Българите са сред топ туристите в Сърбия

Най-много са гостите в Белград и градовете близо до общата ни граница

Работим заедно за привличане на гости от Китай

Българите са сред топ туристите в Сърбия и всяка година броят им се увеличава със средно 5%. Това обявиха представители на Туристическата организация на Белград, които представиха новостите на дестинацията заедно с Ниш и Нови Сад в София. Само столицата Белград е посещавана всяка година от минимум 40 000 българи. Близо толкова според официалната статистика са пренощувалите нашенци в хотели в града през 2017 г. Техният среден престой е 1,5 дни и са реализирани малко над 64 000 нощувки. Ако обаче се преброят и хората, които са отседнали в хотели, частни квартири и апартаменти, дадени под наем чрез различни платформи, броят на нашенците, които посещават Белград е поне двоен, стана ясно от думите на експертите.

Сред основните причини за превръщането на Белград в любима дестинация на българите е вкусната храна, нощния живот, както и съчетанието между история и съвремие, обясни Ирена Алексич от Туристическата организация на Белград. Сръбската столица има развит културен живот, а гостите постоянно могат да бъдат изненадани с нови атракции, събития, културни мероприятия и концерти.

Освен до Белград българите най-често пътуват до близките до родната граница градове като Пирот, Ниш и Димитровград за уикенда. Освен да се забавляват в кафаните, нашенците посещават забележителности и пазаруват мръвки и млечни продукти от съседите, които са известни с вкусната си храна. Заради евтините спа процедури интерес има и към така наречените “бани” – спа курорти. Все повече нашенци пътуват до съседите и да се включат в някой от разнообразните фестивали, посветени на вкусната регионална кухня и обилно гарнирани с жива музика.

Ръст има и на сръбските туристи в София, обяви Иво Маринов – директор на Туристическата организация София. Той отбеляза, че продължава доброто партньорство на ниво общини между двете държави. Освен това се повишава транспортната достъпност, а двете страни могат да се похвалят с висока сигурност за своите гости. Което дава предпоставки и за по-нататъшно развитие на туризма, обяви Маринов. И подчерта, че е време двете страни да работят заедно за привличане на туристи от далечни пазари като Китай, което ще доведе до ползи и за двете държави. Това ще бъде и една от темите, които ще се разискват по време на домакинството на София през септември на инициативата “16 плюс 1”, когато българската столица ще е домакин на среща на високо ниво на министър-председателите на тези държави.

 

Меракът няма цена

Така в Ниш рекламират хотели, заведения и забележителности

Меракът няма цена. Това е рекламният слоган на Ниш, с който сръбският град рекламира хотелите, ресторантите и културния си живот. Това мислене е типично за Балканите и съм сигурен, че българските ни приятели много добре разбират идеята, обясни председателят на Туристическата организация на Ниш Урош Палич, който представи продукта на съседите в София. Ниш е най-известен като родното място на първия християнски римския император Константин Велики. Освен да се разходите по крепостните стени на Нишката крепост, можете да посетите някое от многобройните заведения на Казанджийската улица в центъра на града. От 8-ми до 12-ти август сръбският град ще се превърне и в музикално средище за изгряващи и утвърдени групи по време на Нишкия фестивал. Основната сцена ще е в крепостта, но купонът ще се вихри и на платформи посред реката, както и в центъра на града. Ако сте изкушен от културния живот не пропускайте да посетите римската антична резиденция Медиана, която ще ви впечатли със своята украса и мозайки. Тя била любимо място за посещение на император Константин Велики, но била разрушена през 5-ти век от хуните на пълководеца Атила. А днес древният й блясък е възстановен от реставраторите.

Единственият минус на съседите е липсата на достатъчно екскурзоводи, които говорят български, но заради близостта на двата езика и темперамент се разбираме отлично, обясни Палич.

В атракция за българите, посещаващи Белград може да се превърне факта, че Апостолът на свободата Васил Левски е живял в сръбската столица и е работил оттам за свободата на страната ни. Този факт посочи посланикът на Република Сърбия у нас Владимир Чургус, чиито мандат скоро приключва. Дипломатът подчерта, че също харесва страната ни като туристическа дестинация и след като приключи работата му у нас ще продължи да посещава страната ни като турист. И причината не са само достъпните цени, а това, че чувстваме съседите си българи като свои приятели, обясни посланикът. Българските туроператори също имат интерес към продължаване на двустранното партньорство, заяви председателят на АБТТА Байко Байков. Бизнес може да се развива и без да си приятел с партньора, но когато има и приятелство този бизнес носи и изключително удоволствие, подчерта той.

Сред другите забележителности, с които Белград е атрактивен за българските туристи са символът на града крепостта Кале Мегдан, най-големият православен храм на Балканите - “Свети Сава”, островът на река Сава Ада Циганлия, хълма Авала, кварталът Земун. Сред известните атракции е разходка с круизно корабче, посещение на подземния Белград, на музея “Никола Тесла”. Очаква се догодина да отговори отново и Историческия музей, в който ще може да се види Евангелието на Мирослав от 12-ти век. Безспорно градът е известен и с нощния си живот, квартала Скадарлия и над 3000-те си ресторанти. Сред фестивалите, които можете да посетите са Белградския бирен фест и дефилето на корабите по река Сава.

Сред по-непознатите за българските туристи, но с интересни предложения е Нови Сад. Градът през следващата година ще бъде младежа столица на Европа, а през 2021 г. - културна столица на Стария континент. Градът е известен с мултинационалната си кухня, която включва специалитетите на 20-те етноса, които живеят в него. Специфични за района са “салаш”-ите – традиционни места за живеене, които предлагат домашна кухня и атмосфера. Не пропускайте да посетите и някой от многобройните “чарди” - ресторанти със смесена сръбска и унгарска рибена кухня, разположени по течението на река Дунав. Прочути са и местните сортове вина провос, жуплянка и тамяника. Входът в Петроварадинската крепост над града е безплатен, а само на 20-ина минути извън града се намира националния парк Фружка гора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм