Българка е доцент в академия “Сан Ремо”

През февруари Дариана Куманова дирижира оркестъра на легендарния фестивал

Красива и талантлива българка - Дариана Куманова - е най-младият доцент в академия „Сан Ремо” и един от най-авторитетните педагози по поп и джаз в Италия. Истинска дързост е да обучаваш млади таланти в родината на белкантото, но тя го прави. Нейни ученици вече са звезди и печелят „Сан Ремо”, „Гласът на Италия”, „Х фактор”. Номинирана е за “италианските оскари” - „Давид на Донатело”, и печели „Златна клапа” на италианските журналисти и музикални критици.

Няма човек в музикалния бизнес в Италия, който да не познава Dariana, la bulgara (Дариана, българката). Тя е най-младият доцент в академия „Сан Ремо", а името й е синоним на най-висока класа при подготовката на бъдещи звезди. В академията отговаря за подбора на млади таланти в област Ломбардия. На последното издание на фестивала „Сан Ремо" през февруари е дирижирала и фестивалния оркестър - единствената жена диригент тази година и четвъртата в 68-годишната история на фестивала.

На 13 март тя открива собствено студио в центъра на Милано. В него има много професонално училище и звукозаписно студио. Нарекла го е „Студио 20", защото се намира на номер 20 на една от централните улици на Милано – „Алесандро Тадино". На официалното откриване всички поканени звезди и хора от топ звукозаписни компании са потвърдили участието си, не скрива радостта си Дариана.

Стотици млади таланти са минали през вокалната й школа. Когато в началото нейна ученичка печели стипендия за престижния американски университет “Бъркли”, а други две се класират в италианския формат “Амичи”, като едната е финалистка,

името й започва да се предава от уста на уста

В последните години продължава триумфът на учениците й, които стават звезди не само в Италия. Ариза печели Сан Ремо през 2009-а, Наиф Херин е много популярна във Франция, Мадалина Генеа прави два филма в Италия, като за втория – “Дом Хемингуей”, в който си партнира с Джъд Лоу, записва и песента с помощта на Дариана. Нейни възпитаници са и литовският участник в „Евровизия" през 2013 г. Андриус Появис, и красавецът кубинец Франк Родригес – телевизионна звезда, който обучава италианските звезди на салса, има интересен глас ала Синатра и жените си припадат по него.

Последното й голямо откритие е Леонардо Монтейро. Той е роден в Италия, от бразилски произход, балетист от Миланската Ла Скала. Дариана става негов ментор, педагог и продуцент на албума му. На тазгодишния „Сан Ремо" Монтейро се класира четвърти сред младите. Скоро излиза новият му сингъл, който е пети в радиокласацията на Италия, а Дариана е съавтор на текста.

Млади таланти от цяла Италия пътуват до Милано

за да се учат на вокално майсторство при нея. Има и чужденци от Цюрих и Лугано. Летят със самолет и отсядат в хотел, за да ги учи българката. „Понякога се изненадвам колко много хора знаят за мен и дори имат телефонния ми номер. Потърси ме една дама с молбата дъщеря й да учи при мен, един много известен музикант й е дал телефонния ми номер. Адвокатката ми пък споменала пред свой клиент, че приятелката й дирижира оркестър, а той казал: „О, да, знам я, българката", смее се Дариана.

В Милано и цяла Италия „ла булгара" е известна като певица, цигулар, композитор, актриса, вокален педагог и диригент. Често участва в RAI 1 и други тв и редиопредавания. Наскоро е гостувала в предаване на тема „Жените, които оставиха следа във фестивала „Сан Ремо". Миналата година на 20 март тя използва популярността си, за да събере на благотворителен концерт големи звезди от екрана и сцената. Нейната ученичка Джесика Нотаро, която става много голяма тв звезда, е залята с киселина и Дариана организира концерта Insieme per Jessica („Заедно за Джесика").

Тя е избрана за президент на един нов фестивал за млади таланти в Милано – Milano Music Festival. Поканена е и да организира концерта на НАТО, който е през май в Милано. Предстои да й връчат наградата „Най-успешна жена на годината" за Италия в категория „Музика и изкуство". Поддържа във форма гласа си, като „пее джаз, когато има време“, в един много известен джаз клуб в Милано – Memo Music Club.

Дариана е родена във Велико Търново, завършила е музикалното училище в София с цигулка и естрадно пеене в консерваторията. У нас тя беше известна от дуета “Модел 22” заедно с Елеонора Дончева (Нора от “Х фактор”). „През 1990-а участвахме на "Златният Орфей”. С наша песен - "Добър ден”, започваше всеки ден сутрешният блок на програма "Хоризонт". Имаше и “Музикална стълбица”. В един момент след 10 ноември започна епохата на най-страшната чалга, на “Радка Пиратка”. Спечелихме стипендия за университета “Бъркли” в Бостън, но Нора замина за Щатите, а аз за Италия, защото имах малък син и Америка беше много далече за мен", разказва Дариана.

Признава, че от дете е била оправна

„Имах много хубаво детство във Велико Търново - споделя тя. - Бях единствено и много обичано дете. На 14 години дойдох да живея сама в София, за да уча в музикалното училище. Първо се настаних при роднина, а на 16 години си взех първия апартамент под наем. Сама си го намерих, а учителката ми по литература ми подписа договора, защото бях непълнолетна. На 17-18 вече си изкарвах пари от участия и заявих на нашите да не ми пращат, че ще се издържам сама. Тогава с “Модел 22” имахме много участия навсякъде. Моят баща е архитект, а аз за месец изкарвах 20 пъти повече от неговата заплата."

Началото в Италия 1994-та е тежко. Дариана записва специализация по история на изкуството и пее джаз. „Преживяла съм много тежки моменти. Няколко пъти си събирах куфарите, но стисках зъби и оставах", разказва тя. Преди около 12 години се запознава с Бруно Сантори – музикален магнат и директор на оркестъра на “Сан Ремо”. Има частен симфоничен оркестър “М оркестра” и я кани като солист на концерти. На един такъв концерт се налага да излезе пред 10 000 човека без репетиции с оркестъра. Справя се блестящо. Тогава Сантори оценява класата й и я кани в академия „Сан Ремо".

„Първата година колегите в академията бяха с малко резерви, не знаеха дали ще се справя с езика - спомня си Дариана. - Лекции по два часа, с италианска музикална терминология, видеоматериал... 560 студенти, плюс журналисти, наблюдатели, общо около 700-800 човека в една огромна зала и ти говориш пред всичките два часа. И всичко се излъчва наживо по музикалната телевизия “Скай”. Гледа се от всички капацитети в музикалния бизнес и като се справиш блестящо с лекциите и преподаването, веднага ти обръщат повече внимание."

С влиятелния Мауро Пагани, музикален директор на “Сан Ремо”, доайен в италианската музика и недосегаемо име, се свързва чрез общи познати. Освен директор на фестивала “Сан Ремо”, той е и шеф на комисията, която решава кой да участва. Да си спечелиш авторитет в страната на белкантото – това звучи като приказка, но Дариана има своята формула за успех: „Подбирах си ангажиментите, пеех само на престижни сцени. Винаги съм била и с бизнес ориентиране. Още като малка казах на майка ми: “Да знаеш, че никога няма да работя като тебе в офис”. Успяла съм по най-почтения начин, като не позволих да се продавам на дребно и пеех само на най-престижни сцени. Затова и ме уважават толкова много в Италия. Тук няма човек, който да каже, че съм се издигнала по втория начин и съм горда с това", споделя дамата.

Оценката на Бертолучи - нейният “Оскар”

През 2013 г. Дариана е номинирана за “италианските оскари” - “Давид на Донатело”, и получава наградата “Чак Д’Оро” (“Златна клапа”) на италианските журналисти и музикални критици за песента “Новый день” към саундтрака на филма “Сибирско възпитание” с Джон Малкович. Автор на музиката е Мауро Пагани, а Дариана написва текста и я изпълнява. Италианският президент Наполитано я приема като звезда, а Джон Малкович й целува ръка. „Тогава с “Чак Д’Оро” събрахме повече гласове от легендарния Енио Мориконе", смее се Дариана.

Да минеш по червения килим на “Давид на Донатело” заедно с филмови величия като Стивън Спилбърг, Дъстин Хофман и Бен Афлек е голяма тръпка. „Награждаването вървеше директно по RAI 1. Връчваха ни грамотите, чуваш “Дариана Куманова”, с ударение на “о”, и цялата зала се обръща. Чудят се как е попаднала тази чужденка сред тях" - смее се Дариана. - Гледаш на първия ред легендите Бернардо Бертолучи и Енио Мориконе, които ти стискат ръка и ти се усмихват до ушите... На приема казах на Бертолучи колко се вълнувам и че за мен е огромна чест да се запозная с него. А той ме поздрави и за това, че съм единствената чужденка с номинация за италиански филм. Неговата оценка беше моят „Оскар".

 

Любов от детската градина

Със съпруга й Росен Илиев са израснали заедно, познават се още от детската градина. „Като станахме гаджета, бяхме още студенти, нямахме пари и всичко постигнахме заедно. Заедно сме израснали, заедно сме създавали връзките и контактите си", споделя Дариана. Мъжът й завършва право и регистрира транспортна фирма. Сега се занимава с транспорт и енергетика. Семейството продължава да живее в Бояна и в Милано, като Росен е повече в България, понеже бизнесът му е тук, но пътува почти всяка седмица до Италия.

Големият им син Теодор е на 26 години и довършва следването си по международни отношения в Католическия университет в Милано, но стои повече в София и е управител на една от фирмите на баща си. „Теодор е голям патриот и националист, много се вълнува от политиката. Има огромно желание да промени всичко в България и се бори като звяр за това. Решил е, че България ще бъде райски кът и той ще я направи такава, и ми казва: „Мамо, аз ще бъда един ден президент на България", разказва Дариана.

Малкият син Александер е на 9 години и е артистичен като майка си. Пее, свири на пиано. От март ще се занимава с актьорско майсторство в училището на майка си. През ноември Дариана губи майка си и сега живее с малкия си син и баща си в къща в Милано.

Феновете на сериала „Под прикритие" още помнят сцените от хола на Джаро, които са снимани... в нейния дом в Бояна. „Продуцентът Димитър Митовски е близък със съпруга ми и си го хареса за снимки", казва Дариана. Апартаментът е на последните два етажа в сграда по италиански маниер – резиденция, която са изградили заедно с мъжа й, нещо като постоянен луксозен хотел, в който апартаментите се наемат с годишен наем, а наемателите нямат никакви грижи за плащане на сметки и чистене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица