Българите притежават оръжие като за една цяла армия

Оръжие, като за една цяла армия притежават българите, сочи данните от полицейските регистри. Точната цифра на законно притежаваните пистолети, картечни пистолети, пушки, автомати и дори картечници е у нас е 340 583 броя. За 40% от тях (122 455 броя) е обявено, че се използват за самоохрана, а над 180 хиляди оръжия са предназначени за лов. Поводът bTV да провери броя им е поредният инцидент, при който шофьор размаха пистолет след спор на магистрала "Тракия".

Инцидентът повдигна сериозни въпроси за контрола при снабдяването с оръжие у нас.

Какво е необходимо за издаване на разрешително за оръжие: преминат курс за безопасно боравене с оръжие, свидетелство за съдимост, удостоверение, че срещу лицето не се водят разследвания, психотест и удостоверение, че лицето не се води на отчет в съответния психодиспансер.

 

Валидността на всяко разрешително е 5 години. Срещу него и срещу лична карта може да се купи оръжие. Търговецът издава документ за покупката в два екземпляра. В него са отбелязани серийният номер и калибърът на оръжието. „Вие трябва да отчетете в 7-дневен срок в КОС, че сте си закупили оръжие, а ние до 7 дни трябва да изпратим разрешителното, че ние сме продали оръжието”, обяснява управителят на оръжеен магазин Стоян Пальов.

Две от близо 123-те хиляди оръжия за самоохрана у нас са притежание на Здравко Драков. Бивш кадър на спец структури към МВР и армията. Сега се занимава с консултации в сферата на сигурността.

Убеден е, че няма пропуски от страна на държавата в издаването на разрешителни и контрола върху оръжията: „Ами, по същата логика всеки, който притежава автомобил, може да направи много повече глупости. Значи самото оръжие, то е инструмент. Като един градински инструмент. Същите поразии могат да бъдат направени и с него."

 Притежателите на пистолети за самоотбрана имат право да купят до 50 патрона. 5 от тях се използват в полицията за провеждане на балистична експертиза. Ползвателят на оръжието няма право да разполага с повече от 45 патрона.

Експертите обаче посочват пропуск в системата. У нас, служба КОС издава разрешителните и следи оръжията. Докато в развитите европейски страни, този процес се следи от две различни институции. Най-често кметството издава разрешително, а полицията упражнява контрола.

На този етап МВР се въздържа от коментар по темата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право