Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Три станаха жертвите на коронавируса в Италия

Увредено сърце и бял дроб са причинили смъртта на китаеца в Банско

Скандал за пари в основата на разстрел на бизнесмен във „Фондови жилища“

Руският флот следи ракетен кораб на САЩ, навлязъл в Черно море

Ново земетресение от 5,8 по Рихтер разтърси турско-иранската граница

Арестуваха управителя на общинската болница в Раднево

Веригата Lafka затваря обектите си (обзор)

Хари и Меган: Дворецът се отнася различно към нас

В Бродилово не „тричат“ кучетата

МВФ: Коронавирусът излага на риск възстановяването на глобалната икономика

Финансистът Петър Чобанов пред “Труд”: Коронавирусът вещае криза за еврозоната

България и Швейцария искат програмата им за сътрудничество да продължи

За нас е важно Българо-швейцарска програма за сътрудничество да продължи и след 2019 г. и затова искам да благодаря на президента Маурер за неговата готовност да подкрепи следващ етап на програмата, каза президентът Румен Радев на пресконференция с швейцарския си колега Ули Маурер във военновъздушната база „Мейринген“, където се състояха пленарните разговори между двете делегации и беше направена демонстрация с изтребители, съобщава БТА.

Президентът Радев благодари специално на швейцарската страна за изключително успешната, по думите му, Българо-швейцарска програма за сътрудничество, която започна от 2010 г. и приключва през настоящата година. Тя е особено ценна за нас не само с финансовата подкрепа, която е в размер на 72 млн. швейцарски франка, но и с експертизата и опита, които се внасят в такива важни области като сигурност, върховенство на закона, стабилност на реформите, борба срещу организираната престъпност, тероризма и корупцията, и най-вече в сферата на социалната интеграция и образованието, изтъкна Радев. Той напомни, че особено значими са успехите на двустранната програма в областта на дуалното обучение, обхванало хиляди български ученици и множество училища и фирми.

Президентът Радев анонсира и идеята при следващ етап на Българо-швейцарската програма да се мисли и за швейцарско-български център иновации в България, който да развива научни изследвания с подкрепата на Швейцария, така че младите ни учени, студенти и таланти не само да идват в Швейцария, но да могат да извършват такива изследвания в България при подходяща научна инфраструктура.

Двамата президенти са обсъдили и регионални проблеми като европейската перспектива на Западните Балкани, необходимостта от единна европейска система за убежище. Радев определи мястото на днешните разговори – авиобазата „Мейринген“, като свързано със значението, което отдават двете страни за сигурността на общия им дом – Европа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.