Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

България пак за пример в спорта

Проектът дава възможност на децата да се докоснат до белия спорт, който иначе не е от най-достъпните.

Може и да звучи фантастично, но е факт – България налага практика, която става пример за останалия свят. Става въпрос за инициативата на Българската федерация по ски „Научи се да караш ски“. Идеята е колкото може повече деца да се докоснат до атрактивния зимен спорт. Ските носят огромно удоволствие и видимо малчуганите бързо се запалват. Но са скъпо занимание – да се сдобиеш с екипировка, да стигнеш до пистата, да наемеш инструктор, всичко това е сериозен разход.

Затова и програмата на ски федерацията е толкова популярна. Проектът стартира преди 9 години и с всяко следващо издание разширява обхвата си. И дава възможност на учениците да редуват рутината в класната стая с чистия планински въздух.

05Този проект е един от първите, който нашата федерация реализира като член на Международната централа и нейната инициатива „Да върнем децата към снега“ – твърди вицепрезидентът на БФ по ски Георги Бобев. – Той се следи и високо се оценява от ФИС . Дават ни и за пример на всички големи форуми, за това как една относително малка спортна федерация може да стартира, реализира и поддържа един толкова хубав проект. Ние сме горди с него и ще продължаваме да го развиваме. Убедени сме, че ще получим подкрепата на държавата, на общините, на ски центровете, на нашите спонсори…За да може все повече деца от различни региони на България да се обучат.“

Ски федерацията има оправдана мотивация да разширява рамките на проекта. Той спомага за увеличаването на скиорите и разширяването на базата за развитието на дейностите й. Бобев смята, че България има още по-голям потенциал в тази насока. До този момент през програмата са преминали над 25 000 деца от почти цялата страна. Тази година ще бъдат обхванати ученици първи до четвърти клас от училища в Банско, София-област, Кюстендил, Чепеларе, Благоевград,

Малките скиори получават първи уроци по спортсменство.
Малките скиори получават първи уроци по спортсменство.

Добринище , Девин, Самоков, Смолян, Пловдив и Плевен. В рамките на 4 дни те безплатно получават обучение по ски от висококвалифицирани инструктори – нещо, което иначе би струвало немалко на родителите.

Този проект е доказателството колко голям е потенциалът на България за развитието на зимните спортове – коментира още Бобев. – Освен в големите ски центрове, в които се обучават децата, това става и на места като хижа „Здравец“ над Пловдив, „Осогово“ над Кюстендил, „Беклемето“ за цяла Северна България. Може да го приемете като куриоз, но ние имахме запитване за включване в програмата и от община Варна. Те имат желание да направят временни съоръжение за ски близо до Варна и да се

Президентът на родната федерация по ски Цеко Минев (вляво) благодари на курортите за съдействието, което оказват на проекта. „Научи се да караш ски“. А заместникът му в централата Георги Бобев смята, че България има още по-голям потенциал за развитие на зимните спортове.
Президентът на родната федерация по ски Цеко Минев (вляво) благодари на курортите за съдействието, което оказват на проекта. „Научи се да караш ски“. А заместникът му в централата Георги Бобев смята, че България има още по-голям потенциал за развитие на зимните спортове.

включат в начинанието. Проектът е изключително жизнен и дава на нашите деца умения в спорта и уважение към природата. Тези навици остават за цял живот.“

Партньори в организацията са министерствата на младежта и спорта и на образованието и науката. Според началника на регионалното направление по образованието за столицата Ваня Кастрева заниманията със спорт сред природата са сполучлив принос към образователната им програма.

Много от децата участвали в „Научи се да караш ски“ станаха активни спортисти – казва тя. – Те израснаха с програмата, усетиха какво е да бъдеш скиор. Чрез него децата заобичаха не само ските и спорта, но също планината и природата.“

Тя призовава за по-сериозно развитие на масовия спорт в училищата по примера, даден от федерацията по ски. Според нея това би било от изключителна важност за пълноценното израстване на децата.

Ползите от този проект са многопластови – твърди Кастрева. – Освен на спортни умения децата се учат и как безопасно да се движат и да опазват природата. Учат се да са отговорни като екип и че всяка победа е подплатена с много усилия и труд. А това е наистина безценно.“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Е, това е наистина прекрасно. Най-накрая нещо положително в тази държава. Малките трябва от млади да се възпитават в любов към спорта. Похвално.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.