Най-младият участник във „Фермата“ плаче за мама и тати

Сергей Лавров: Русия не агитира за референдума в Македония

Иванка Тръмп разговаря с астронавтите от Международната космическа станция

Просветнят министър се срещна с училищните директори в Сливен

Три овце с бруцелоза са умъртвени в село Вуково

Разкол в Испания заради Франсиско Франко

Сръбските власти почистиха поругания български паметник-костница в Ниш

Затвориха музей на Пабло Ескобар Кметът на Меделин се обяви против “мафиотската култура”

Парни локомотиви ще теглят атракционни влакове по повод 130-тата годишнина на БДЖ Билетите за пътуванията са в продажба от днес

US санкции срещу Русия удариха Китай Наказателните мерки са заради военна сделка на Пекин с Москва

Искрен Веселинов: Казусът с Унгария не е за Орбан, а за бъдещето на ЕС

Полицаи задържаха 10-има сирийци край Вакарел

Обрат №10 за „Лудогорец“ в Европа

Вучич отива при Владимир Путин на 2 октомври

Изграждат нова улица в старозагорски квартал

Българинът слиза от автомобила, ползва градски транспорт

Тази година се увеличават българите, които предпочитат да използват градския транспорт вместо личните си автомобили –  това показват две изследвания на „Екзакта“, извършени в началото и в края на годината по поръчка на Министерството на околната среда и водите МОСВ, съобщиха от ведомството.

През ноември автобуси, тролеи и трамваи вместо колата си използват 19,5% от участниците в анкетите, докато през март този дял е бил 17,7%. Замяната на личния автомобил с обществен транспорт се практикува най-вече от високообразованите и жителите на София, сочат данните на „Екзакта“

Натовареният трафик в столицата и разширяването на линиите на метрото вероятно карат все повече хора да разчитат на този начин на придвижване, посочват социолозите.

Расте броят на хората в страната, които полагат някакви усилия в името на по-чиста околна среда, показват двете изследвания.

На въпрос „Кои от начините за намаляване на замърсяването на въздуха прилагате във всекидневието си?“ най-голям брой отговарят, че ходят пеш. През март техният процент е бил  58,5%, а в края на ноември се увеличава до 60,3%.

Освен това 13% от анкетираните ползват велосипед, за да намалят трафика и вредните газове в атмосферата. Сред тях, очаквано, преобладават мъжете. Делът на хората, които заменят автомобила си с колело, е почти четири пъти по-висок сред мъжете в сравнение с този при жените.

Все още остава непопулярно използването на въглища с ниско съдържание на пепел и сяра – така наречените екобрикети, алтернатива на стандартните брикети за отопление. Използват ги едва 6% от запитаните.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.