Хакери разбиха официалния профил на лондонската полиция в Twitter

Пътници в лондонското метро пострадаха след разпръскване на сълзотворен газ

Софийските бани – призрачни сенки от миналото Три десетилетия управниците на столицата спаха като къпани

Премиерът Борисов ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши за европейски главен прокурор

Столичната библиотека представя документална изложба

Вучич: Оставката на Рамуш Харадинай е политически трик

Актрисата Мария Бакалова, участвала в хитовата лента “Бащата”, пред “Труд”: Филмовата индустрия у нас се подобрява ежедневно

КЗП: Купувайте надуваеми предмети за плажа само от сигурни магазини

Откриха ново огнище на африканска чума в свинекомплекс в русенско село

Лондон: Британските кораби да избягват Ормузкия проток

Албанският президент: Гордея се с Харадинай и съм убеден в неговата невинност

Кола с турски граждани излетя от магистрала „Тракия“

Астронавтите с командировъчни, попълват митническа декларация Навършват се 50 години от кацането на Луната

Проверяват пазарите в София заради африканската чума

Мълния порази англичанин край Сандански, екип на ПСС го спаси

Българите като Тръмп – искат забрана за граждани от мюсюлмански страни да влизат у нас

73% от пълнолетните българи одобрява да се забрани на граждани на някои мюсюлмански страни да влизат у нас – по подобие на политиката на Тръмп. Това сочат данни от проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 822 пълнолетни българи, чрез пряко интервю, между 3 и 10-и февруари.

14% от българите са „против“, а останалите се колебаят. С това българите на практика одобряват идеята на президента на САЩ Доналд Тръмп.

68% пък споделят мнението, че трябва да се спрат всякакви социални и здравни помощи за ромите. 19% са против такава идея, а останалите се затрудняват да отговорят. Следователно обществото не би имало много против и радикална социална и здравна реформа в духа на Тръмп, коментират от „Галъп“.

Една друга идея от политическия дебат в САЩ обаче по-скоро стъписва българите – всеки да може да носи оръжие. Само 11% са „за“, а 76% са против. Останалите се колебаят.Сред по-младите обаче носенето на оръжие са радва и на малко по-радушен прием.

Сходна е картината и по отношение на евентуална забрана на абортите – друга знакова идея, позната от американския дневен ред, предизвикала наскоро дискусия и в Полша. Само 12% у нас са „за“. 69% са „против“, а останалите се затрудняват да отговорят. Сред отговорилите „за“ по-голям е процентът на възрастни хора.

Очевидно, някои консервативни идеи изглеждат по-скоро чужди за обществото ни, но когато се отнася за мигрантите, малцинствата и т.н., българите са привърженици на послания, подобни на тази на Тръмп, пише „Галъп“.

Преди изборите в САЩ водещата глобална изследователска асоциация УИН/„Галъп интернешънъл“ провери отношението към Тръмп и Клинтън в 45 страни по света. Клинтън беше изключително популярна в Западна Европа, Латинска Америка и Африка. Доналд Тръмп беше популярен в Русия и Китай.

България тогава се нареди сред страните, в които подкрепата за Клинтън преобладава, но тук тази подкрепа беше сравнително ниска в сравнение с другите страни. България се подреди едва на 38-мо място по този показател – сред 45 изследвани страни.

Четири години на растеж по отношение на тревогата от миграцията и тероризма
30% казват, че опасността от терористични атаки влияе на плановете им за бъдещето. 53% отричат да усещат такова влияние, а останалите се затрудняват да отговорят. Това означава, че около 1,7 млн пълнолетни българи смятат, че непосредственото или по-далечното им бъдеще се влияе от терористичната опасност.

Данните говорят за все по-големи страхове от миграцията. Вече три пъти в последните четири години „Галъп интернешънъл“ проверява мнението по някои тестови твърдения, които да уловят настроенията по тази тема. Първото мерене беше в края на 2013 г., когато се разрази особен обществен интерес по този въпрос.

Данните от края на 2016 г. рязко се различават спрямо тези от 2013 и 2015 г. Фигурите по-надолу показват, че в навечерието на 2017 г. страховете изглеждат чувствително по-високи.

Например, ако през 2013 и 2015 година между една четвърт и една трета от пълнолетните българи все още не са смятали, че бежанците са заплаха за националната ни сигурност, сега само 6% смятат така, а 77% смятат, че бежанците са очевидна заплаха. Останалите се колебаят.

В последните четири години устойчиво нарастваше делът на тези, които намират, че отделянето на пари за бежанците е несправедливо – от 55% в края на 2013 г. до 75% в днешни дни. Тежестта на противоположното мнение пък устойчиво спадна – от 28% през 2013 г. до 10% сега.

Проверено беше и по-състрадателното отношение – с твърдението „Бежанците са изпаднали в беда хора – човешко е да им помагаме“. През 2013 и 2015 г. мнозинство от близо две трети се съгласяваше. В навечерието на 2017 г. обаче само 28% бяха на това мнение, 33% бяха на противоположното, а цели 39% се колебаеха.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Хората разбраха,че това не са бежанци,а терористи,войни на аллаха.Кой още не го е разбрал?

 2. В нито една държава пришълците не са се интегрирали към местното наделение, бит и култура. Няма такъв случай, освен единици. Ето затова са заплаха за коренното наделение. Негърски квартали, китайски квартали, цигански гета, няма интеграция – просто нашествениците са ксто скакалците. Идват на готово, изгризват всичко , осират всичко и търсят друга плячка. Те нямат собственост, не са свързани с земя, работа и са готови на всичко за оцеляване дори с цената на насилие .

  1. Какво разбираш под „интеграция“? Еротична голота, губене на време по гей барове, нощни барове където се сервира с-кс, безбожие и атеизъм, алкохолизъм, хероин, съвместно съвкупление, съжителство без брак…Това ли разбираш под „итеграция“? И в какво ще се интегрираме? Просто в човешките ценности или в християнските обичаи? Вие разбирате „интеграцията“ като притопяване, ние я разбираме в общи световни човешки ценности без разлика на религия, народност, раса и социална принадлежност. Всичко, целият театър който се разиграва в Ислямския свят е по сценарий и финансиране на юдеите начело с този който стои начело на най-голямата терористична организация-държава в света САЩ. Защо ДЕАШ нито веднъж не посегна на Израел или САЩ? Защото парите, оръжието, съветниците, началниците и господарите са там. Другото е за такива говеда като вас. Вие приемате това което виждате , а това е сянката на Израел и САЩ…Но злобата ви пречи да видите. Всъщност виждате и знаете но трябва да злобеете. И на атеистите да им каже,че Аллах е името на това на което вие казвате Бог или Господ а другите народи наричат Год.. Да го знаете де, не е нещо различно и друго.

   1. Hristianite ne sa za pornografia i perverzia. Nie vervame che Hristos e Gospodnia sin, izvarshi chudesa da proslavi Otets si, be rapnat za grehovete na vseki edin ot nas, i be Vozkresen. Doide da izpalni prorochestvata na vehti proroci za Gospodnia plan za spasenie po blagodat, a ne dela. Voinite i zagovorite ne sa ot hristianite, V novia zavet nema ni edna zaraka za nasilie nad nikogo!

  2. Каква интелигенция бе? Ония скопци дет надуваха дудука на тошо, а сетне призоваваха да се скача за селтака желев и почнаха да надуват максуелския или соросоидния?!

 3. Комплекси, злоба, завист, тесногърдие, себелюбие…Това изследване показви всичко това. А когато вие ходехте по света и се криехте от властите на Гърция, Испания, Германия, Белгия с години? Вие не бяхте ли емигранти само преди 5 години? Няма ли българи емигранти по света? Значи вие ще ходите по света а на вас няма да ви идват. Интересна психика. Но разбираема, все пак е българска…

  1. 1книга и религия е библията, 600години след това идва,, великия,, колан в който 295пъти пИли как са победили битки и войни в библията такава агресия няма25 пише Убий неверника тоест който не вярва в аллах е неверника в библията и това го нямаА относно българите крили са се но такива мизерии и тероризъм не са направили като тези гниди ислямски и не живеят в средновековието като тях изключвам циганите които по паспорт са българи но между тях и арабите няма никаква разлика

 4. Напълно подкрепяме чичио Сам, Горо и Малин. Тръмп е прав. И ние като ходим по света, ние даваме на този свят, не взимаме. И приемаме неговите изисквания. Нямаме по 3-4-5 деца и не чакаме местното население да плаща огромни данъци за нас. Ние не плуваме в местните басейни с мръсните си шалвари, рокли, не искаме да се забрани свинското в столовата, не създаваме деца, които после не можем да издържаме. Не ги обиждаме, но повечето мусулмане, араби не обичат физическия труд. Виждаме кой тук работи по строежи . В България ситуацията е още по-страшна поради главоломно бързо намаляващото местно население. И се прави нищо от политиханците-престъпници да се задържат Българите в България, а не говорим, че трябва да има програми за връщането на българите от чужбина,.Които желаят.

 5. 78 процента мислят като Тръмп за арабите и всички от ислямските страни ,тъй като са чували за призива „Алах е велик“.Кои извършиха атентатите и терористичните актове по света. Трябва да се разбере че тези хора са чужди на демокрацията.Нанас ни сти гат,циганите,турците,новодошлите имигранти отнесени към т останалите Българи.

  1. Полският католик, демократ и съветник на американския демократичен президент картър – бзжежински викаше в афганистанските планини „алах е с вас“, докато янките снабдяваха резаците с оръжие, а демократичната общност им помагаше.

 6. исляма е една отвратителна религия,която само вреди на прогресивното човечество.Тия скотове-мюсюлманите не подлежат на очовечване.Няма как да вкараш свиня в човешки апартамент и тя да се чувства уютно.Прасето си иска кочината.Там да се молят на техния аллах.Освен това мюсюлманинът не признава хигиената.Той мрази водата.

 7. Всъщност мюсюлманинът мрази всичко и всички.Той е готов да жертва собствения си живот,но и да убие няколко други души,които той не познава,но мрази,защото са християни.В Дания преди години тия скотове ореваха света.Заради две карикатури на онова животно-техния пророк-те бяха готови да убиват наред.Е,това не са хора.Ние сме ги пуснали да живеят в цивилизования Запад,а те ти забиват ножа в гърба.Просто вярващият в исляма не е като хората.Той не е човек.И не иска да стане.

 8. Не виждам никакъв проблем, евроатлантиците да си вземат бежанците и да идат при другите говеда в обора германия…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.