България придоби земята на църквата „Св. Спиридон“

Общинският съвет на турския град Къркларели (Лозенград) е предоставил на България собствеността върху земята, на която е построена българската катедрална църква в града „Св. Спиридон“, рухнала през 40-те години на ХХ в. Решението е било обявено в сряда от кмета на Къркларели Мехмет Сиам Кесимоглу в присъствието на консула на България в Одрин – Васил Вълчев, и на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Реставрацията на „Св. Спиридон“, която е 15 пъти по-малка от Голямата базилика в Плиска, по преценка на турската страна ще бъде много по-бърза.

През 1912 г. в Лозенград са живеели 10 331 българи, които впоследствие се изселили, но къщите им се запазили. Кметът на града предостави възможност на Божидар Димитров да уреди етнографска експозиция в музей в една от тези къщи и да представи живота лозенградските българи. Страната ни пък ще дари материал, свързан с голямата любов на Кемал Ататюрк – българката Димитрина, на музея на Кемал Ататтюрк в града.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.