Българка разказа за огнения ад в Ла Палма

Испанският остров Ла Палма се превърна в бедстваща зона, след като лава от вулкана заля част от него и унищожи всичко по пътя си. Хиляди хора бяха евакуирани, а цели селища изчезнаха от картата.

Вероника Найденова живее на острова от 16 години. Разказва със свито сърце за огнената стихия, която изпепели огромни части от втория й дом. "Една седмица преди да започне казаха, че вече сме в "жълт код" и вулканът може да избухне всеки момент. Започнаха със симулациите там, където се очакваше да избухне. Ние чувахме земетресения и се движеше цялата къща", разказа Вероника по БТВ.

"Единственото, което всички тук чувстваме, е тъга, защото всичко се променя, не е същото", сподели тя.

Потърпевшите са имали изключително малко време за евакуация. Евакуирани от властите вече са повече от 6 хиляди души. "Дойдоха президентът, царят, всичките да помогнат. Къщите, които обикновено ги ползваха туристи, ги дадоха на хората, които са останали без дом. В началото бяха в хангари и спяха всички заедно, като на улицата", обясни българката.

10 дни след първото изригване местното правителство вече има план за компенсация. "Обявиха, че са започнали да преговарят за закупуване на къщи за семействата, също така отпуснаха пари и за разходи", допълва тя. 

В дните на изпитания 42-годишната Вероника все още има надежда. "Добрата новина е, че лавата вече стигна до океана и казват, че щом си е направила пътя, няма да има повече разрушения. Все още чакаме и не знаем колко ще продължи - казват, че може да продължи месеци, години, не знаем колко време ще продължи да изригва. В един момент имаш къща, имаш всичко, а след малко вече си на улицата и не знаеш какво ще стане", казва българката.

Вероника се надява тя и всички останали в Ла Палма да се върнат скоро към нормалния си начин на живот.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България