Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

България: Възможности и предизвикателства Г-н Валери Симеонов възпира усилията на България за пълноценно развитие

Оградата по границата с Турция.

Видимо е, че страната заслужава много повече от такъв вицепремиер

Като за Балканска държава България е остров на мира и стабилността в Югоизточна Европа. Член на НАТО от 2004 г. и на ЕС от 2007 г., тя успешно преодоля световната икономическа криза през 2008 и 2009 г. и от 2014 г. има стабилен 3-процентов ръст на брутния вътрешен продукт.

Премиерът Бойко Борисов, който оглавява партията Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), управлява вече трети мандат и в момента оглавява коалиция, която е изправена пред известни предизвикателства.

Най-голям източник на тревоги е младшият партньор в коалицията, наречена „Обединени патриоти”. Това е обединение от 3 по-малки националистически партии: Националният фронт за спасение на България (НФСБ), начело с вицепремиера Валери Симеонов, Българското национално движение (ВМРО–БНД) и „Атака”.

Борисов спечели националните избори през 2017 г. с обикновено мнозинство и нямаше друг избор, освен да се коалира с „Обединени патриоти”, за да не позволи на социалистите да формират кабинет с партията на етническите турци Движение за права и свободи (ДПС). Така, въпреки предишния си опит с твърдоглавието на политиците от „Патриотичния фронт”, с тяхното ксенофобско, антисемитско и дори расистко поведение, Борисов все пак се реши да им даде втори шанс – макар и не вдъхващ особено големи надежди.

До момента коалиционното правителство не се оказа на висотата на очакванията на г-н Борисов и на гласоподавателите.

Значителен брой български интелектуалци и активисти за правата на човека публикуваха на 29 май отворено писмо, в което се призовава за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който отговаря за демографската политика на страната и е председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет.

Симеонов е прословут с поредица от антисемитски, антималцинствени и неонацистки изявления и постъпки. Например снимките от 70-те години на ХХ век от концлагера в Бухенвалд, на които той и приятелите му се гаврят с жертвите на нацизма, вдигнали ръце в хитлеристки поздрав.

Членът (вече бивш – б. р.)на коалиционното правителство Павел Тенев позира с изпъната напред ръка пред восъчна фигура на нацистки войник в парижки музей. По повод тази снимка Валери Симеонов коментира: „Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там… (В Бухенвалд – б.а.). Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село.”

И многобройната ромска общност в България има защо да се оплаче от г-н Симеонов. Коментирайки пред парламента многобройната челяд на ромските семейства, той избухна: „Те са станали нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки”.

За да не остават по-назад, няколко негови съпартийци, съвместно с техни колеги от други партии, част от „Обединените патриоти”, цитират страница от Корана, за да наричат членовете на ромското малцинство прасета и шимпанзета. За да е пълна картината, платформата на партията на г-н Симеонов съдържа предложения за разрушаване на „ромските гета” и изолирането на ромите в закрити „резервати”. Политическата им доктрина също така предлага тези резервати да се използват като „туристически атракции”, за да носят приходи на държавата. За да демонстрира допълнително персоналното си падение като човек, г-н Симеонов публично говори за изграждането на „съвременни концентрационни лагери” за малцинствата в страната му. Съпартиецът му г-н Тенев подаде оставка от заеманата държавна позиция. Г-н Симеонов упорито отказва да се раздели със своята.

Разбираемо, Европейският съюз изпада в неловка ситуация около изказванията на г-н Симеонов. Още по-тревожен за Брюксел е фактът, че България поема ротационното председателство на ЕС от януари до юни 2018 г. С министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, който преследва сходни националистически политики, открито ухажвайки унгарските малцинства в няколко европейски страни, Брюксел ще трябва да натрупа кураж да се противопостави на всеки опит на новоприетите държави-членки да подкопаят общия европейски модел, основан върху демократичните принципи на страните-основатели. В противен случай, липсата на контрол върху национал-популистки или ревизионистки тенденции, може да доведе до разпалването на дълголетни исторически различия в тези общества и ще създаде риск от провокирането на етнически и национални дрязги в самия ЕС.

Видимо, г-н Симеонов възпира усилията на България за пълноценно развитие. Още повече, че същият се намира в огромен конфликт на интереси, който събужда призрака на безграничната корупция. Г-н Симеонов развива собствени бизнес-интереси в сферата на туризма по югоизточното крайбрежие на българското Черноморие. Съвместно с близките си приятели и бизнес-партньори Ветко Абаджиев, братя Диневи, Румен Чавдаров, Владимир Кисьов и други, те работят за монополизиране на хотелския, ресторантьорския и развлекателния бизнес в района на Слънчев бряг. Само преди броени месеци, най-популярното телевизионно предаване в България, „Шоуто на Слави” разкри корумпираната същност на двойната роля, която г-н Симеонов играе като вицепремиер и хотелиер. Един от неговите хотели се намира в малкия граничен град Малко Търново, непосредствено до българо-турската граница. Българските гранични полицаи в района използват сградата за база, като разходите по издръжката им се покриват от държавния бюджет. Съвсем естествено хотелът, е собственост на компания на Симеонов. Който не пропуска възможност, в бизнес-конфликти на негови или на приятелски интереси с конкуренти, да използва правителственото си влияние.

В крайна сметка г-н Симеонов лансира агресивна кампания срещу американска енергийна компания, на основание, че местното й подразделение натоварва сметките на потребителите.

В заключение: България заслужава много повече от заместник-министър председател като Валери Симеонов. Още повече, че въпреки хаотичните вътрешно и външнополитически напъни на същия, стратегическата важност на България за интересите на НАТО е от изключително значение. И също така в интерес на САЩ, ако искат да продължат с укрепването на демокрацията в най-източния пост на НАТО и ЕС. Премиерът Бойко Борисов е заложил на черната работа в насочването на страната му към политическа стабилност и икономически просперитет. САЩ и ЕС нямат по-добър приятел от него. Подпомагането на неговото управление е в най-добър интерес за съюзниците на България.

 

*Статията е публикувана в сайта на Frontiers of Freedom (”Граници на свободата”), неправителствена организация, основана през 1995 г. от US сенатора Малкълм Уолъп с мисия за защита на принципите на индивидуалните свободи, свободното предприемачество и свободния пазар.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Д-р Милош,Вие или сте неграмотен,или добре платен провокатор?!?
    Аз не съм поклонник на Симеонов, но да се изказват такива като Вас,наистина ме дразни!За интелектуалните Ви качества не съм информиран,освен от това което сте писали!Изводите са плачевни за….Вас?!? Когато не знаеш, не можеш да даваш оценки,съвети и да се изхождаш на площада?!? В състояние съм да ползвам и други изразни словесни комбинации, но я иди на …?!?

  2. НПО отрепките на Сорос в действие.Вярно,е че Симеонов е “бандит” от висока класа и има големи бизнес интереси по Черноморието,но не може да се определя,че е фашист и антисемит.

  3. Иво Сиромахов- и в миналото е имало неграмотни и прости хора, но те са се срамували от това, сегашните се гордеят. Бих добавил-други пък ги подкрепят.

  4. Истината е винаги посредата ! За някои работи г-н Симеонов може да не е прав , НО в изказването си за ЦИГАНИТЕ Е ПРАВ ! Ако искат да продължават да живеят ТАКА , КАКТО ДО СЕГА, нека си намерят държава, в която всичко изброено от г-н Симеонов е позволено !

  5. Лично мнение: така както казват, че ЕС изпадал в нещо като “неловка ситуация” отностно някои изказвания на г.н Валери Симеонов (един от вицепремиерите в управляващата коалиция в България), хубаво би било по същия начин ЕС да реагира и когато става въпрос за някои реални двойни стандарти, прилагани на практика в хранителната индустрия (не е ясно откога) от някои големи корпорации и фирми по отношение на източно- и централно-европейските страни членки на съюза. От това ще спечелят преди всичко засегнатите европейските граждани, населяващи тези части на Европа. Другото е само пропаганда и поръчкове клишета в една или друга посока.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.