Българин влезе в управата на световната атлетика

За първи път българин влезе в управленския орган на световната лека атлетика (ИААФ). Добромир Карамаринов получи подкрепата на 96 делегати от общо 211 на конгреса в Доха. Съветът на ИААФ е от 24 души, като 18 места са изборни, а за другите 6 се влиза по право.

„Голямо признание, много съм щастлив – заяви Карамаринов. - Исторически успех не само за България, но и за Балканите, които ще имат свой представител в мое лице.“

Президентът на родната федерация е начело и на Балканската централа. Освен това е и първи вицепрезидент на Европейската атлетика (ЕА).

Лорд Себастиан Коу бе единствен кандидат и с пълно единодушие узакони президентския си пост за втори пореден мандат. В началото на месеца 62-годишният британец бе гост на Балканиадата в Правец. Поста си запази и един от заместниците му – Сергей Бубка (Украйна). А другите трима нови на тази длъжност са бронзовата медалистка на 400 м от олимпиадата Барселона 92 Химена Рестрепо (Колумбия), принцът на Саудитска Арабия Науаф Бин Мохамед Ал Сауд, както и Джефри Гарднър, президент на федерацията на Океания.

Същевременно първата ни група атлети замина за мондиала в Доха, който започва утре. С тях замина и Инна Ефтимова, която ще бяга на 100 м. Тя отпътува с... два паспорта, тъй като получи покана в последния момент. Оказало се, че визата била сложена на стария документ. Ивет Лалова ще бяга само 200 м.

Замразиха членството на арабски бос

Членството на Ахмед Ал Камали в Съвета на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) бе замразено. Президентът на централата на Обединените арабски емирства (ОАЕ) е заподозрян в даване на подкуп – на скъпарски часовници „Ролекс“ на 40 делегати, с право на глас на изборния конгрес в Доха, започнал вчера. Твърденията са на испанския вестник „El Pais“. Самият Камали отрича обвиненията.

Арабският бос е начело на местната федерация от 2008-а, а от 2015 г. е избран в Съвета на ИААФ. В момента върви разследване на дисциплинарната комисия на ИААФ.

на снимката: Добромир Карамаринов (вдясно) с президента Себастиан Коу

Коментари

Задължително поле