На 13 декември 2018 да почерпят

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента

Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

Търсят сенчеста армия в Бундесвера Мистериозният Ханибал е начело на десни екстремисти

Зам.-държавният секретар на САЩ идва в София Джон Съливан ще обсъди енергийната диверсификация

Три години затвор за бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, плащал на жени да мълчат за връзките им с президента

Преференциите за вота ще започват от № 100 Промените за машинното гласуване минаха със 115 гласа „за” на първо четене

Антониу Гутериш призова преговарящите за климата да ускорят работата си, за да се постигне споразумение

България е сред петте страни отличници по ръст на икономиката

Правителството и бизнесът успяха да изградят добър екип с устойчиви резултати. Това заяви Зоя Паунонова, зам.-председател на Българския форум на бизнес лидерите по време на форума „Бизнесът и правителството в един отбор“. По думите й България е сред петте страни отличници по ръст на икономиката, безработицата не е падала под 6% за последните 30 години, а в същото време Световният икономически форум поставя България на 39-то място по конкурентоспособност.

Вицепремиерът Томислав Дончев: Брутният вътрешен продукт на страната може да стигне 100 млрд. лв. още през тази година

Брутният вътрешен продукт на страната може да стигне 100 млрд. лв. още през тази година, обяви пред бизнеса вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му данните за страната за окуражаващи – експортът на България през последните 15 години се е увеличил 6 пъти, безработицата е по-ниска от предкризисните нива, а страната ни е седма в ЕС по усвояване на евросредства.

„Трябва да предвижим мислите на правителството на едно ниво напред, не за образованието според съвременните стандарти, а какви нужди ще има пазарът на труда в страната след 10 -15 години“, уточни Дончев. Според него има борба между държавите не само за привличане на публични и частни инвестиции, но и за качествен човешки капитал, който е един от фактори за конкурентоспособност. „Тежките демографски предизвикателства в страната се дължат на неособено доброто ни представяне на европейския пазар на труда. Човек избира къде работи и живее не само заради заплатата“, уточни Дончев. По думите му икономически растеж от 4% е добре, но по-добре е 7 или 8%. „Трябва да мислим в какво и как инвестираме“, подчерта още вицепремиерът.

Левон Хампарцумян, член на УС на Българския форум на бизнес лидерите: В една лодка сме с правителството

„В една лодка сме с правителството. Като макрорамка сме пораснали през последните години, не защото копаем полезни изкопаеми, а защото у нас има много предприемчиви хора, които създават новото богатство. Ролята на държавната администрация е да не им пречи“. Това заяви Левон Хампарцумян, член на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите и изпълнителен директор на „Уникредит Булбанк“.

„България сега е с 5,6 пъти по-голяма икономика отколкото през 1990 г. Тогава страната беше с 10 милиарда долара брутен вътрешен продукт и 10 милиарда външен дълг, докато в момента той е 20% от БВП на страната“, уточни той. Според Хампарцумян икономическите показатели на България дават основание за оптимизъм и за тази, и за следващите няколко години.

Джордж Маргонис, управител на Филип Морис България: Допринасяме с половин милиард лева към бюджета

Допринасяме с половин милиард лева към бюджета на страната и сме загрижени за България. Затова си сътрудничим с охранителните органи в борбата с незаконната търговия на цигари, както и имаме програми за развитие на тютюнопроизводителните райони. Това обяви Джордж Маргонис, управител на Филип Морис България по време на форума. Според него тютюневата индустрия у нас претърпява голяма трансформация.

„Преминаваме към бъдеще без дим, а това означава, че ще предлагаме продукти с тютюн, които не горят, а само се нагряват“, коментира той. По думите българското правителство е осигурило добра фискална и регулаторна среда, за да може продуктите на компанията да достигнат и до българския потребител.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.