България скърби за жертвите от Хитрино

Днес е Ден на национален траур в памет на жертвите от трагедията в шуменското село Хитрино.

"С решение на Министерския съвет 12 декември, понеделник, е обявен за ден на национален траур за жертвите от взривилата се цистерна - част от влакова композиция, в село Хитрино, област Шумен", съобщиха от правителствена информационна служба. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Община Шумен отложи официалното откриване на коледно-новогодишния базар. Няма да се състои и празничната музикална програма, организирана по случая.

Велико Търново също отмени събитията от коледната програма, заложени за днес, с разпореждане на кмета Даниел Панов.

Осем души загинаха след взрива на жп гарата в Хитрино, броят на ранените е 29.

Със заповед на областния управител Донка Иванова в общината беше обявено бедствено положение, което ще остане в сила до приключване на операцията по обезвреждане на цистерните.

Премиерът в оставка Бойко Борисов обясни, че операцията по обезвредяване на цистерните от дерайлиралия влак може да продължи в близките 10 дни. Чакат се тежки подемни кранове от Румъния, с които цистерните да бъдат преместени.

Часове след трагедията в събота сутринта Борисов разпореди въвеждане в действие на Националния план за защита при бедствия. Преди това правителството отпусна по 325 лв. парична помощ на нуждаещите се семейства за продукти от първа необходимост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България