България на пето място от страните от ЕС по смъртност от наркозависимости

България е на пето място сред страните от ЕС с 42% смъртност на наркозависими до 25-годишна възраст. Това са последни данни на Националния център по наркомании, които публикува Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във Велико Търново по повод предстоящия Световен ден за борба с употребата и трафика на наркотици.

Според здравната инспекция епидемиологичните проучвания в България сочат, че непрекъснато се увеличава броят на хората, злоупотребяващи с наркотици и халюциногенни вещества. На европейският пазар продължават да нарастват броят, типовете и достъпността на психоактивните вещества. Отново в списъка с нови вещества преобладават синтетичните канабиноиди и синтетичните катинони, алармират здравните инспектори.

На 26 юни се отбелязва Световния ден за борба с употребата на наркотици. Датата е приета от ООН през 1987 г. На този ден хора от целия свят изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с наркоманията.

Наркотиците са част от цивилизацията. Те проникват навсякъде и никой, независимо от социален статус, образование, материална задоволеност или нищета, не е предпазен от сблъсък с тях.

Коментари

Задължително поле