Премахнаха 230 трошки от улиците на Шумен

Почина научнофантастичната авторка Урсула ле Гуин

От форума в Давос: Киберзаплахите и мръсният въздух са основните проблеми пред световната икономика

Тръмп ще призове Ердоган за „деескалация на ситуацията“ в Африн

Жителите на айтоското село Мъглен ходят в кал близо десетилетие заради недовършена канализация

33 загинали и над 70 ранени при терористично нападение в Бенгази

В София са направени обработки със смеси срещу заледяване

Хеликоптери евакуираха 150 души в Италия след падане на лавина

Въздушни удари на САЩ са ликвидирали близо 150 терористи от ИДИЛ в Сирия

Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия и операцията на турската армия в района Африн

Шефът на ЦРУ: Северна Корея е все по-близо до момента, в който може да застраши САЩ с ядрено оръжие

Между солта и пепелището Поетът Георги Ангелов издаде две нови книги

Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 49-о място по конкурентоспособност Страната се придвижва с едно място напред за година. Най-големият проблем за бизнеса остава корупцията

България се придвижи от 50-то на 49-то място в новата класация на Световния икономически форум (СИФ) за глобалната конкурентоспособност, съобщава Центърът на икономическо развитие, който е партньор на Форума в България. СИФ представи днес новия доклад – The Global Competitiveness Report 2017-2018.

За периода след 2011 г. до днес, страната ни се придвижва от 74-то до 49-то място, като в класацията участват общо 137 страни, посочват от ЦИР, цитирани от БТА.

Брутният вътрешен продукт на България възлиза на 52.4 млрд. долара, което представлява 0.12% от световния. БВП на човек от населението е 7368 долара при население от 7.1 млн. души.

По данни от доклада населението на страната е намаляло със 100 000 души за една година.

%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b03Стойността на индекса се повишава от 4.4 /максимална стойност 7/ до 4.5. България е позиционирана много добре, като изпреварва редица държави, които се присъединиха към ЕС през 2004-та година. Това са Латвия /54-та/, Словакия /59-та/, Унгария /60-та/. България изпреварва значително и Румъния, която заема 68 място. От тези държави най-добре се представя Естония, която е 29-та и Чехия, която е 31-ва.

Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните – институции, макроикономическа стабилност, инфраструктура, пазар на труда, образование и здравеопазване, обучение и квалификация на персонала, стокови пазари, финансови пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, иновации.

Факторът, който допринася в най-голяма степен за доброто позициониране, е макроикономическата стабилност. Той има и най-голяма тежест при формирането на индекса за конкурентоспособност. В това отношение България заема 25-то място. В сравнение с миналата година, страната прави сериозен скок – от 42-ро до 25-то място. Тези резултати са свързани с благоприятни постижения по отношение на държавния дълг като процент от БВП; ниво на националните спестявания като процент от БВП – 24.5 на сто, нисък бюджетен дефицит /процент от БВП – 1.6 процента/; ниска инфлация, сравнително добър кредитен рейтинг.

Другият фактор, който допринася в най-голяма степен за доброто позициониране, е технологичната готовност. Страната е на 39-то място със стойност на индекса 5.1. Тук са включени множество количествени показатели, които имат високи стойности. Става дума за: индивидуални интернет потребители /60 на 100/; брой абонати на широколентов интернет /23 на 100/; висока скорост на интернет; брой мобилни абонати /88 на 100 души/. През настоящата година по-позитивно се оценява ролята на чуждестранните инвестиции за технологичното развитие на фирмите, посочват от ЦИР.

%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b02По останалите фактори обаче, България има сравнително неблагоприятни резултати. Наблюдава се сериозно отстъпление по отношение на пазара на труда – от 54-та позиция страната отстъпва на 67-ма със стойност на индекса 4.3. Много ниски са оценките за сътрудничеството и разбирателството между работодатели и синдикати, невъзможността на страната да задържа и привлича млади и талантливи хора, неспособност на бизнеса да назначава професионални мениджъри, ниска производителност на труда.

Позитивно се оценява връзката между производителността и заплащането, както и гъвкавостта при определяне на трудовото възнаграждение. По традиция значително е участието на жените в работната сила, където България заема 34-та позиция.

При иновативното развитие след скок от 94-та до 65-та позиция през миналата година, страната отстъпва до 68-мо място. Прави впечатление все пак, че през последните години българският бизнес отдава все по-голямо значение на иновациите, посочват от ЦИР. По разходи за научни изследвания и общ капацитет за иновации страната е на сравнително доброто 44-то място. Слабо остава сътрудничеството между бизнеса и научните организации – 74-то място.

По отношение на зрелостта на бизнеса България остава на 79-то място. Ниско се оценяват фирмените политики за обучение и квалификация на персонала, липсата на ефективни маркетингови стратегии, отсъствието на желание за делегиране на права на подчинените.

Факторът, който по традиция е крайно неблагоприятен, е състоянието на институциите. България заема 98-мо място сред 137 държави като отстъпва с една позиция в сравнение с миналата година.

Според резултатите от Доклада в България най-лош показател за правене на бизнес е корупцията – с 17.8 пункта. На второ място в лошата класация се нарежда показателят „неефективна управленска бюрокрация“ – с 12.0 пункта. С 9.3 пункта е показателят „данъчни ставки“.

%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b01На четвърта позиция като показател за негативно влияние върху бизнеса анкетираните са посочили „лоша работна етика с работната ръка“, следван от „достъп до финанси“, „неадекватно образована работна ръка“, „политическа нестабилност“ и други.

Според бизнеса става дума за тромава и бюрократична администрация, дълбока корупция, крайно зависима и неефективна съдебна система, разпространение на престъпност, отбелязват експертите на ЦИР. Най-негативни са оценките за съдебната система и недостатъчната й независимост – едва 108-мо място; липса на прозрачност в правителствената политика – 107-мо; плащане на подкупи – 87-мо; организирана престъпност – 119-то, липса на доверие в политиците – 88-мо, тежест на държавното регулиране – 72-ро място.

В световен мащаб най-конкурентоспособна остава Швейцария, следвана от САЩ, които се придвижват с едно място напред, и Сингапур, сочи докладът.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Tia tcifri sa se edno da te operirat so 5% risk da pochinesh I da popadnesh sred 5-te %. Nekakvi matematicheski formuli obsluzhvasht interesa na finansovite akuli kogo da hapnat, bez da si stroshat zabite.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.