България е с Палестина по тестове за COVID-19

Проф. Коста Костов

Няма единно становище в ЕС за надеждността на “бързитe” тестове, каза пред “Труд” проф. Коста Костов

Тук епидемията ще мине леко

Масовите тестове за коронавируса, които се оказаха като “ябълка на раздора” между българските лекари, поставиха страната ни на едно от последните места по изследвания.

Това показва онлайн платформата worldmeters (виж табл., б. р.), а България е наред с Палестина, Беларус и пред Казахстан. Част от специалистите се заявиха твърдо “за” масовото тестуване, за да може да се “изгради защитен вал” от вече преболедували и икономиката бързо да се върне в нормално темпо.

Друга обаче не пожелаха да се доверят на масовото тестуване с аргумента, че изследванията не са достоверни.

“Диагнозата на инфекцията със SARS-CoV-2 се основава на RT-qPCR тестове, а епидемиологичното проследяване, чрез комбинираното използване на всички останали и налични в страната лабораторни методи, в т. ч. скринингови (“бързи”) имунологични или антигенни тестове”, заяви вчера пред “Труд” проф. Коста Костов, който изготви заедно с Медицинския експертен съвет доклада в помощ на лекарите и на Министерския съвет. “Липсата на единно становище в Европейския съюз относно надеждността на скрининговите “бързи” тестове ограничава употребата им и налага изчакване докато са налични такива, след което ще се направи всичко необходимо да бъдат доставени и същите ще бъдат включени в епидемиологичното проследяване на населението”, каза проф. Костов.

“Моята прогноза е лично мое мнение и не ангажирам никого, най-малко Съвета - но тя е, че епидемията тук ще се развие по-леко от зловещите прогнози за нея. Това се дължи на моя професионален оптимизъм. Развитието на епидемията ще е такова, че по-скоро да се олекотят мерките на социална и физическа изолация”, заяви още проф. Костов.

 

Според Министерството на здравеопазването

Близо 1/4 са изследвани на частно

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им до 05 април.

В Националната референтна лаборатория на 28 януари 2020 г. е проведено първото изследване на проба за COVID-19, а във ВМА първият тест за новия коронавирус е извършен на 2 февруари т. г. В Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ са направени 5037 теста, във Военномедицинска академия - 2767 и 1250 бързи, в Стара Загора - 1400, в болница “Токуда” - 470, в Бургас - 300, във Варна - 825, в УМБАЛ “Софиямед” - 750 и в лаборатория “РАМУС” - 3100. Това показва, че около 1/4 от тестовете са направени на частно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България