Българите в Германия искат повече избирателни секции

Снимка: Български новини в чужбина

Българската диаспора в Германия иска допълнителни секции за предсрочните парламентарни избори на 26 март. От Временните обществени съвети на българите в чужбина очакват отговор от Министерството на външните работи за 17 германски града.

От българската диаспора призовават сънародниците ни, живеещи във Федералната република, да подават заявления за гласуване, за да бъде събран необходимият минимум от 60 заявления за разкриване на нови секции, ако германските власти дадат съгласие. В Германия, където действа разрешителен режим, автоматично ще бъдат отворени секции само в посолството в Берлин, в двете консулства в Мюнхен и Франкфурт и в почетните консулства в още 5 германски града.

Запитвания за допълнителни секции се отправят до германските власти два месеца преди изборния ден, като бъдат предоставени адресите на потенциалните места за гласуване, обясни по БНР Антоанета Тончева, доброволец от българската диаспора в Регенсбург. "Изпратихме една молба до господин Ради Найденов и до главния секретар в Министерство на външните работи с молба да се поиска разрешение за разкриване на секции от германските власти в общо около 20 германски града. Всъщност все още чакаме информация. Нямаме никаква обратна връзка до момента", оплака се Тончева.

Служебният министър на външните работи Ради Найденов коментира, че всички посолства се стремят да осигурят максимално гладко провеждането на изборите. "Нашият стремеж е да гарантираме възможно най-доброто провеждане на изборите и да се предоставят оптимални условия в рамките на това, което е предвидил законът за провеждането им. Винаги има недоволство от чакането на опашки, от бавното обработване на документи, но съгласете се, цялата тази информация се обработва на място, от малко хора, на ръка. Докато по този начин се организират изборите, ще имаме и тези затруднения, които срещахме през последните години", каза министър Найденов пред националното радио.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България