Жена е тежко ранена при катастрофа в София

Учениците от Свищов, завърнали се от Палермо, нямат симптоми на коронавирус

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

Самолет с българи кацна на Летище София от Милано

Първи случай на коронавирус в Латинска Америка

Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 26 февруари 2020

На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

България и Турция ще задълбочат сътрудничеството в областта на информационните и финансовите технологии

Перспективите за насърчаване на търговския и инвестиционен обмен между България и Турция и двустранното партньорство в информационните технологии, отбраната и финансовите технологии бяха във фокуса на срещата на държавния глава Румен Радев на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу, който е на посещение в София, съобщиха от прессекретариата на президентската администрация.

Българският президент и турският външен министър откроиха позитивната тенденция в бизнес контактите между двете страни, която може да бъде насърчена с последващо разширяване на транспортната свързаност и увеличаване на капацитета на граничните контролно-пропускателни пунктове. Двустранната търговия бележи ръст от 10% само за последната година. По думите на президента това е отлична основа за преминаване към нов етап в отношенията между двете страни – не само търговски обмен, а и засилено инвестиционно сътрудничество, съвместно производство в сферата на информационните и финансовите технологии и в отбраната и съвместен износ за трети пазари.

Двете държави споделят не само общи интереси и позиции, но се изправят и пред общи предизвикателства като миграционния натиск и запазването на сигурността в региона, посочи още Румен Радев.

„Високо оценяваме усилията, които полага турската страна за спазването на съвместното изявление на Турция и ЕС от 2016 г. за борба с нелегалната миграция“, заяви държавният глава. По думите му, доброто сътрудничество между България и Турция в областта на миграцията, борбата с тероризма и контрабандата е от ключово значение за сигурността и стабилността в цяла Европа.

На срещата беше отбелязано и доброто сътрудничество в областта на енергетиката, което предоставя нови възможности за диверсификация на доставките на енергийни ресурси за цяла Европа.

Обща бе оценката, че добросъседските отношения между България и Турция са подкрепени от активен политически диалог на всички равнища – президентски институции, правителства, парламенти и местни власти. „В тази политика ние имаме много ясни принципи – добросъседство, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи“, посочи още на срещата българският държавен глава.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.