Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Въглищата с етикет, дървата да са сухи Финансови глоби за кметове, ако трудно се диша

Протестиращи в Перник пак блокираха магистрала „Люлин“

България с нова национална Енергийна стратегия до 2030 Двата реактора на АЕЦ"Белене", които пристигат, няма да бъдат музей, смята Валентин Николов, зам.-шеф на Комисията по енергетика

В ход е разработването на нова национална Енергийна стратегия до 2030 г., но с перспектива до 2050 г. Това обяви зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов при откриване международната ядрена конференция „Българската атомна енергетика-национална, регионална и световна енергийна сигурност“, която се провежда в курорта“Ривиера“ край Варна.

Мерките в стратегията ще се основават на технико-икономически анализ, възложен на експертите от БАН, и на широко обсъждане с народните представители за визията на отрасъла. За българското правителство приоритет остава развитието на ядрената енергия, който е с най-голям дял и дава 32% от енергийното производство, посочи зам.-министърът.

За миналата година този дял е бил 35% и АЕЦ „Козлодуй“ е лидер в производството на ел енергия, посочи неговият изпълнителен директор Иван Андреев. Успешно продължават проектите, осигурено е финансирането за удължаване на сроковете за V и VI до до 2030 г. и постепенно извеждане на I до IV блок. В началото на следващата година ще започне строителството на хранилището за съхраняване на ниски и средни ядреноактивни отпадъци.

Без държавата да се намеси, не може да се строят нови ядрени мощности, въпреки инвеститорския интерес, каза Валентин Николов, народен представител от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по енергетика, който припомни за водените разговори с Китайската национална ядрена корпорация.Депутатът посочи, че производствената цена ще бъде 71 долара за мегават енергия от новите реактори, а в момента е 70 лева. Разликата от 20 долара трябва да бъдат покрити не от държавата, а от фонд „Сигурност на Електроенергийната система“, създаден през 2015 г., който генерира 430 млн. лева, даде решение той.

След изтичане на 15-годишните договори с ТЕЦ-овете и на 10-годишните договори с вятърните централи ще могат да бъдат освободени над 100 млн. лева и вложени в производствената цена на киловата. Ако новите ядрени мощности бъдат изградени чрез публично-частно партньорство на площадката на АЕЦ „Белене“ трябва да се предвидят 2 млрд. долара, които енергосистемният оператор ще похарчи за инфраструктура, а в АЕЦ“Козлодуй“ще се използва вече съществуващата. Двата реактора, които НЕК заплати на „Атомстройекспорт“ според арбитражното решение за „Белене“, пристигат у нас в края на август и началото на спетември. Със сигурност ще работят, няма да бъдат музей, е оптимистичен Николов.

Имаме ВЕИ колкото за три Българии и те създават само проблеми, каза Иван Генов, депутат от БСП и член на Комисията по енергетика.Според него в българската енергетика няма алтернатива на атомната, но докато политиците у нас са като орел, рак и щука, никой не е луд да вкара пари за нови мощности.

Според Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб у нас, след решението за АЕЦ „Белене“ взето от царското правителство през 2003 г. след 5 години, тя щеше да бъде построена, а изгубихме 14 години от тогава в ненужни дебати. Изграждането на АЕЦ „Белене“ към момента би струвало 10 млрд. евро. Проектът се е оскъпил с 20 %, спирането му е един от най-големите политически гафове на времето, посочи Богомил Манчев, председател на Български Атомен Форум.

В настоящия портфейл на „Росатом“ има 133 млрд. долара и 34 енергоблока, посочи Вадим Титов, директор за Централна Европа и Русия. Той изреди проектите на държавната корпорация „Росатом“ в Унгария, Финландия, Беларус, Индия, Китай и др. След немския завой в енергетиката, след инцидента във Фокушима производствената цена на електроенергия през януари т.г в Германия стигна рекордните 90 евро за мегават, а според Сметната палата разходите на обществото за инфраструктура на ВЕИ – 24 млрд. евро, каза Титов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Иван Генов е точно уродът който лъга българските червени пенсионери, че Козлодуй ще затвори до 5 години и ще стоим на тъмно

    След като френски и руски специалисти казаха, че 5 и 6 ти блок могат да работят още 30 години той каза просто „извинявайте“. Директорът на АЕЦ не знаел колко време може да работи един АЕЦ !!! За тези твърдения трябваше да иде по-скоро в затвора но явно е „възнаграден“ с депутатско място в БСП.

    1. не съм срещу възобновяемите, но ние бихме маса ес демокрации по бързо озеленяване благодарение на приетите от станишев субсидии (равн на субсидията в германия и подобните и)….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.