Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Без авансови плащания за болниците Предложението беше внесено от депутати от БСП

100 хил. шофьори може да останат без работа

Язовир Кърджали е на косъм от преливане

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Зимното поддържане е на добро ниво, проблем е огромният трафик на тежкотоварни автомобили

Президентът Радев: Близкоизточният конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни двустранни преговори

Йоханес Хан: Силно осъждам употребата на сълзотворен газ в парламента на Косово

Мъж опита да се самоубие в холандския парламент, скачайки от балкона в пленарната зала

Заплатите у нас са 4 пъти по-малки от европейските

АПИ: Над 1000 машини почистват пътните настилки

България на 49-о място по конкурентоспособност Страната се придвижва с едно място напред за година. Най-големият проблем за бизнеса остава корупцията

България се придвижи от 50-то на 49-то място в новата класация на Световния икономически форум (СИФ) за глобалната конкурентоспособност, съобщава Центърът на икономическо развитие, който е партньор на Форума в България. СИФ представи днес новия доклад – The Global Competitiveness Report 2017-2018.

За периода след 2011 г. до днес, страната ни се придвижва от 74-то до 49-то място, като в класацията участват общо 137 страни, посочват от ЦИР, цитирани от БТА.

Брутният вътрешен продукт на България възлиза на 52.4 млрд. долара, което представлява 0.12% от световния. БВП на човек от населението е 7368 долара при население от 7.1 млн. души.

По данни от доклада населението на страната е намаляло със 100 000 души за една година.

%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b03Стойността на индекса се повишава от 4.4 /максимална стойност 7/ до 4.5. България е позиционирана много добре, като изпреварва редица държави, които се присъединиха към ЕС през 2004-та година. Това са Латвия /54-та/, Словакия /59-та/, Унгария /60-та/. България изпреварва значително и Румъния, която заема 68 място. От тези държави най-добре се представя Естония, която е 29-та и Чехия, която е 31-ва.

Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните – институции, макроикономическа стабилност, инфраструктура, пазар на труда, образование и здравеопазване, обучение и квалификация на персонала, стокови пазари, финансови пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, иновации.

Факторът, който допринася в най-голяма степен за доброто позициониране, е макроикономическата стабилност. Той има и най-голяма тежест при формирането на индекса за конкурентоспособност. В това отношение България заема 25-то място. В сравнение с миналата година, страната прави сериозен скок – от 42-ро до 25-то място. Тези резултати са свързани с благоприятни постижения по отношение на държавния дълг като процент от БВП; ниво на националните спестявания като процент от БВП – 24.5 на сто, нисък бюджетен дефицит /процент от БВП – 1.6 процента/; ниска инфлация, сравнително добър кредитен рейтинг.

Другият фактор, който допринася в най-голяма степен за доброто позициониране, е технологичната готовност. Страната е на 39-то място със стойност на индекса 5.1. Тук са включени множество количествени показатели, които имат високи стойности. Става дума за: индивидуални интернет потребители /60 на 100/; брой абонати на широколентов интернет /23 на 100/; висока скорост на интернет; брой мобилни абонати /88 на 100 души/. През настоящата година по-позитивно се оценява ролята на чуждестранните инвестиции за технологичното развитие на фирмите, посочват от ЦИР.

%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b02По останалите фактори обаче, България има сравнително неблагоприятни резултати. Наблюдава се сериозно отстъпление по отношение на пазара на труда – от 54-та позиция страната отстъпва на 67-ма със стойност на индекса 4.3. Много ниски са оценките за сътрудничеството и разбирателството между работодатели и синдикати, невъзможността на страната да задържа и привлича млади и талантливи хора, неспособност на бизнеса да назначава професионални мениджъри, ниска производителност на труда.

Позитивно се оценява връзката между производителността и заплащането, както и гъвкавостта при определяне на трудовото възнаграждение. По традиция значително е участието на жените в работната сила, където България заема 34-та позиция.

При иновативното развитие след скок от 94-та до 65-та позиция през миналата година, страната отстъпва до 68-мо място. Прави впечатление все пак, че през последните години българският бизнес отдава все по-голямо значение на иновациите, посочват от ЦИР. По разходи за научни изследвания и общ капацитет за иновации страната е на сравнително доброто 44-то място. Слабо остава сътрудничеството между бизнеса и научните организации – 74-то място.

По отношение на зрелостта на бизнеса България остава на 79-то място. Ниско се оценяват фирмените политики за обучение и квалификация на персонала, липсата на ефективни маркетингови стратегии, отсъствието на желание за делегиране на права на подчинените.

Факторът, който по традиция е крайно неблагоприятен, е състоянието на институциите. България заема 98-мо място сред 137 държави като отстъпва с една позиция в сравнение с миналата година.

Според резултатите от Доклада в България най-лош показател за правене на бизнес е корупцията – с 17.8 пункта. На второ място в лошата класация се нарежда показателят “неефективна управленска бюрокрация” – с 12.0 пункта. С 9.3 пункта е показателят “данъчни ставки”.

%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b01На четвърта позиция като показател за негативно влияние върху бизнеса анкетираните са посочили “лоша работна етика с работната ръка”, следван от “достъп до финанси”, “неадекватно образована работна ръка”, “политическа нестабилност” и други.

Според бизнеса става дума за тромава и бюрократична администрация, дълбока корупция, крайно зависима и неефективна съдебна система, разпространение на престъпност, отбелязват експертите на ЦИР. Най-негативни са оценките за съдебната система и недостатъчната й независимост – едва 108-мо място; липса на прозрачност в правителствената политика – 107-мо; плащане на подкупи – 87-мо; организирана престъпност – 119-то, липса на доверие в политиците – 88-мо, тежест на държавното регулиране – 72-ро място.

В световен мащаб най-конкурентоспособна остава Швейцария, следвана от САЩ, които се придвижват с едно място напред, и Сингапур, сочи докладът.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Tia tcifri sa se edno da te operirat so 5% risk da pochinesh I da popadnesh sred 5-te %. Nekakvi matematicheski formuli obsluzhvasht interesa na finansovite akuli kogo da hapnat, bez da si stroshat zabite.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.