България на 49-о място по конкурентоспособност

Страната се придвижва с едно място напред за година. Най-големият проблем за бизнеса остава корупцията

България се придвижи от 50-то на 49-то място в новата класация на Световния икономически форум (СИФ) за глобалната конкурентоспособност, съобщава Центърът на икономическо развитие, който е партньор на Форума в България. СИФ представи днес новия доклад - The Global Competitiveness Report 2017-2018.

За периода след 2011 г. до днес, страната ни се придвижва от 74-то до 49-то място, като в класацията участват общо 137 страни, посочват от ЦИР, цитирани от БТА.

Брутният вътрешен продукт на България възлиза на 52.4 млрд. долара, което представлява 0.12% от световния. БВП на човек от населението е 7368 долара при население от 7.1 млн. души.

По данни от доклада населението на страната е намаляло със 100 000 души за една година.

%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b03Стойността на индекса се повишава от 4.4 /максимална стойност 7/ до 4.5. България е позиционирана много добре, като изпреварва редица държави, които се присъединиха към ЕС през 2004-та година. Това са Латвия /54-та/, Словакия /59-та/, Унгария /60-та/. България изпреварва значително и Румъния, която заема 68 място. От тези държави най-добре се представя Естония, която е 29-та и Чехия, която е 31-ва.

Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните - институции, макроикономическа стабилност, инфраструктура, пазар на труда, образование и здравеопазване, обучение и квалификация на персонала, стокови пазари, финансови пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, иновации.

Факторът, който допринася в най-голяма степен за доброто позициониране, е макроикономическата стабилност. Той има и най-голяма тежест при формирането на индекса за конкурентоспособност. В това отношение България заема 25-то място. В сравнение с миналата година, страната прави сериозен скок - от 42-ро до 25-то място. Тези резултати са свързани с благоприятни постижения по отношение на държавния дълг като процент от БВП; ниво на националните спестявания като процент от БВП - 24.5 на сто, нисък бюджетен дефицит /процент от БВП - 1.6 процента/; ниска инфлация, сравнително добър кредитен рейтинг.

Другият фактор, който допринася в най-голяма степен за доброто позициониране, е технологичната готовност. Страната е на 39-то място със стойност на индекса 5.1. Тук са включени множество количествени показатели, които имат високи стойности. Става дума за: индивидуални интернет потребители /60 на 100/; брой абонати на широколентов интернет /23 на 100/; висока скорост на интернет; брой мобилни абонати /88 на 100 души/. През настоящата година по-позитивно се оценява ролята на чуждестранните инвестиции за технологичното развитие на фирмите, посочват от ЦИР.

%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b02По останалите фактори обаче, България има сравнително неблагоприятни резултати. Наблюдава се сериозно отстъпление по отношение на пазара на труда - от 54-та позиция страната отстъпва на 67-ма със стойност на индекса 4.3. Много ниски са оценките за сътрудничеството и разбирателството между работодатели и синдикати, невъзможността на страната да задържа и привлича млади и талантливи хора, неспособност на бизнеса да назначава професионални мениджъри, ниска производителност на труда.

Позитивно се оценява връзката между производителността и заплащането, както и гъвкавостта при определяне на трудовото възнаграждение. По традиция значително е участието на жените в работната сила, където България заема 34-та позиция.

При иновативното развитие след скок от 94-та до 65-та позиция през миналата година, страната отстъпва до 68-мо място. Прави впечатление все пак, че през последните години българският бизнес отдава все по-голямо значение на иновациите, посочват от ЦИР. По разходи за научни изследвания и общ капацитет за иновации страната е на сравнително доброто 44-то място. Слабо остава сътрудничеството между бизнеса и научните организации - 74-то място.

По отношение на зрелостта на бизнеса България остава на 79-то място. Ниско се оценяват фирмените политики за обучение и квалификация на персонала, липсата на ефективни маркетингови стратегии, отсъствието на желание за делегиране на права на подчинените.

Факторът, който по традиция е крайно неблагоприятен, е състоянието на институциите. България заема 98-мо място сред 137 държави като отстъпва с една позиция в сравнение с миналата година.

Според резултатите от Доклада в България най-лош показател за правене на бизнес е корупцията - с 17.8 пункта. На второ място в лошата класация се нарежда показателят "неефективна управленска бюрокрация" - с 12.0 пункта. С 9.3 пункта е показателят "данъчни ставки".

%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b01На четвърта позиция като показател за негативно влияние върху бизнеса анкетираните са посочили "лоша работна етика с работната ръка", следван от "достъп до финанси", "неадекватно образована работна ръка", "политическа нестабилност" и други.

Според бизнеса става дума за тромава и бюрократична администрация, дълбока корупция, крайно зависима и неефективна съдебна система, разпространение на престъпност, отбелязват експертите на ЦИР. Най-негативни са оценките за съдебната система и недостатъчната й независимост - едва 108-мо място; липса на прозрачност в правителствената политика - 107-мо; плащане на подкупи - 87-мо; организирана престъпност - 119-то, липса на доверие в политиците - 88-мо, тежест на държавното регулиране - 72-ро място.

В световен мащаб най-конкурентоспособна остава Швейцария, следвана от САЩ, които се придвижват с едно място напред, и Сингапур, сочи докладът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика