Българин е водил тима на Тевес

. Заглавието е на "Труд" от юли миналата година. Няколко месеца по-късно клубовете край Великата китайска стена пръскат милиони и милиарди за световни звезди.

Карлос Тевес изостави любимия си „Бока Хуниорс“, където бе като бог, за да се превърне в най-скъпоплатеният играч в света. Направи го „Шанхай Шенхуа“, който му дава невижданите досега 40 млн. евро годишно. В клуба са още Демба Ба и Обафеми Мартинс. Треньорът е уругваецът Густаво Пойет. Преди 20 години български специалист тренира отбора, за който всички говорят днес. Името му е Йордан Стойков-Бумбо, който бе начело на „Шанхай Шенхуа“ през 1997 година. Три сезона по-късно отборът бе поет от сърбина Люпко Петрович, бивш треньор на „Левски“ и „Литекс“. В „Шанхай Шенхуа“ са играли и трима българи - Валентин Станчев, Янко Вълканов и Димитър Васев. През отбора е минал и бившият левскар Нешко Милованович. Преди да вземе Тевес, част от този тим бяха мегазвезди като Дидие Дрогба и Никола Анелка. Треньор бе и френската легенда Жан Тигана. Отборът играе на стадион „Хонгку“ с капацитет 33 060 места, а средната посещаемост е 22 690 зрители.

И ако се питате кой точно ще плаща заплатата от 40 млн. евро на Тевес, веднага ще ви кажем - „Грендландия холдинг“. Фирмата се управлява от правителството в Шанхай. Холдингът може да се похвали с 450 млрд. долара оборот на година.

Като цяло почти всички отбори в китайската суперлига са на държавна издръжка. Най-големият клуб „Гуанджоу Евъргранде“ е собственост на два гиганта. „Евъргранд Риъл Естейт“ е вторият в страната най-голям строителен предприемач, а „Алибаба“ - предприятие за електронна търговия. Най-много акции държи корпорацията на осмия най-богат китаец Хуй Ка Ян, чието богатство се оценява на 5 млрд. долара. „Алибаба“ има годишна печалба около 19 млн. долара. Благодарение на тези цифри треньор на тима е Луис Фелипе Сколари. Звездите са бразилецът Паулиньо и колумбиецът Джаксън Мартинес. Отборът играе на стадион „Тяхнхъ“ с капацитет 58 000 места и средна посещаемост за миналия сезон от 44 883 зрители. Според „Форбс“ това е най-скъпият клуб в Китай, чиято стойност се оценява на 282 млн. долара.

Финиширалият втори в последното първенство „Дзянсу Сунинг“ има за собственик китайския холдинг „Сънинг Аплианс Груп“. Компанията се занимава с недвижими имоти. Годишният оборот възлиза на над половин милиард долара. Треньор е местен специалист - Чой Йонг-Су, а феновете се прехласват по играчи като Рамирес (бивш футболист на „Челси“) и Алекс Тешейра, дошъл от „Шахтьор“ (Донецк). Отборът играе на Олимпийски спортен център „Нанкин“ с

капацитет 61 443 места и средна посещаемост през миналата година 38 992 зрители.

Бронзовият отпреди година „Шанхай СИПГ“ е финансиран от „Шанхай Интернешънъл Порт“, дружество на правителството, което държи местното пристанище. То от своя страна е най-натовареното контейнерно в света. Според „Форбс“ тимът е третият най-скъп в Китай. Стойността на клуба е 159 млн. долара и има годишни приходи около 40 млн. долара. Треньор на отбора е Андре Вияш-Боаш, бивш мениджър на „Порто“, „Челси“, „Тотнъм“ и „Зенит“. В тима играе бразилският национал Хълк, който прибира 20 млн. евро годишно. Сега взеха и Оскар от „Челси“.

Собствениците на столичния „Гуоан“ е държавният холдинг „Ситик Лимитид“. Фирмата се занимава с производство на стомана и добив на желязна руда. Приходите на корпорацията за 2015-а възлизат на 415 млрд. долара. „Форбс“ определя клуба като втория най-скъп в Китай със стойност 167 млн. долара. Треньор на отбора е Хосе Гонсалес, а най-известният играч е Ренато Аугусто, играл за „Фламенго“, „Байер“ (Леверкузен) и „Коринтианс“.

Държавен китайски строителен холдинг налива милиони и в „Гуанджоу Фули“, който е воден от Драган Стойкович.

Следва „Хебей Форчън“ с треньор Мануел Пелегрини. В отбора са Есекиел Лавеци, Стефан Мбия и Жервиньо. Съсобственик е „Чайна Форчън Диволъпмънт“. И този холдинг се занимава с недвижими имоти, а стойността му се оценява на скромните... 5 млрд. долара. Тимът играе на олимпийския „Кинхуангдао стейдиъм“ с капацитет 33 572 места и средна посещаемост за 2016 година от 18 469 зрители.

Финиширалият точно над чертата преди година „Шандонг Луненг“ е воден от Феликс Магат. В отбора са Грациано Пеле и Папис Сисе. Имена, които са само предпоставка за финансовата мощ на клуба. „Шандонг Луненг“ е ръководен от фирма, която е дъщерна на най-големия доставчик на електрическа енергия в провинция Шандонг. Именно заради това „Форбс“ определя клуба като петия най-скъп в Китай с обща стойност 126 млн. долара и 25 млн. долара годишни приходи.

„Тяндзин Куанжин“ е отборът на "Златната топка" Фабио Канаваро, който привлече белгийския национал Аксел Витсел. Тимът влезе в суперлигата и от този сезон ще се бори с големите. Клубът има 30-хиляден стадион, а собствениците са голям холдинг, ориентиран в медицинския бранш.

Следващите в списъка са отбори с по-скромни финансови благодетели. „Чунцин Лифан” е с председател Ин Мингсхам, китайски бизнесмен. Той има собствена компания за автомобили, която регистрира около половин милиард приходи годишно.

Държавната структура “Теда холдинг”, занимаваща се с администрацията на правителството в региона, финансира „Тиендзин Теда”. Фирма за недвижими имоти дава пари в „Ляонин“, воден преди години от Димитър Пенев. Според „Форбс“ клубът е на десето място по стойност в Китай със своите 67 млн. долара активи и 15 млн. долара годишни приходи. Собствениците на „Чанчун Ятай“ се занимават с имоти и ценни книжа. „Хънан Жиание“ получава финансова стабилност от Хю Баосен, бизнесмен със строителна фирма. "Форбс" го класира като един от 400-те най-богати хора в Китай. „Янбиан“ пък се издържа благодарение на застрахователна компания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят