Българите зад граница ще гласуват в 371 избирателни секции в 70 държави

371 избирателни секции в 70 държави ще бъдат открити за изборите в неделя. Това стана ясно на брифинг във Външното ни министерство за организацията на вота в чужбина.

Броят на успешно подадените заявления за гласуване в чужбина е 45 071. Най-много са подадените заявления в Турция- над 19 хил. Във Великобритания са около 5300, в Испания- 3000, в САЩ- 2800, в Германия- 2750 и в Гърция- 1418, обясни Елена Шекерлетова, постоянен секретар на Министерството на външните работи и председател на Работната група в МВнР, ангажирана с организацията на предстоящите парламентарни избори в чужбина.

Участие в секциите ще вземат 2049 души, от тях 208 са служители на дипломатическите мисии, представителите на партии и коалиции са 411, командированите служители на МВнР от България са 205 души, а представители на българските общности са 1225 души.

Няма да има избиратели секции в Афганистан, Либия, Сирия, Иран, Пакистан, КНР, Етиопия, Монголия и Индонезия. Елена Шекерлетова обясни, че причините за това са повишеният военен риск, изключително малкия брой български граждани или липсата на интерес.

Процеса по транспортиране и доставяне на бюлетините и на другите изборни книжа е в пълен ход. За около 1/3 от изборните секции вече са доставени.

На въпрос във връзка с проведените консултации в МВнР с посланика на България в Турция Надежда Нейнски Елена Шекерлетова обясни: „Г-жа Надежда Нейнски е повикана в България на консултации. Това е решение на политическото ръководство на министерството“. „Тя има своите срещи и консултации, не бих могла да информирам в детайли, работната ни група няма отношение към нейната програма“, коментира тя и допълни, че доколкото е запозната посланика ни в Турция все още е в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България