Българи в чужбина поискаха закриването на ДАБЧ

С отворено писмо до премиера Бойко Борисов наши сънародници от временните обществени съвети на българите в чужбина поискаха Държавната агенция за българите в чужбина да бъдe закрита. Според тях това е ненужна институция, която излишно натоварва държавния бюджет, остаряла е като концепция, а дейността ѝ дублира функциите на други органи, съобщава БНР.

Преподавателят по математика в Университета в Тулуза проф. Любомир Гаврилов обясни:

"Тази агенция няма отношение към българските граждани в чужбина, тя служи като смокинов лист, за да закрива липсата на държавна политика към българите в чужбина. Тази агенция има като главна функция да обгрижва хора от български произход, етнически, от западните покрайнини - от Босилеград, от Македония и Украйна. И с последните скандали около корупционните практики на ДАБЧ мисля, че чашата отдавна преля".

Предлага се на мястото на агенцията да бъде формирана нова организация - Национално представителство на българите по света, като и обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства, чиито членове да се избират от български граждани, живеещи извън страната.

Професор Гаврилов разкри мнението си за уволнения и арестуван вече бивш шеф на агенцията Петър Харалампиев, с когото се е срещнал заедно с други емигранти преди година.

"Той е типичен български бизнесмен от Прехода. Той е герой от книга на Илф и Петров - не разбира стратегическите интереси на България. Там се мотаят дребни интереси, картата на Македония. Има заиграване с примитивен национализъм. Хората, които са го назначили трябва да поемат отговорност", смята математикът от Университета в Тулуза.

Според Любомир Гавраилов предишният председател Борис Вангелов е имал далеч по-отговорен подход към задачите си, но това не променя факта, че ДАБЧ е претоварена с излишни функции и трябва да се закрие.

По закон от 15 години трябва да има Национален съвет на българите в чужбина, който е изборен. Той е записан и в Националната стратегия за българите в чужбина, приета в последните дни на кабинета "Орешарски", допълни Гаврилов относно нуждата от представителни органи на българските емигранти, които те сами да избират.

Бившият председател Борис Вангелов, който в момента е депутат от Обединени патриоти, е на мнение, че сегашната Държавна агенция за българите в чужбина не само не трябва да бъде закривана, а да бъде подсилена.

"Не бива да смесваме нещата - самата институция и случилото се в последните дни", заяви Вангелов. Той допълни, че част от концепцията, с която е заел поста, но не е могъл да изпълни, било административно укрепване на агенцията, предвид големите български общности в чужбина.

"Тя е с общо 25 души щатно разписание, а извършва две големи дейности - удостоверителна и работата с българските общности и техните организации, които вече са над 1000", смята Вангелов.

Коментари

Задължително поле