България иска противопожарен самолет по механизма за гражданска защита на ЕС

България е задвижила механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС), иска самолет за гасене на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница, съобщи пред журналисти в село Гара Елин Пелин министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

За съжаление, пожарът навлиза на част от българската територия и то точно на местата, където има информация, че има минно поле, т.е. изключително предпазливи са всички, посочи той. Гаси се само с летателна техника. Гърците работят и със самолети, и с хеликоптери, ние в момента сме с хеликоптерите на военните, но взехме решение и вече задвижихме механизма за гражданска защита на ЕС, каза министърът.

Ще поискаме самолет, който действително се убедих как в рамките на 10-12 секунди успява да напълни между шест и седем тона вода, добави той. Предполагам, че при добро стечение на обстоятелствата, този самолет ще може да заработи във вторник, съобщи министър Калин Стоянов. 

Между 70 до 100 декара от българската територия е обхванал към момента пожарът, който гори на българо-гръцката граница, каза по-рано пред БТА директорът на Държавно горско стопанство (ДГС) – Катунци инж. Пламен Поюков. Той допълни, че пожарът е низов, но местността, където се развива, е силно пресечена и много недостъпна. Скалисто е, много недостъпно и пресечено, каза инж. Пламен Поюков. От наша страна това са обявени резервати, което означава, че там не се води никаква сеч и има много мъртва дървесина, която постоянно тлее и е предпоставка за възникване на пожар. Дори човек да смята, че го е загасил, тлее и в момента, в който температурите се покачат, отново възниква запалване, разказа още той. 

Към момента пожарът е активен, продължават действия за гасенето му от страна на българските и на гръцките власти и опитите да се овладее, но периметърът е много голям, а температурите са много високи и това затруднява работата, посочи инж. Поюков. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България