Максимална печалба от 10% за „Автомагистрали“ ЕАД при строежа на магистрала „Хемус“

ЦСКА срази богати китайци

Ново звено контролира горивата Нова дирекция ще отговаря за регистрация на търговците на горива

Шефът с по-голямо доверие от правителството Ролята на медиите нараства, влиянието на фейсбук намалява

Юрий Асланов за проучването на „Афис“: Няма нищо странно в това левицата да е пред управляващите

US Конгресът забрани излизане от НАТО

Умуват дали да четат обвинителния акт по делото „КТБ“

Бъчварова: ГЕРБ е с няколко крачки напред, защото има много здрави връзки с европейското политическо семейство

Избират „Детска мелодия на годината“ на 23 март в НДК 14 нови авторски песни се състезават в националния фестивал

Близо 300 фалшиви инвалиди от Разградско са съдени да връщат пари Материалите за организирана престъпна група са в Спецпрокуратурата

Кметът на Търново и потомка на Райна Княгиня инициират конкурс за иновативни проекти Инициативата ще бъде представена пред Великотърновския университет, бизнеса и фирмите в сферата на високите технологии

Остров до Созопол става световен арт център “Св. Св. Кирик и Юлита” се преобразява с помощта на музея Лувър

Френската здравна агенция е открила опасни химикали в памперси

Отстранена е аварията в „Люлин“, която остави без ток клиенти на ЧЕЗ

БНТ сваля Валя Ахчиева Мотивът - "максимална равнопоставеност" във вътрешен конкурс за ново разследващо предаване

Българите в Германия искат повече избирателни секции

Снимка: Български новини в чужбина

Българската диаспора в Германия иска допълнителни секции за предсрочните парламентарни избори на 26 март. От Временните обществени съвети на българите в чужбина очакват отговор от Министерството на външните работи за 17 германски града.

От българската диаспора призовават сънародниците ни, живеещи във Федералната република, да подават заявления за гласуване, за да бъде събран необходимият минимум от 60 заявления за разкриване на нови секции, ако германските власти дадат съгласие. В Германия, където действа разрешителен режим, автоматично ще бъдат отворени секции само в посолството в Берлин, в двете консулства в Мюнхен и Франкфурт и в почетните консулства в още 5 германски града.

Запитвания за допълнителни секции се отправят до германските власти два месеца преди изборния ден, като бъдат предоставени адресите на потенциалните места за гласуване, обясни по БНР Антоанета Тончева, доброволец от българската диаспора в Регенсбург. „Изпратихме една молба до господин Ради Найденов и до главния секретар в Министерство на външните работи с молба да се поиска разрешение за разкриване на секции от германските власти в общо около 20 германски града. Всъщност все още чакаме информация. Нямаме никаква обратна връзка до момента“, оплака се Тончева.

Служебният министър на външните работи Ради Найденов коментира, че всички посолства се стремят да осигурят максимално гладко провеждането на изборите. „Нашият стремеж е да гарантираме възможно най-доброто провеждане на изборите и да се предоставят оптимални условия в рамките на това, което е предвидил законът за провеждането им. Винаги има недоволство от чакането на опашки, от бавното обработване на документи, но съгласете се, цялата тази информация се обработва на място, от малко хора, на ръка. Докато по този начин се организират изборите, ще имаме и тези затруднения, които срещахме през последните години“, каза министър Найденов пред националното радио.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Категорично трябва да се забрани на тези, които не живеят в България да гласуват!!!! Откъде накъде личности, на които кракът от години, че и десетилетия не е стъпвал в страната ще решават кой да я управлява????

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.