Представиха световно откритие: Добив на полиметали от минерали от Черно море

Арестуваха грък, пакетирал и продавал незаконно кафе на едро

Десислав Чуколов: АТАКА е категорично против сделката с американците за F-16

Кола блъсна диво прасе на пътя София-Варна край Търново Движението в района е затруднено

Евакуираха самолет на „Шереметиево“ заради странен мирис и задимяване в пилотската кабина Осем души са пострадали

Парламентът отхвърли предложението на БСП за отлагане на сделката за F-16 за 6 месеца

Теменужка Петкова извърши промени в ръководството на БЕХ Новият изпълнителен директор на енергийния холдинг е Жаклен Коен

Борисов подкара катер във Варна (ВИДЕО) Добре е, че икономиката тегли напред, за да можем да отделяме средства за модерна техника, заяви премиерът

Вулканът Етна се активизира

Парламентът удължи работното си време до приемане на точките, свързани със сделката за F-16

Министър Горанов: Имам доверие за всичко на директора на НАП, освен за информационната сигурност

Домашен арест и обвинение за рецидивист, крал халва Апашът е рекордьор са 20 криминални и съдебни регистрации

БСП настоява премиерът Борисов да присъства на дебатите за F-16

Велизар Енчев за определението „северномакедонци“: Те имат комплекси по отношение на своята измислена нация и история, която е на 90% присвоена от българската

Министър Ангелкова: Българският туризъм трябва да е национална кауза

Българин в Канада: Джендър политиката и мултикултурализмът унищожават Западната цивилизация

Българин, живеещ в Канада, пише в отворено писмо, публикувано в блога redpillbulgaria.wordpress.com, мнението си относно Истанбулската конвенция и случващото се на Запад.

Ето пълния текст на писмото:

Здравейте,
Съвсем случайно чух за противоречивата “Истанбулска конвенция”.

Живея в чужбина от 1990 година и чистосърдечно си признавам, че не съм много в час с политиката в България – въпреки, че я посещавам почти всяка година. В момента живея в Канада, но съм живял и в САЩ, както и в Латинска Америка.

Имам дълги години лични наблюдения над това, което се случва в почти всички западни държави (и в света по принцип) и съвсем отговорно заявявам, че Западът е един грандиозен “потъващ кораб”.

Основните три причини са следните:

ГЛОБАЛИЗМЪТ и политиката на глобализация

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ, който е главното оръжие на глобализма (споменат по-горе). Мултикултурализмът е неуспешен социален експеримент, насилствено натрапван от глобалния елит, който никога и никъде не е функционирал, не функционира в момента и по всичко личи, че никога няма да функционира и в бъдеще. И въпреки това продажните западни лидери – марионетки, контролирани от глобалистите, продължават да налагат и натрапват мултикултурализма без съгласието на местното население, без допитване или референдуми. Така нареченият мултикултурализъм е де факто демографски геноцид над населението от европейски произход.

МОРАЛНАТА ДЕГРАДАЦИЯ И РАЗВРАТ вследствие на бруталното натрапване на всякакъв вид долнопробни и гнусни извратени концепции, маскирани като “борба за равноправие” – за правата на така наречените ЛГБТИ. Прочетох Истанбулската конвенция в оригинал (на английски) и нямам абсолютно никакво съмнение, че е Троянски кон, който ще си покаже копитата и ще се развилнее бясно в момента, в който бъде узаконен и подписан.

Посланието ми към България е кратко и ясно:

Ако искаме да запазим дори и минимален шанс да съхраним нашата хилядолетна култура, традиции и начин на живот, Троянският кон не трябва да бъде допускан в пределите на Родината ни. Ако се подпише този документ, който твърди, че “пол” не е биологично понятие, а социално изградена роля, кутията на Пандора вече е отворена и след това няма затваряне. Така се започна и в Канада. Уж равноправие, уж против насилие и в момента промиват мозъците на децата от ранна детска възраст с извратени концепции за безполовост – не си нито мъж нито жена, транссексуалност и дузини други извратени и сложни за разбиране термини като: “LGGBDTTTIQQAAPP”. Да, това е истински термин (съкращение на група термини), използван от “Федерацията на началните учители” в провинция Онтарио, което на английски означава:

Lesbian, Gay, Genderqueer, Bisexual, Demisexual, Transgender, Transsexual, Twospirit, Intersex, Queer, Questioning, Asexual, Allies, Pansexual and Polyamorous.

На български се превежда по следния начин:

„Лесбийски, гей, джендър-обратен, бисексуален, демисексуален, трансджендър, биполов, интерсексуален, обратен, полово-неориентиран, асексуален, толерастен, пансексуален и полиаморозен.“

И това е само върхът на айсберга. Тази брутална дегенеративна политика се налага в абсолютно всички сфери на обществото.

Други важни фактори които допринасят за потъването на западният “кораб” са:

ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРЕКТНОСТ, която де факто е официалната “религия” на Запада и болшинството от хората я следват фанатично, без дори да го осъзнават. Политическата коректност е “затвор на съзнанието”. Теми, които свободно се дискутират по телевизията в България, в Канада са табу и е рисковано да се дискутират дори и с близки и познати.

Религията на политическа коректност е главното оръжие, използвано от регресивните либерали в така наречената “идеологична война” (Culture War), в следствие на която обикновените хора са репресирани и наплашени да не изразяват мнения, различни от официалната псевдолиберална политика. Ако някой посмее да изрази несъгласие – не става въпрос за критика, просто несъгласие, социално-икономическите последици са жестоки. Публично заклеймяване – расист, ксенофоб, хомофоб и любимото напоследък „неонацист“. Почти сигурно е, че ще си загубите работата, приятелите, и дори роднините ви може да се обърнат срещу вас.

ПОЛИТИКАТА НА ИДЕНТИЧНОСТ (Разделяй и владей. Всеки срещу всеки)

Промиване на мозъци от ранна детска възраст. Още от малки настройват децата едни срещу други. Момичета срещу момчета. Малцинства срещу “привилегированите”, ЛГБТИ срещу хетеросексуални и т.н. Това се постига като на определена група й се втълпява, че е жертва, репресирана от някоя друга група.

Най-атакуваната група обаче, която няма право на глас, са белите хетеросексуални младежи и мъже. Те са заклеймени като враг номер едно на левашкия псевдолиберализъм. Промиването на мозъци е жестоко и тотално и не подлежи на дискусия. Всяко мнение против официалната псевдолиберална идеология е моментално заглушено.

НАРКОМАНИЯТА, която в момента заема епидемични мащаби и последиците от нея са разрушителни. Това обаче е тема за напълно отделна дискусия.

ФЕМИНИЗМЪТ (и криворазбраната му интерпретация), водещ до разрухата на основната клетка на обществото – семейството. Мъжете и жените, които в природата са естествени съюзници и имат нужда един от друг, са насъсквани едни срещу други под претекст, че мъжете са врагове на жените. Въвеждат се термини като “токсична мъжественост” (Toxic Masculinity), които втълпяват чувство на вина в подрастващите момчета. В същото време момичетата от малки израстват с идеята, че са жертви на “токсичните мъже”. Последиците от тази неадекватна идеология са пагубни за обществото.

Екстремен МАТЕРИАЛИЗЪМ, заместващ духовността и всякакви морални ценности.

РЕГРЕСИВНИЯТ ЛИБЕРАЛИЗЪМ, който тотално е завладял образователната система, като се започне от детските градини и се стигне до университетите.

ЛИПСАТА НА ОБЕКТИВНИ МЕДИИ. Почти всички средства за масова информация са пропагандни машини на глобалния елит.

Да обобщим. Всичките тези регресивни политики са лансирани, натрапвани, и пропагандирани от ляво ориентираните, самозабравили се регресивни-либерали, (В България се използва друг по-точен термин, но тъй като е малко вулгарен реших да не го използвам) които в действителност въобще не са “либерали”, а деспотични тоталитаристи, и са нетърпими спрямо идеологии които са различни от тяхната. Тези типове се преструват на толерантни само когато им изнася и мненията на другите съвпадат с тяхната сбъркана идеология. Ако някой обаче посмее да изрази несъгласие, моментално се нахвърлят върху него като побеснели, “кръвожадни канадски вълци”, и веднъж като захапят, не спират, докато въпросния обект не е разкъсан на парчета. Това се прави с цел “назидание”, като се изпраща ясно послание какво ще се случи на всеки, който дръзне да се противопостави на техните малоумно утопични идеали.

България е на кръстопът и изправена пред две кристално ясни алтернативи.

Да съхрани традициите си и начин на живот и най-важното да предпази децата, които са бъдещето на нацията, от необратима дегенеративна и развратна политика, базирана на противоестествени и несъвместими с природата перверзни концепции.
Да не устои на външният натиск и да подпише смъртната присъда на нацията. Ако тази конвенция се приеме, това е “началото на края”.
Надявам се хората в България да осъзнаят какво се задава и на всяка цена то да бъде предотвратено. Моите пътувания между България и Канада са като пътешествия с машина на времето между настоящето и близкото бъдеще. Най-сериозно и отговорно заявявам, че “бъдещето” въобще не е светло.

Мотивацията да споделя тези мои тревоги е предизвикана само и единствено от любов към България. Аз обичам и двете държави. Канада, както вече с болка споделих, е един грандиозен потъващ кораб, който (според мен) няма как да бъде спасен и в интерес на истината сърцето ми се къса като виждам какво се случва в тази до скоро прекрасна държава.

Надявам се поне България да се поучи от фаталните грешки на запада и да поеме различен път (като Полша и Унгария например) и да се спаси от лапите на мултикултурализма, глобализма и регресивната псевдо-либералната политика на абсолютен разврат и морална деградация.

Накрая желая съвсем ясно да поясня, че аз съм най-обикновен човек. Не съм политически активист. За първи път в живота си взимам отношение в политическа дискусия. Никога не съм се считал и за прекален патриот, дори напротив. По принцип съм с доста отворено и либерално мислене, но масовите социални аномалии, които заливат Запада в момента, е невъзможно да бъдат игнорирани. Крайно време е и ние, обикновените хора, да изразим мнение и да признаем, че всичко това което се случва е пълна, абсолютна и тотална лудост, от която страдат всички сфери на западното общество. Най-шокиращото е, че за псевдолибералите няма нищо свято и вече най-нагло и безочливо взимат на мерник и децата. След като атакуваха семейството, следващата мишена са децата.

Искрено се надявам тази лудост, граничеща с идиотизъм, да не превземе и България, защото независимо от недостатъците и абсурдите, които за съжаление все още съществуват в държавата, ако България се опази от регресивните псевдо-либерални политики, все още има шанс не само да оцелее, но и да продължи да бъде едно нормално, а защо не и по-добро общество за живот.

Искрено и с любов към България

Иван Борисов

Канада

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (56)

 1. Разпадането на обществото на Запада е в твърде напреднала фаза, вече е един необратим процес. Нациите там са в състояние на пропагандно дрогиране и не осъзнават фаталното развитие на процеса. Загиват в демографска смърт, но щастливи – упоени от шизофрениите на пропагандата. Една абсурдна евтаназия на европейската цивилизация, провеждана подло и тайно от имперският финансов елит с цел да се разчисти терен за тяхна малка Глобална империя за лично ползване.

 2. Не много кратко, но възможно най-краткото и МНОГО ТОЧНО описание.
  Както вървят нещата ще се окаже, че страните от Източна Европа, включая и Русия,
  може да са спасителите на европейската християнска цивилизация.

  1. Русия и спасител ? Ти луд си? Марш а Сибир. Комунист долен.

 3. Много хубава и правилна статия! Макар и доста тъжна. Бъдещето ще е тревожно. Но нека в България да не го превръщаме в трагично.

 4. Надеждата за оцеляване на европейската цивилизация е наистина в запазването на битовите особености, моралните и културни ценности на Старата, автентична Европа в страните от Източна Европа и Русия. Но може-би ще се наложи това да стане по не съвсем безкръвен път, защото елитът е маниакално упорит, жесток и агресивен.

 5. Дреме ми на yя. Да мрът западните джендъри. Въпросът е ние да се оправим…

  1. Тук не си прав.
   Няма как запада да загива, без това да рефлектира върху нас.

   1. Има как.
    Както на запада не му дреме за нас, така и на нас – за тях. Стена около кочината германия и планирано излизане от този ес.

 6. Съждения на недоклатен пeдaл.Алабалнистика.Измишльотините на сайта Труп.

  1. Недоклатеният е цветанов с ценностите си. Затова и все се натиска.

 7. Нашите политици също са марионетки на глобарните олигарси – така че познайте дали ще им се противопоставят. Но всеки един от нас би могъл да го направи -а политиците от страх да не бъдат избрани би могло да се съобразят с мнението на народа.

 8. Джордан Питърсън да ги
  В Канада, след опита да се прокара закон, от разни джендъри, който реално принуждава хората да използват определен език, много граждани се събудих. Случващото се там имат световен отзвук. Те поне си имат Джордан Питърсън, ние да му мислим.

   1. Хубаво е да видя, че има българи, които са чували за професора и знаят неговата работа. На всеки, който попадне на този коментар му препоръчвам неговата книга – „12 rules for life“ и да вмъкна само, макар че е от Канада той е православен християнин.

 9. Prost ganyo si e balgarina,multikultirizmat v usa e fakt i vijte kakva sila e usa.neka vsichki balgari(originalnite) da se zavarnat v bg i se kapsulovayte.koiste vie che shte sadite drugite,a pak jiveete v tehnite strani(gladni i prodajni ste)nishto pravilno ne e pisal onya palyacho i v bg ima poshti sashtite problemi,droga,prestapnost…znachi bg da ne prieme globalizma(ne che nyakoy iska v bg) a sashtite vie ganyovzi ste po zapada ….balgarite samo othvarlyat i kritikuvat i s nishto ne doprinasyat za sveta….mishki

  1. Единственото тъжно нещо е, че с тези грамотност и отношение, които имаш, когато стане въпрос за взимане на народно решение ти ще си първи, а българинът, който е с правото си да защитава ценностите на своята нация, ще остави избора си на теб.

   В статията не става въпрос за глобализъм, а за развръзките от воденето на политика без ценности и разум, независимо от името под което е прикрита.

   И още нещо, аз обикновено като отида на гости се съобразявам с етиката на домакина, а не обратното. Не защото е лесно, а защото е правилно.

  2. САЩ не са мултикултурна дътжава, а Канада, която е заплашена от разпад заради френскоговорящия Квебек. САЩ претопяват/асимилират имигрантите, затова се използва терминът melting pot за тяхната нация.

 10. Това което прочетох е толкова смайващо, че ми се струва невероятно, невъзможно. А авторът застава с името си, дава примери от някаква ужасяваща действителност !? Останах с впечатление, че нормалните хора там, са преследвани като евреите в нацистка Германия. Ще го допуснем ли у нас? Обръщам се към всеки от нас, а той да се обърне към близките и приятелите си. На политиците не можем да разчитаме, медиите ни очевидно не са като описаните от автора в Западния свят, но пък са купени от олигарси и искат-не искат, си пазят хляба с цената на изгубената чест. Значи остава да разчитаме само на себе си, но за сметка на това, народа е най-страшната стихия, която може да измете боклука. Доказахме го, макар засега в ограничен мащаб. Дано политическите ни бандити да не ни поставят отново пред важни и съдбоносни изпитания. Нека да мислят с главите си !!!

  1. Той застава с името си, но това не доказва че е прав. Нито доказва, че е изнесъл факти. Изнесъл е емоция, страх и негови си коментари. И както някои вече забелязаха – не бърза да се връща в България.

   1. Фактите ги пише в медиите.
    Хората четат, а говедата чакат някой да им сипе предъвканата плява.

   2. За връщането в България – може би е бачкал здраво и е постигнал нещо… и му е 6олно да види как се затрива.

 11. БРАТЯ БЪЛГАРИ, ОЩЕ ВАНГА ГО Е КАЗАЛА…И РУСИЯ ПАК КЕ НИ СПАСИ–И БЪЛГАРСКИЯ РОД И ХРИСТИЯНСТВОТО…………..

 12. Осман агата да го зима на устата !
  Миризливец , на теб кой кой ти иска мнението , тъпчи се с бокбарсаци и айран и си глей кривоглавата челяд!

 13. Джендер-модераторе, ако на теб ти наложат такава цензура, каквато ти прилагаш на коментара ми ще опищиш орталъка, че е нарушен основният принцип на демокрацията за „свободата на словото“. И не ми излизай с глупостите ти, че бързо коментирам. Ти четеш текста на коментара още по време на писането му. Такива глупости разправяй на някоя блондинка като теб. Ако не го допуснеш, ще го публикувам горе в facebook с ей това пояснение за джендер-модератора на този сайт. ОК ? Прочете ли го, или да го публикувам?

  1. Пич, никой не те цензурира рънтайм…

   1. Работя с компютърна техника от 1962 година. Ако нещо не ми е ясно, ще те попитам. ОК?

    1. Явно единиците кат те6 създават лош имидж на бранша.
     S360 отдавна излезе от мода… Малко javascript и wordpress и ще вденеш, че съм прав.

 14. Разберете:Най-голямото зло в световен мащаб в момента е исляма!Тази религия никога не е сътворила нищо добро.Напротив-ние БЪЛГАРИТЕ петстотин години усещахме несправедливостта и жестокостта й!Дори в съвременен аспект тази зверска религия продължава да ни вреди.Всички терористични актове са дело на мюсюлманите.Не бъдете наивни!Няма „добри“мюсюлмани!Всички рязани животни са в един кюп!До сега да сте чули или видяли мюсюлманин да се извинява,заради извършен от негов събрат терористичен акт?Няма и да видите.Рязаните помияри абсолютно винаги са се държали един за друг.За разлика от нас-хоратаПолитиката на пантюркизма и панислямизма не е забравена, а е в ход!Долните изчадия на аллах искат да завладеят света за себе си!Ще им позволим ли?

  1. За исляма като религия няма спор – назадничава и не подлежи на очовечаване . Проблемът с джендъризма е , че благодарение на него , джендъризма , ислямът нахлува в Европа , и то с помощ от най-високо европейско ниво . Доколкото си спомням в уж най-напредничавите европейски страни са узаконени еднополовите бракове , премиерът на Белгия беше ОМЪЖЕН за друго подобно човешко недоразумение . В Холандия същата система , в САЩ също – огромно количество п.е.д.е.р.а.с.ти служат в армиите им още от Клинтън и т.н.

   1. Никаква причинноследствена връзка, но давай.

 15. Абе дрисльо ,що не си седиш в България а си отишъл в Америка да живееш ,нали там само са джендъри и там какви си още .
  Тръгнал да оплюва нашия а им яде хляба на хората
  Е това е българина ,дай му малко да заглади косъма и после ръси ли ръси глупости

  1. Бай Киро,

   ти кога за последен път ходи до окръжния град?

  2. Може па да бачка и да плаща данъци, за разлика от те6е… нормално е да го боли как се харчат.

  3. МОРАЛНАТА ДЕГРАДАЦИЯ И РАЗВРАТ вследствие на бруталното натрапване на
   всякакъв вид долнопробни и гнусни извратени концепции, маскирани като
   “борба за равноправие” – за правата на така наречените ЛГБТИ. Прочетох
   Истанбулската конвенция в оригинал (на английски) и нямам абсолютно
   никакво съмнение че е “Троянски кон”, който ще си покаже копитата и ще
   се развилнее бясно в момента, в който бъде узаконен и подписан.

   Посланието ми към България е кратко и ясно:

   Ако искаме да запазим дори и минимален шанс да съхраним нашата
   хилядолетна култура, традиции и начин на живот, “Троянският кон” не
   трябва да бъде допускан в пределите на Родината ни. Ако се подпише този
   документ, който твърди, че “пол” не е биологично понятие, а социално
   изградена роля, “кутията на Пандора” вече е отворена и след това няма
   затваряне.

 16. Stefka bolnata pu…ka samo s islyama i turzite se zanimava,ave patko ya presmetni kolko hora sa ubili hristiyanite i kolko islyama,do onya den v yugoslaviya koy izbivashe….emi v afrika i aziya…tvoite zivilizovani strani angliya,franziya i drugi.

 17. Бай Киро-не се заяждай с човека!Виж колко е прав!

 18. Нещо ми подсказва, че пак ще има газови камери с фашистки режим, ще тръгне от Канада или от Западна Европа, защото всяко действие има противодействие, а гей терористите отдавна нямат спирачки.

  1. Баба ти ще тръгне от кочината западна европа.
   Да е жив и здрав орбан.

 19. Браво на автора Иван Борисов, че открито и честно ни осведомява, за подводните камъни на либералните политики.
  Винаги си добре дошъл у дома Иване !

 20. Не знам какви ги пише осман ага,защото не чета на неговия език!Но да му Е.Б.А майката мюсюлманска!Щом е рязан-е.б.и. му мамата!

 21. На яловата мома Стефка,пак почна да му сърби между краката.Опитал веднъж рязан…спиране няма,иска ли иска.Ами кво да стори момата,влажноста и сърбежа зор и дават.

 22. Хайде за много години!!!А пък турците ще го духат!!!!Един много,ама много голям от мене!!!!

  1. Дано да си в затвора и да ти пожелая за много години. Ганьо гяурски шизофреник!

 23. Прави се за интересн.От 10 000км акъл лесно се дава.

  1. На калпавите кат те6 все другите им виновни… и все нечий трябва да засмукват…

 24. На слабо образовани хора да се говори за джендър идеологията не може да се очаква по-друга реакция.Те не познават произхода на човешките отношения ,защото началото е било стадния начин на живот на хората/по ред причини/на покъсен етап са избрали отношенията на птиците т.с по двойки.Неспокосени джендър – инженери-противопоставят целесъобрасността на природата.Глобализма и нарастващото население на земята е пречината „учените“ да търсят начини за тяхното намаляване.Джендър идеологията е една от тях.Не може да очакваш възпроизводство на населението от семейства състоящо се от двама мъже или от две жени по простата причина че няма естествена природна връзка.Мутантите са човешки изроди които биват моделирани и лесно управлявани.Присъединявам се към казаното от г-н Иван Добрев.

  1. Прав си. На слабо образованите кат тебе е излишно да им се обяснява. Лозунги им трябват.

 25. Е ли джендаризма проблема на българина?!
  Изчезването ни като народ започна далеч
  преди появата на това явление!!!!!

  1. Проблемът не е джендъризма, а отрепките дето го насаждат него и другите моди… в миналото това беше луканов, сетне фифилота, междувременно протежетата на луканов костов и плевнелиев, та докато стигнеш до цветанов…

 26. Бай ви Киро момчета живее от 18 години в Тексас и му е дошло до гуша от Българи който срамят България
  И май някой ме попита дали съм ходил до областния град
  Да ходя до областния град когато съм в БГ и съм горд че съм от село
  А на вас да ви даде човек PC и да ви гледа сеира както на тоя писател на статията само критикуване но нищо повече
  Аман от глупости ама честно българи, стига бе хора стига сте яли тая Америка,като толк9 е хубаво в България и в Русия защо на лидерката ви Курнелия Нинова сина и учи и живее в Америка ???

  1. Пич, комплексите ти се виждат оттук та до тексас…

 27. Раэследващ Милер лично установИ,
  Тоэ Иван е на ПУТИН таен агент от предИ,
  и прави эа ТРЪМП иэборна агитация,
  эа 2020 год. органиэация…!!!

  ДА СИ ЖИВ И ЭДРАВ ИВАНЕ,
  И ДА ПИШЕШ ВСЕ ТАКА,
  ЭА ДОБРИТЕ ХОРА ПО СВЕТА…!!!

  ДА ТИ Е ЧЕСТИТА НОВАТА 2019 година…!!!

 28. Силно впечатляваща и напълно достоверна статия, умни прогнози. Най-ценното за вен е, че авторът е живял и добре познава местатка, страните, в които се разгърна мултикулти-джендърочумата. От всеки абзац се вижда болката му за онова население, подложено на дивия либерастки терор. Адмирации и за Труд, че често публикува такива статии и коментари, противопоставящи се аргументирано и с факти на либерастията и глабализма.

 29. Очаквано тъпанарите, Отродените пульовци, хейтърите и троловете се изложиха под статията с плиткоумие, зоологическа злоба и отричане на очевАдното.Сред всяко племе се въдят и отрепки.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.