България и Румъния набелязаха мерки за отпушване на трафика през Дунав мост

Граничните власти na България и Румъния постигнаха съгласие за споразумение за облекчаване на претоварването на трафика от камиони при контролно-пропускателния пункт Видин-Калафат на "Дунав мост 2".

Само ден, след като шофьори на камиони блокираха за няколко часа пункта в знак на протест срещу бавното преминаване през речната граница представители на службите подписаха протокол с предложения за улесняване на трафика, които ще бъдат предоставени на ръководствата на министерствата на вътрешните работи и на транспорта на двете страни.

Една от мерките, по който е постигнато съгласие, е разделянето на трафика от преминаващи товарни автомобили при излизане от България и влизане в Румъния, на принципа от ЕС и извън ЕС като стъпка, която значително може да облекчи преминаването през пункта.

Ледоходът по Дунав и нефункционирането на фериботните връзки концентрират целия тежкотоварен трафик през двете мостови съоръжения на реката при Видин и Русе. Към момента обстановката е спокойна и трафикът нормализиран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България