България с положителен баланс над съперниците за Лигата на нациите

Жребият е теглен. Дебютното издание на Лигата на нациите предвещава да бъде повече от интригуващо и оспорвано. Фортуна прати България в една група с Норвегия, Кипър и Словения. На пръв поглед съперниците са тежки, а крайният победител – непредвидим. Историята обаче е на страната на „лъвовете“. Тимът на селекционера Петър Хубчев има положителен баланс срещу всеки един от предстоящите противници.

През годините сме играли по 13 пъти със скандинавците и тима от Острова на Афродита. Срещу словенците имаме скромен опит - едва 2 срещи.

Най-осезаемо е надмощието ни над Кипър – 11 победи, равенство и загуба. Единственото поражение дойде в квалификациите за световното в ЮАР. Двубоят се игра в Ларнака през 2009 година, а воденият по това време от Станимир Стоилов отбор бе разгромен с 1:4. Хиксът пък е в приятелски мач от 2011 година – 0:0 като гост. Във всички останали случаи сме били краен победител. Така бе и при последния двубой между двата тима – 1:0 в София през 2012 година в контрола. Голът тогава бе дело на Илиян Мицански.

Срещу Норвегия имаме 6 победи, 4 равенства и 3 загуби. Всички поражения обаче инкасирахме през новия век. Първото бе в контрола в Осло през 2001 година – 1:2. А другите по времето, когато селекционер бе Любослав Пенев. Именно загубата в София с 0:1 през 2015 година от квалификационния цикъл за Евро 2016 е последната среща на „лъвовете“ със скандинавците.

През годините обаче България постигна победи с резултати като 7:0, 4:1, 4:2. Последният успех обаче е от далечната 1983 година, когато в квалификационен мач за Евро '84 спечелихме с 2:1 като гост в Осло.

Срещу Словения имаме две победи от два мача. Не сме допускали дори попадение. В първия случай бихме с 3:0 в София. Треньор тогава бе Христо Стоичков, а головете вкараха Валери Божинов, Мартин Петров и Димитър Телкийски. Година по-късно, вече в Целе, взехме нова победа – 2:0. По това време на мястото на Камата временно бе застанал Димитър Пенев, а мачът бе без значение. Попаденията реализираха Благой Георгиев и Димитър Бербатов.

Така балансът ни срещу предстоящите противници е 19 успеха, 5 равенства и 4 загуби при голова разлика 60:21.

Срещите ще се играят през септември, октомври и ноември тази година на разменено гостуване при регламент всеки срещу всеки.

Но Словения е отборът, играл за последно на голям форум – на Мондиал 2010. Втори по този показател сме ние с класирането ни за Евро 2004, а Норвегия участва 4 години по-рано на европейското в Холандия и Белгия. Кипър все още чака своето дебютно представяне на голям форум.

Регламентът предвижда победителят в нашата група да играе на полуфинал срещу един от първенците в другите три групи от Дивизия C. Спечелилите тази фаза ще се срещнат на финал, който ще определи един от финалистите за Евро 2020 чрез Лигата на нациите. Същото важи и за останалите дивизии. Отборите, заели последно място в своята група, изпадат в по-долната. Идеята на УЕФА е турнирът да замести контролните срещи, с което да се повиши интереса към националните тимове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ