Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Чехия строи АЕЦ дори напук на ЕС Премиерът Бабиш не вижда друго решение

Стефан Данаилов е поставен в изкуствена кома

Осигуровки за шефове в няколко фирми

България няма да допусне прием на мигранти от Западна Европа

Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов категорично е заявил на своите колеги, че България няма да приема мигранти от Западна Европа. „Някой, ако си мисли, че от Австрия, от Унгария, от Германия ще ни връща по 20 или по 30 хиляди, при положение, че нямат споразумение и реадмисия към Турция, че аз ще приема тези самолети, предаде „Фокус“.

Казах им в прав текст: „Как си ме представяте – чакам на аерогарата и вие ми пращате десетки хиляди бежанци? Просто няма да пусна самолетите да дойдат“. Така че, където трябва категоричност, ние сме я заявили“,подчерта премиерът, като добави, че в същото време този тон, тези ултимативни действия от една или друга държава не работят за обединена Европа. И особено държавите от Източна Европа трябва да се замислим малко върху тона.

„България разполага с близо 13 млн. лв. във фискалния си резерв за опазване на границите си. Възложил съм на финансовия и на военния министър да мислят как биха могли да се използват по-рационално сухопътните ни сили, заедно с вътрешните ни войски. Защото в момента плащаме на 20 000 души и би могло да ги използваме по-рационално особено по гръцката граница“, допълни премиерът.

Той обясни, че в момента мигрантите, които биват залавяни във вътрешността на страната, казват, че влизат през Турция, тъй като официално не можем да ги върнем, а всъщност влизат през Гърция. Залавяните мигранти вече не са в големи групи, минават границата по трима-четирима, с изключение на афганистанците, които обикновено са по 50-60 човека и те създават и най-много проблеми в момента.

„Ние искаме от ЕС да спазват своите ангажименти. Обърнах се към моите колеги, че все пак не трябва да забравяме, че кохезионните фондове, че европейската солидарност не е само в парите, които се дават за тези страни и трябва по-умерен тон“, каза още Бойко Борисов.

Той съобщи, че оградата по турската граница вероятно ще е готова през следващата седмица. „Аз зададох въпроса: „Ако дойдат 100-200 хиляди на оградата ни с Турция и ние ги спрем, и те почнат да гинат по оградата, дали тогава неправителствените организации, дали самата Европа няма да се обърне срещу България?“, посочи Борисов.

 

Бойко Борисов изтъкна, че ЕС е най-демократичната организация – един глас може да спре всичко, затова се надява да се намери разумният тон и в диалог да се направят следващите стъпки, за да работи споразумението.

Министър-председателят Бойко Борисов присъства в сливенското село Мечкарево на официалното освещаване на православния храм „Св. ап. Петър и Павел“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.