България поема ротационното председателство на ОЧИС от 1 януари до 30 юни 2019

„Радвам се, че в началото на следващата година България ще поеме председателството на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Това един от най-важните формати за регионално сътрудничество, който обединява страни членки на ЕС и страни извън Съюза. Трябва да използваме максимално добре капацитета, който Организацията има“. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева на среща днес с генералния секретар на Постоянния международен секретариат на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) Майкъл Христидис.

България ще поеме ротационното председателство на Организацията за периода от 1 януари до 30 юни 2019 г., а Министерството на външните работи ще ръководи и координира дейностите по реализиране на програмата и заложените в нея приоритети на Председателството.

Министър Захариева благодари на своя гост за сътрудничеството и подкрепата по подготовката и провеждането на предстоящото българско председателство. „Очакваме вашето председателство, предишното беше много успешно. Сигурен съм, че заедно с българските експерти ще подготвим календар със събития и срещи, който ще има много добри резултати“, заяви генералният секретар.

Екатерина Захариева и Майкъл Христидис бяха единодушни относно необходимостта от активизиране и укрепване на сътрудничеството между ОЧИС и ЕС в по-практическа и проектно-ориентирана посока.

„Вярвам, че като председател на ОЧИС трябва да се фокусираме върху по-малко, но по-конкретни теми, за да постигнем видими резултати“, заяви първият ни дипломат. Захариева допълни, че желанието на България е по време на председателството на ОЧИС да постави акцент върху областите, които са важни и обединяват всички страни-членки на Организацията като енергетика, туризъм, култура. „Трябва да се фокусираме върху по-практичния и бизнес-ориентиран подход“, подчерта още външният министър.

Коментари

Задължително поле