Българите ги е страх от COVID-19, колкото от депресия

Да се стои на открито е безопасно, смятат голяма част от анкетираните. Снимка: Булфото

Мъжете по-объркани от жените

Българите приемат коронавируса като толкова плашещ, колкото проявите на депресия. Това показва онлайн проучване на Институт за психично здраве и развитие, проведено между 550 души.

Целта му е принос към развитието на здравните, психологически и социални грижи в България. Анализът на данните показва, че тревогата на всички е завишена и е в пъти над всекидневното, уточни пред „Труд” д-р Мартин Колев от института.

„Изненадващо обаче е, че паралелно с тревогата, се проявява изключително много съпричастност. Добри са и нивата на благодарност”, уточни д-р Колев и допълни, че мъжете са много по-объркани от жените в България в тази ситуация.

Резултатите от проучването показват, че средното предвиждане на участниците е, че 45% от населението на България ще бъде инфектирано от вируса. 76% споделят, че не се оценяват като застрашени или в рискова група от заразяване.

Хората смятат, че най-слабо вероятно за заразяване е излизането навън - всички места, които не са на закрито, са безопасни.

Тези, които вярват, че разпространението на вируса е „задкулисна игра” или конспирация, в процентно отношение, са също толкова, колкото тези, които отричат това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България