Българите оптимисти за икономиката и финансите си Голяма част от населението обаче смята, че ситуацията е неблагоприятна за спестяване

Анкетата на НСИ отчита подобрение в намерението на потребителите у нас да купуват стоки и предмети за дълготрайна употреба.

Потребителското доверие нараства с 1,6 пункта през юли

Българите са оптимисти за доходите си и за развитието на икономиката, показват данни на НСИ за потребителското доверие в страната през юли. Домакинствата очакват финансовото им състояние да се подобри в следващата една година, като прогнозите им за 2018 година са по-малко негативни спрямо три месеца по-рано, отчита националната статистика. Потребителското доверие нараства средно с 1,6 пункта през второто тримесечие на 2017 година в сравнение с нивото си от април. Градското население е по умерено в очакванията си (+1,2 пункта), докато при хората от селата оптимизмът е осезаем (2,8 пункта).

Въпреки че по-голяма част от българите продължават да считат икономическата ситуация в страната като „неблагоприятна за спестяване“, оценката на населението за развитието на икономиката през последните 12 месеца се повишава с 3,9 пункта. Анкетата на НСИ отчита подобрение в намерението на потребителите у нас да купуват стоки и предмети за дълготрайна употреба. Оказва се, че в малките населени места са по-благоприятно настроени за покупки през следващата една година спрямо жителите в градовете.

Българите смятат, че в страната има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо спрямо това, което са очаквали през април. Затова и прогнозата им за инфлацията в страната е да расте с по-бавно темпо през следващите 12 месеца.

Намалява негативизмът и по отношение на безработицата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Много удобна анкетка на неси:))) От лъгане и мазане така са се оплели като гарга в кълчища та нищо не се разбра – хем сме оптимисти, хем сме неоптимисти хахахаха..а работодателите от тоя оптимизъм така се въодушевили, че решили да намаляват заплатите може и с 50%..а оптимистите очакват да ги качат с 50%, съвсем се забъркахме в намеренията си също като намеренията на анкетката:)))

  2. Тези стъкмисти провеждат анкетите помежду си, някой друг роднина също включват. Никой от тези стъкмисти не е отивал между народа и извън градовете където хората мизеруват.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.