България е на първо място по ранно начало на полов живот

Снимка: Архив

България е на първо място по ранно начало на полов живот. Затова според омбудсмана Мая Манолова в училищата трябва да се въведе задължително здравно и сексуално обучение, предаде БНТ.

По данни на Световната здравна организация, през миналата година у нас са родени над 6 хиляди деца от малолетни и непълнолетни майки. А през първото тримесечие на 2017-та са регистрирани повече от 500 аборта на момичета под 19-годишна възраст. Около 30% от учениците са споделили, че са започнали полов живот на 13 години. Според Манолова проблемът може да се реши, ако се въведе задължително сексуално и здравно образование. По нейни данни в момента 10% от училищата са въвели такива предмети като свободно избираема подготовка.

"Препоръката, която подготвям и в резултат на проведената среща с омбудсман и от Европа до образователния министър, е за въвеждане на задължително здравно и сексуално образование в училище. Това е тема, която трябва да присъства още от най-ранна детска възраст, за да не се стига до неразумно и безотговорно сексуално поведение", коментира Манолова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България