коментираха ужаса в Страсбург

Защо не трябва да се пита „Колежке, може ли за минутка-две“?

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Мантинелата край Своге издържа на скорост 140 км/ч

Българинът слиза от автомобила, ползва градски транспорт

Тази година се увеличават българите, които предпочитат да използват градския транспорт вместо личните си автомобили –  това показват две изследвания на „Екзакта“, извършени в началото и в края на годината по поръчка на Министерството на околната среда и водите МОСВ, съобщиха от ведомството.

През ноември автобуси, тролеи и трамваи вместо колата си използват 19,5% от участниците в анкетите, докато през март този дял е бил 17,7%. Замяната на личния автомобил с обществен транспорт се практикува най-вече от високообразованите и жителите на София, сочат данните на „Екзакта“

Натовареният трафик в столицата и разширяването на линиите на метрото вероятно карат все повече хора да разчитат на този начин на придвижване, посочват социолозите.

Расте броят на хората в страната, които полагат някакви усилия в името на по-чиста околна среда, показват двете изследвания.

На въпрос „Кои от начините за намаляване на замърсяването на въздуха прилагате във всекидневието си?“ най-голям брой отговарят, че ходят пеш. През март техният процент е бил  58,5%, а в края на ноември се увеличава до 60,3%.

Освен това 13% от анкетираните ползват велосипед, за да намалят трафика и вредните газове в атмосферата. Сред тях, очаквано, преобладават мъжете. Делът на хората, които заменят автомобила си с колело, е почти четири пъти по-висок сред мъжете в сравнение с този при жените.

Все още остава непопулярно използването на въглища с ниско съдържание на пепел и сяра – така наречените екобрикети, алтернатива на стандартните брикети за отопление. Използват ги едва 6% от запитаните.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.