Българите в Запорожска област искат да се гарантира изучаването на български език

Депутатът Милен Михов участва в парламентарна делегация в Украйна

Народният представител от Великотърновска област доц. Милен Михов бе част от парламентарна делегация, която бе на официално посещение в Украйна на 23 и 24 септември. Делегацията бе водена от председателя на Народното  събрание Димитър Главчев. Михов пътува в качеството си на председател на парламентарната група за приятелство с Украйна. В делегацията бяха още заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева, Георги Йорданов, заместник-председател на групата за приятелство с Украйна и народният представител Ахмед Ахмедов.

Българските депутати присъстваха на официалното откриване на Шестия областен събор на българите от Таврия, посветен на 155-тата годишнина от преселването им и поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев в село Ботево.

Ръководствата на районните администрации от Мелитопол, Приморск и Бердянск благодариха за посещението на българската парламентарна делегация и отбелязаха, че това е първата визита на председател на Народното събрание от 15 години насам.

"По време на срещите от наша страна бе изразена загриженост по отношение на новия закон за образованието в Украйна. Нашите опасения са, че той може да засегне правата на над 200 хилядното българско национално малцинство, ако промените за по-широкото изучаване на украински език бъдат осъществени за сметка на изучаването на майчин език. Получихме уверения, че тези нововъведения няма да доведат до ограничаване на правото за изучаване на български език", разказа Милен Михов.

„Макар и извън протокола, на председателя на Народното събрание, на председателя Агенцията за българите в чужбина и на мен бе връчено обръщение на таврийските българи към Парламента на България. То е подписано от десет организации на българи в Запорожието и съдържа седем конкретни искания. Първото от тях е подписване на специална спогодба с Украйна за гарантиране изучаването на български език в Приморския край.“, разказа Милен Михов. Сред останалите искания са облекчаване на процедурата за работни визи  за България, облекчаване на процедурата за издаване на удостоверенията за български произход за студенти, учещи в България. В документа се обръща внимание на това, че през 2018 г изтича срока на протокол за сътрудничество между МОН, Министерството на образованието на Украйна.

По време на всички срещи подчертах, че в  България съществува съгласие между всички политически партии за добри отношения с Украйна, както и национален консенсус за грижа и защита на българското национално малцинство в Украйна, коментира Милен Михов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика