Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Италиански мафиот избяга от затвор в Уругвай

На 25 юни 2019 да почерпят

Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Българите изкараха 635 млн. лв. от наеми Общата сума на раздадените заплати нарасна с 25% до 6,5 млрд. лв.

6,5 млрд. лв. са обявените доходи от заплати в годишните данъчни декларации.

Продадоха имоти и акции за 439 млн. лв.

Едноличните търговци спечелиха 708 млв. лв. в рамките на година

Доходи от наеми в размер над 635 млн. лв. са получили българите през 2018 г. Това става ясно от подадените в Националната агенция за приходи (НАП) годишни данъчни декларации. Оказва се, че парите от наеми имат много голям дял в доходите на домакинствата, като все повече хора съвестно ги обявяват пред НАП и плащат дължимите данъци. Обявените доходи от наеми са с 9,4% повече от предходната година.

Внушителна е и сумата на обявените доходи от прехвърляне на права и имущество – 438,9 млн. лв. Тук влизат доходи от продажба на акции и дялове от компании, както и на жилища, ниви и автомобили. Но повечето доходи от продажба на жилища и коли са необлагаеми и не влизат в тази сума, а се обявяват само по желание в годишните данъчни декларации. Необлагаеми са доходите от продажба на едно жилище, ако между придобиването и продажбата са минали над 3 години, както и на два имота, ако са притежавани над 5 години. Не се облагат и доходите от продажба на кола, ако е притежавана над година. Оказва се, че общите доходи от наеми и продажба на имоти и дялове от фирми са над 1 млрд. лв.

Официално дадените заплати през 2018 г. са в размер на 6,491 млрд. лв. Тук влизат не само заплатите по трудов договор, но и възнагражденията на шефовете на фирми, които работят на договор за управление и контрол, както и парите, които получават собствениците на дружества за полагането на личен труд. Общата сума на раздадените заплати нараства с близо 25% спрямо предходната година. Това се дължи както на увеличението на заплатите така и на по-високата заетост.

Общата печалба на едноличните търговци от развивания от тях бизнес и на земеделските производители, които са избрали да плащат данък върху реализирания от тях финансов резултат, нараства със 7,7% до 708 млн. лв.

Обявените доходи от друга стопанска дейност в данъчните декларации са внушителната сума от 1,837 млрд. лв. Тук влизат получени суми по граждански договори, изплатени хонорари и авторски възнаграждения, доходи от упражняване на занаят или свободна професия като например адвокат и лекар на свободна практика, както и доходи на земеделски производители, които се облагат по общия ред като ползват нормативно признати разходи.

 

Доходите от патентна дейност с 4% ръст

Раздават повече награди

Българите са изкарали 153,3 млн. лв. от таксиметрови превози и упражняване на дейности с годишен оборот под 50 хил. лв., които се облагат с патентен данък, показват данните на НАП от подадените годишни данъчни декларации за доходите. Това са заведения за хранене и развлечения, места за настаняване с под 20 стаи, магазини с площ под 100 кв.м, платени паркинги, дърводелски услуги, заложни къщи и др. Обявените доходи от патентна и таксиметрова дейност нарастват с 4% спрямо предходната година.

Над 112,8 млн. лв. са обявени като доходи от други източници като парични и предметни награди от игри, които не са хазартни, обезщетения за пропуснати ползи и др. Тези доходи нарастват с 12,5%.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.