България е №1 по спад на продажбите на коли

Румъния се представя най-добре

Сделките намаляват с 27%

България е на първо място сред страните от ЕС по спад на продажбите на нови коли през септември. Същевременно Румъния е на първо място по ръст на продажбите. Оказва се, че България и Румъния, която е най-близо до нас по доходи и икономическо развитие, излизат по коренно различен начин от кризата.

През септември в страната са регистрирани 1823 нови коли, което е спад с 27,7% на годишна база, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили. Докато общо за страните от ЕС продажбите на нови автомобили са нараснали с 3,1% до близо 934 хил. Септември е първият месец през 2020 г., в който има ръст на регистрираните коли на годишна база. Оказва се, че след като няколко месеца европейците ограничаваха разходите си заради последиците от Covid-19, през септември са се отпуснали и са дали за коли повече от същия месец на миналата година.

В България обаче ситуацията не е такава и хората ограничават покупките на коли. Причините за това са не само свиването не текущите доходи и печалби, а по-скоро несигурността как ще се развива икономиката през следващите месеци. Когато хората са несигурни не харчат много за стоки за дълготрайна употреба.

В Румъния явно настроенията на хората са различни, защото през септември продажбите на нови коли са нараснали със 79,9% на годишна база до 10 878 бройки. Много голям ръст на регистрираните нави автомобили има и в Ирландия (+65,9%), Словакия (+31%), Люксембург (+23,1%) и Гърция (+20,5%). Най-близо до нас по спад на продажбите на нови коли е Нидерландия (-21,9%), Словения (-16,6%) и Хърватия (-12,8%).

За първите девет месеца на годината спадът в продажбите на нови коли у нас е с 36,7% до 17 029 бройки. По-голям е спадът само в Хърватия (-45%), Португалия (-39,3%) и Испания (-38,3%).

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика