България и Турция ще задълбочат сътрудничеството в областта на информационните и финансовите технологии

Перспективите за насърчаване на търговския и инвестиционен обмен между България и Турция и двустранното партньорство в информационните технологии, отбраната и финансовите технологии бяха във фокуса на срещата на държавния глава Румен Радев на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу, който е на посещение в София, съобщиха от прессекретариата на президентската администрация.

Българският президент и турският външен министър откроиха позитивната тенденция в бизнес контактите между двете страни, която може да бъде насърчена с последващо разширяване на транспортната свързаност и увеличаване на капацитета на граничните контролно-пропускателни пунктове. Двустранната търговия бележи ръст от 10% само за последната година. По думите на президента това е отлична основа за преминаване към нов етап в отношенията между двете страни – не само търговски обмен, а и засилено инвестиционно сътрудничество, съвместно производство в сферата на информационните и финансовите технологии и в отбраната и съвместен износ за трети пазари.

Двете държави споделят не само общи интереси и позиции, но се изправят и пред общи предизвикателства като миграционния натиск и запазването на сигурността в региона, посочи още Румен Радев.

„Високо оценяваме усилията, които полага турската страна за спазването на съвместното изявление на Турция и ЕС от 2016 г. за борба с нелегалната миграция“, заяви държавният глава. По думите му, доброто сътрудничество между България и Турция в областта на миграцията, борбата с тероризма и контрабандата е от ключово значение за сигурността и стабилността в цяла Европа.

На срещата беше отбелязано и доброто сътрудничество в областта на енергетиката, което предоставя нови възможности за диверсификация на доставките на енергийни ресурси за цяла Европа.

Обща бе оценката, че добросъседските отношения между България и Турция са подкрепени от активен политически диалог на всички равнища – президентски институции, правителства, парламенти и местни власти. „В тази политика ние имаме много ясни принципи – добросъседство, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи“, посочи още на срещата българският държавен глава.

Коментари

Задължително поле