Българите по бели гащи

Изложба в НИМ разказва историята на бельото от началото на XX век

„Скрито-покрито. Бельото на българката в началото на XX век”. Така е озаглавена интимната и ефирна изложба, която ще бъде открита в Националния исторически музей на 18 май - Международния ден на музеите.

20_5

Експозицията проследява влиянието на Европа върху развитието на една от най-деликатните зони от облеклото на българката - долната дреха. За първи път ще бъдат показани любопитни и провокативни експонати, разкриващи тенденциите в развитието на бельото: от единствената долна дреха в националната традиция - ризата, през гащите тип кюлоти, дамските корсети и корсажи. Изложбата дава отговор на въпроса защо предпочитаме да използваме думичката бельо, а не гащи. Изложените експонати са от колекциите на НИМ “Градско облекло”, “Традиционно облекло” и “Мебели” и се датират от първите десетилетия на XX в.

Експозицията “Скрито-покрито. Бельото на българката в началото на XX век” проследява как се появява бельото във вида, в който го познаваме и днес. Това става едва в началото на ХХ век, когато в България навлиза европейската мода и българките започват да следват световните тенденции. Още в последното десетилетие на XIX век било прието два пъти в годината - пролет и есен, заможните българки да пътуват до Париж или Виена, за да подновят своя гардероб. От модните ателиета освен горните дрехи (за всеки ден и за официални случаи) те си купуват също и бельо: гащи с дълги крачоли, ризи, фусти, комбинезони, комбинезон-гащи, нощници, матинета. Това специфично поклонничество се допълва от изписвани по каталози дрехи дотолкова, че в началото на XX век вносът им формирал 30% от общия внос на родната ни икономика.

Посетителите на изложбата ще имат уникалната възможност да докоснат, а и дори да пробват някои от моделите на долното бельо.

Коментари

Задължително поле