България изгражда научна лаборатория на Антарктида (СНИМКИ)

Президентът връчи националния флаг на 28-ата ни експедиция до ледения континент

Президентът Румен Радев връчи националния флаг на участниците в 28-ата българска Антарктическа експедиция. Церемонията се проведе по традиция в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Снимка: Денислав Стойчев

"Изпълняваме държавна задача и не можем да не сме горди и да чувстваме отговорност, когато тръгваме към Антарктика", заяви на церемонията проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт. „Ние се чувстваме горди, когато сме тук в президентската институция, която ни подкрепа вече четвърт век. Първото знаме, което получихме тук беше от президента Желев и аз съм щастлив, че тази традиция се запазва", добави той.

Ще работим по осем научни проекта от научната част от националната полярна програма, както биоложки, така и геоложки, както и от хуманитарните науки, обясни проф. Христо Пимпирев.

„Ще започнем строежа и на нова научна лаборатория, защото тези проби, които събираме на Антарктида са изключително ценни. Те са събрани в едни много тежки атмосферни условия. Престъпление е да се погубят докато стигнат до обитаемите континенти с модерни лаборатории. Ние ще имаме възможността тези проби да бъдат обработени още на място“, уточни той.

Коментари

Задължително поле