България ще открие почетно консулство в Йерусалим

Според изявление на Бенямин Нетаняху, неговият български колега Бойко Борисов го е уверил, че България ще открие почетно консулство в Йерусалим, което ще обслужва българските интереси в цялата страна, съобщава "Таймс ъф Израел".

Нетаняху съобщава на седмичното заседание на кабинета, че е говорил с Бойко Борисов в събота вечер за създаването на мисията. Вследствие на преместването на посолството на САЩ в Йерусалим през май, Израел призовава други страни да ги последват.

"Той реши, след като беше тук преди няколко дни, да открие тук почетно консулство в Йерусалим. Той се погрижи да ми обясни в нашия разговор, че това консулство не само ще се занимава с българските въпроси в Йерусалим, но и с българските въпроси из цял Израел", коментира Нетаняху.

Казах му, че стъпката е приветствана и че много се надявам, това да доведе до бързото откриване на официално българско посолство в Йерусалим", допълва Нетаняху.

По-рано този месец Борисов се срещна с Нетаняху в Ерусалим , където изрази своето разбиране за желанието на Израел, международната общност да признае града като столица. Той обаче подчерта, че България няма да премести посолството си в Йерусалим, докато не бъде подписана израелско-палестинска мирна сделка.

Американският президент Доналд Тръмп разби десетилетия политика, когато през декември 2017 г. обяви, че планира да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести американското посолство там. Американското посолство официално бе открито на 14 май.

Досега САЩ, Гватемала и Парагвай са преместили посолствата си в Израел в Йерусалим. Няколко други държави, включително Чешката република и Румъния, изразиха интерес към преместване, макар че такова не се очаква скоро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток