Българка вече 25 години вае гимнастички в Канада

Нямах намерение да оставам в Канада, но ето че вече 25 години съм там – казва с усмивка Цветомира Филипова, златното момиче от ансамбъла на България от Мондиал-83.

Именитата ни гимнастичка пристигна у нас с отбора на Кленовите листа за световната купа по художествена гимнастика. За този тим това ще е едва второ състезание за сезона. Още от първите минути при срещата ни бившата ни грация впечатлява със спокойния и ведър тон, с който дава наставления на английски и руски език. Оказва се, че съставът е интернационален. Три от момичетата са от Украйна, а най-малкото е от Русия – 15-годишната Саша. Следва кратко прекъсване и Цветомира започва да дава указания на български език на 18-годишната Ванеса, която пък й отговаря на английски.... Всъщност девойката е дъщеря на Филипова.

„Към нея съм най-строга – признава треньорката, минала и през школата на Нешка Робева. – Може на другите да простя някоя грешка, но на нея – не! И тя го знае, старае се много.”

Но девойката сама избира да тръгне по пътя на майка си. Още от малка е в залата и израства с гимнастиката, макар че сега следва медицина в университета на Торонто. Останалите също учат, а спортът е по-скоро хоби за тях.

„В Канада няма никакво значение това, че си в национален отбор – казва Филипова. – Длъжен си да посещаващ училище, колеж, университет. Дори и да ти дадат бележка от федерацията, че си на състезания или по лагери, отсъствията им не са оправдани. А затова, че са сега тук, в България, например, в края на годината ще им се намалят точките в университета за успех.”

Всъщност, заради натоварената учебна програма, момичетата са в залата едва по три часа на ден. Въпреки това гледат на спортните си ангажименти изключително отговорно и професионално.

Съчетанията им впечатляват с оригинални елементи. А когато се наложи да отработят някой детайл, не мрънкат, дори ако се наложи да го отиграват стотици пъти.

Хореографията е на Цветомира, тя е човекът-оркестър. Но си има верен помощник – съпругът й Банко Панов, завършил балетната школа на Болшой театър в Русия. Сега той е изпълнителен директор на голяма застрахователна компания в Торонто. Поне два часа на седмица обаче той отделя, за да покаже на момичетата някои тънкости в елементите.

„Когато пристигнахме в Канада в един момент и двамата останахме без работа – спомня си Цветомира. – Очаквахме да се роди дъщеря ни и трябваше да се търсят други алтернативи. Така съпругът ми започна работа в съвсем различна сфера.”

Самата Филипова не планира да се установява в Канада. Но веднага след завършване на състезателна си кариера получава предложение да стане част от шоуто на знаменития „Цирк дьо солей”. Още 18-годишна заминава за Страната на кленовите листа. Остава един сезон под купола на цирка, където заедно с Юлия Мумджиева изнасят десетки представления по света, за да представят красотата на художествената гимнастика.

„Мнозина от артистите се оказаха световни шампиони, бяха събрали елита на спорта и изкуството – споделя Филипова. – И сега е така, не пропускам тяхно шоу в Лас Вегас. След изнурителните тренировки в България нищо не можеше да ни се опре. Играехме от душа и сърце, с лекота. Чувството да си на такава сцена беше уникално. Но ние не осъзнавахме, че сме част от този велик спектакъл, и че сме сред първите, представили художествената гимнастика в „Цирк дьо Солей”.”

Няколко канадски клуба обаче забелязват изяществото на изпълненията и канят Филипова да им направи хореография на съчетанията. А после тя получава предложение да остане в един от тях. Така колелото се завърта. Години по-късно Цветомира създава и свой клуб в Торонто. И постепенно свиква с начина на живот в Канада.

„Там на гимнастичка не можеш да кажеш, че е пълна и да я сложих на диета – разкрива Цветомира. – Затова ги приемаш такива каквито са. А тъй като спортът не е централизиран всичко е на клубно ниво. Тренираме в една зала заедно с волейболисти и баскетболисти, край нас хвърчат топки. Нямаме лекар, психолог, справяме се сами.”

И така на чист ентусиазъм Филипова и руската треньорка Светлана Жукова сформират отбор за младежките олимпийски игри в Нанджин 2014. Две от момичетата са от единия клуб, а три от другия. Тимът обаче се подготвя изключително професионално и се класира на пето място в Китай. Успехът отваря нова врата за българката. Канадската федерация кани Филипова да поеме националния отбор, с който тя сега е у нас.

„Голяма трудност е текучеството – признава Цветомира. - В края на миналата година дойде ново момиче в ансамбъла. Всяка смяна си иска и време за сработване. Но вярвам, че за световното първенство в София през есента ще успеем да направим конкурентен отбор и да сме отново в елита.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена