България е против "Европа на две скорости"

България ще се обяви против "Европа на две скорости" на срещата на евролидерите, която ще се проведе на 9 и 10 март в Брюксел.

Днес правителството одобри българската позиция за заседанието на Европейския съвет, където страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев, съобщиха от Министерския съвет.

В рамките на съвета ще се проведе и Среща на държавните и правителствени ръководители във формат ЕС-27, чиято основна тема е подготовката на Римската декларация за бъдещето на ЕС. България е за запазване единството и целостта на Съюза, които да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид „многоизмерна Европа“/„Европа на скорости“. На тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели, е позицията на страната ни.

Сценарият за "Европа на различни скорости" е един от 5-те пътя за развитие на ЕС, описани в Бялата книга за бъдещето на Европа, която беше представена от председателя на ЕК Жан-Клод Юкнер на 1 март в Брюксел.

Лидерите на Франция, Германия, Италия и Испания се обявиха именно за този вариант на среща вчера във Версай.

В дискусията за избор на председател на Европейския съвет за периода 1 юни 2017 г. – 30 ноември 2019 г. България ще даде висока оценка на досегашния председател Доналд Туск, става ясно още от съобщението на правителствената пресслужба. Позицията ни е, че в условията на безпрецентния брой кризи, пред които е изправен ЕС днес, той изпълнява успешно важната функция да бъде пазител на единството на Съюза и на неговите основополагащи принципи. Това са мотиви, с които България ще подкрепи Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика