Българите изпили средно по 75 литра бира през 2018 г.

През 2018 г. консумацията на бира на глава от населението в България е 75 литра или 150 стандартни бутилки пиво. 93% от изпитата в страната бира е произведена в България, по данни на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Браншовата организация проведе второто издание на своята Национална бирена академия и събра на едно място директорите на националните пивоварни асоциации на Чехия, Полша, Румъния, Словения и Унгария.

От СПБ посочиха, че българите продължават да предпочитат произведената в страната бира.

Все повече се утвърждава тенденцията за нарастващ интерес на потребителите към безалкохолните и нискоалкохолни бири. От всички алкохолни индустрии пивопроизводството е единственото, което позволява продуктът да бъде с 0% или под 0,5% алкохол. В същото време безалкохолното пиво съдържа същите натурални съставки, вкусови и ароматни качества като традиционната бира.

Все по-широко се развива и сегментът на специално разработваните бутикови пива, включително с повишено съдържание на антиоксиданти и витамини – позитивна тенденция, която предоставя различни възможности на пазара за удовлетворяване на изискванията на все повече потребители.

Преподавателят по технология на пивото от Университета по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив, д-р Петър Недялков подчерта, че бирата е нискоалкохолно питие, продукт на ферментация и традиционно се произвежда от пълноценни натурални суровини – вода, малц, хмел и пивни дрожди. Те са с доказани хранителни свойства, богати на витамини, антиоксиданти, минерали, соли и фибри. Именно характерните качества на съставките на пивото и особеностите на технологичния процес, правят възможно производството на повече от 55 000 марки и над 100 вида пиво, според които се определя т.нар. „стил“ или „тип“ бира. Интересен факт е, че пивото съдържа близо 900 съединения, които обуславят спецификите и характера на напитката.

Д-р Петър Недялков опроверга мита, че бирата от една и съща партида е различна в различните опаковки. „Единственото, което се случва, е че пивото преминава през различни бутилиращи линии - за стъкло, кенове, кегове или PET, но това не променя самия продукт. Трябва да се отбележи обаче, че видът опаковка има значение за срока на годност на пивото. Ето защо, ние винаги съветваме потребителите внимателно да четат етикетите, още повече, че произвежданите в страната бири имат списък на съставките и стойността на калориите на етикетите си“, сподели той.

„Националната бирена академия продължава и през тази година с поредица от инициативи, с които се стремим да разширим познанието за пивото и съвременната бирена култура. Едно от най-важните неща е прозрачно, с научни доказателства и факти, но по разбираем и популярен за крайния потребител начин, да дадем информация за категорията и технологичния напредък в пивоварната индустрия.“, обясни изпълнителният директор на СПБ, Ивана Радомирова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика