България предложи помощ на Гърция, над 50 са жертвите

Като национална трагедия невиждана за последните 20 години в Гърция се определят последствията от пожарите, които избухнаха вчера в района на Атина. Над 50 са вече жертвите, 16 от които непълнолетни деца, над 160 са настанени с тежки изгаряния в болници.

Нови 30 души бяха открити в таверна на морето обгорени. Според кмета на едно от най-засегнатите селища Рафина броят на жертвите ще се увеличава. Бедствено положение бе обявено снощи в районите, където продължава да гори. Пожарна, армия, гражданска защита, доброволци се борят и в този момент с огнената стихия.

Подкрепления пристигат от Кипър и Америка. Българския премиер Бойко Борисов също предложи помощ на Гърция. Въпреки усилията обаче ситуацията с горските пожари около Атина е извън контрол. Цяла нощ частни яхти и рибарски лодки събираха хората от морето, които се опитаха да се спасят там. Спасителните и издирвателни операции продължават и в този момент. Много хора останаха без домове. По пристанището в Рафина има струпани хора, които издирват близките при пристигане на всяка лодка. Предполага се че над 400 души са се хвърлили в морето да се спасяват, като до този момент само около половината са спасени.

"Следващите три месаца, ще плуват само трупове от морето", каза гражданин, който е плувал повече от 3 часа, за да се спаси.

"Никога не съм плувала, но като се хвърлих в морето започнах да плувам", разказа друг свидетел.

Майки, прегърнали децата си, бяха намерени сред обгорените. Най-малката жертва е само на 6 месеца.

От щаба в българско посолство съобщиха, че няма постъпили обаждания за пострадали български граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа