Петима откраднаха прът с 16 суджука и ги изядоха

В Норвегия откриха официално втория най-дълъг мост в страната (ВИДЕО) Той се намира в Северния полярен кръг

Тръгва делото на Мартин Петров срещу „Булбанк” за 3,8 млн. лв.

Сатиричното копие на баснята

Кремъл отрича намеса във Франция Води се разследване

Макрон опитва да тушира протеста (обзор) Няма да има увеличение на минималната работна заплата

Пловдив с бюджет от над 365 милиона лева за 2019-та

Младежът, изнасилил и убил старица в Бяла черква, посегнал и на друга баба (СНИМКИ)

Нина Добрев на екзотична ваканция в Индонезия

Белият дом търси заместник на ген. Кели Ник Айерс напуска администрацията

Община Кубрат заплашена от бедствено положение заради спиране на водата Общинското ВиК дължи 3 млн. лв. за ток и Енерго-Про спира електрозахранването

Две коли и микробус катастрофираха край Благоевград

Бивша шефка на Агенцията по лекарствата свидетелства по делото „Москов”: Турските ваксини са забранени Догодина разпитват премиера Бойко Борисов, бившата вицепремиерка Меглена Кунева и още над 20 души

Турция въведе мита за редица вносни стоки

Обвиненият за убийството на Десислава Стоянова бивш рейнджър остава в ареста Светослав Каменов избягал в Гърция, но се върнал

Българката в кухнята, българинът да печели и да не реве (ИНФОГРАФИКА) 81% от запитаните нашенци смятат, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството, 65% - че мъжете не бива да плачат

Според 81% от българите най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството, а на мъжа – да печели пари. Това показват данни на Евробарометър, събрани през юни 2017 година. България е държавата в целия Европейски съюз, в която най-много хора са съгласни с посочените твърдения. На другия полюс е Швеция, в която само 11% от хората смятат, че мястото на нежния пол е до печката. В целия Европейски съюз 54% смятат, че не това е най-важната роля на жената.

За 62% от българите е приемливо мъжете да плачат, което е най-ниският процент в ЕС. Отново на срещуположния полюс е Швеция, където за 99% от анкетираните е приемливо мъжете да плачат.
България попада и в челните места на общества, които смятат, че е по-вероятно жените да взимат решения, базирани на емоциите си – 83% са отговорили с „да”, което е равно на данните за Чехия и Словакия.
Според 68% от българите мъжете трябва да взимат отпуск за гледане на дете. На обратното мнение са 14%. За 78% от анкетираните в страната жените разполагат с по-малко свобода заради семейните си задължения.

0203_1_196036

Общо 87% подкрепят законови мерки, които да гарантират равенството между мъжете и жените в политиката. На обратното мнение са 4%.

На въпроса бихте ли казали, че във вашата компания се обръща достатъчно внимание на въпроса за равното заплащане между мъже и жени, сме на дъното на класацията с 23% отговорили „да” и 28% – „не” и 32% – това не е въпрос в моята компания.

Голяма част от българите смятат, че в политиката у нас е постигнато полово равенство. 64% от нашите сънародници са отговорили с „да” на този въпрос. В другата крайност се намира Франция. Едва 32% от населението смята, че в политиката в страната е постигнато полово равенство.
Българите отговорят положително и на въпроса дали има полово равенство в работната среда у нас – 67% са отговорили положително на този въпрос.

В дъното на класацията тук отново са французите, от които 29% смятат, че има полово равенство на работното място.

Обобщено българите са най-склонни да си създават стереотипи на базата на пола, показва изследването. 12,4% от хората признават, че мислят по този начин, което ни поставя на първо място в Европа. Веднага след нас се нареждат унгарците с 11,3% и литовците с 10,9%.

Най-малко склонни към създаване на стереотипи са гражданите на Швеция (3%), Дания (4,4%) и Холандия (4,6%). Страната ни е далече и от средните стойности за ЕС заедно с Великобритания – 7,3%.

Според синдикатите
Разликата
в заплащането
се увеличава

Над 200 години необходими за наваксване

Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете, вследствие на което, поради по-ниската си пенсионна възраст, получават по-ниска пенсия и обезщетение. Това показват анализи на синдикатите от КНСБ.
Според данните тенденцията е за нарастване на разликата в заплащането по пол и през 2015 г. той достига 14,2%, по данни на НСИ, при 10,6% през 2007 г.

Шест от най-нископлатените браншове у нас са с преобладаващо участие на жени. Те са в сферата на търговията, почистването, услугите. В здравеопазването санитари и медицински сестри на места получават много ниски заплати. Според изследване на КНСБ заплати с чисти доходи над 1000 лв. взимат два пъти повече мъже, отколкото жени. Това са малкото жени, които работят в IT сектора, банковия сектор, енергетиката и далекосъобщенията.

Друго изследване на Световния икономически форум (СИФ) за 2017 година в световен мащаб показва, че жените ще трябва да изчакат 217 години, преди да започнат да печелят колкото мъжете и да са представени наравно на работното място. За втора поредна година швейцарската организация с нестопанска цел отчита влошаване на икономическото неравенство, като измерва колко мъже и жени участват в работната сила, доходите, които те изкарват и професионалния им напредък.

Миналата година СИФ обяви, че нежният пол ще постигне икономическо равенство след 170 години спрямо 118 години през 2015 година

Като цяло Исландия, Норвегия, Финландия, Руанда и Швеция се нареждат най-високо сред 144 държави, сравнени по напредък в равенството в четири области: образование, здраве и оцеляване, икономическа възможност и политическо овластяване. България заема 18-о място в класацията, според глобалния индекс в доклада, поместен на сайта на СИФ.

Половината европейци
искат повече жени в политиката
80% смятат, че домашните задължения трябва да се поделят

Що се отнася до цялостните нагласи на съюза, от Европейската комисия посочват, че според европейците все още не е постигната равнопоставеност между половете. Въпреки това статистиката на Евробарометър показва, че 90% от европейците считат, че насърчаването на равнопоставеността на жените и мъжете е важно за обществото, икономиката и лично за тях.

Половината от европейците са на мнение, че би трябвало да има повече жени на постове, свързани с вземането на политически решения, а 70% от запитаните подкрепят използването на правни мерки, за да се гарантира равнопоставеността между мъжете и жените в политиката.

Над 80% от европейците смятат, че мъжете би трябвало да поемат равен дял от домакинските задължения и да ползват родителски отпуск, за да се грижат за децата си. Въпреки това повечето от запитаните са на мнение, че жените все още прекарват повече време от мъжете в домакинска работа и грижи за децата (73%).
Общо 90% от европейците заявяват, че е неприемливо жените да получават по-ниски възнаграждения от мъжете.

Възнагражденията на жените в Европа са все още средно с 16.3 % по-ниски от тези на мъжете, посочва Европейската комисия. Разликата в заплащането на жените и мъжете не е намаляла през последните години и това се дължи до голяма степен на факта, че жените по-трудно си намират работа, работят в по-ниско платени сектори, получават по-малко повишения, прекъсват по-често кариерата си и извършват повече неплатен труд.

ЕК стартира инициатива
за равенство между половете

Европейската комисия стартира нова инициатива под наслов “Правата на жените в смутни времена”, отчитайки резултатите от проучването на Евробарометър, които показват, че в държавите от ЕС все още не е постигната равнопоставеност между половете.

За да се реши този проблем, Европейската комисия представи план за действие за преодоляване на разликите в заплащането на жените и мъжете за периода 2018-2019 г. Изпълнението на плана ще способства за по-добро спазване на принципа за еднакво заплащане, като се разгледа възможността за изменение на Директивата за равното третиране на мъжете и жените.

Комисията призовава Европейския парламент и държавите членки да приемат бързо предложението от април 2017 г. относно равновесието между професионалния и личния живот. За тази цел се препоръчва да се финансират проекти за подобряване на баланса между половете на ръководни позиции на всички равнища и да се насърчават правителствата да приемат конкретни мерки за подобряване на баланса между половете при вземането на решения.

Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви: Жените в Европа имат право на равнопоставеност, възможности за реализация и безопасност, но за прекалено много жени тези права остават само на теория.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Коментара е ясен: днешния българин е шушумига ,който не може да върти семейство. Оплаква се като п_ _ _а и целия свят му е крив

    1. A skandinavkite sa leki – seko vtoro novorodeno v Norway se vika Mohamed, skoro shte smenat fenotipa I stavat kat bulgarite.

  2. Тревожно зле стои въпросът с половата дискриминация във франция! Ес трябва да започне наказателна процедура и изиска вземане на мерки за промяна на това дискриминативно отношение, за да имат скоро транджендър за президент – висша ценност за всеки истински демократ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.