България е трета в Европа по прием на деца-бежанци

Данни: Агенция на ЕС в областта на убежището
В годишния доклад за убежището на ЕС България е сред десетте държави с най-много молби от непълнолетни лица.

Натиск от приток на мигранти - 3500 на всеки 1 млн. жители

България е трета в Европа, след Германия и Нидерландия, по прием на непридружени деца, заяви Янита Манолова, зам.-председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) по време на откриването на изложбата “Невинност без граници” за деца и семейства от Сирия, които живеят в центъра за бежанци в Харманли.

През 2023 г. държавите от ЕС+ са получили над 1,1 милиона молби за международна закрила, което е най-високият брой от бежанската криза през 2015-2016 г. насам, показва Годишният доклад относно положението в областта на убежището в Европейския съюз, публикуван преди дни.

Данните от него показват, че България е сред десетте държави от ЕС+, получили най-много молби от самоопределили се за непридружени ненавършили пълнолетие лица за 2023 г.

В документа се отчита, че след Кипър, където са подадени около 13 000 молби на 1 млн. жители спрямо числеността на населението, държавите, подложени на значителен натиск от приток на молби за убежище са още Австрия (6 500 на 1 милион жители), Гърция (6 200), Германия (4 000), Люксембург (3 800), България (3 500), Словения и Швейцария (всяка по 3 400).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България