Българка разработи шрифт, улесняващ хората с дислексия

Снимка: Архив

Кристина Костова е създателката на първото българско шрифтово семейство, предназначено за хора с дислексия.

Започнах да представям АДИС в началото на тази година, а малко по-късно беше завършен и сайта за по-лесното изтегляне. Смятам че беше доста успешна година, заяви пред БНР Кристина Костова. Адис подпомата възприемането на текстове при хора с лека и средна форма на състояниета, което се изразява в неспособност за четене или възприемане на текст.

"Той се използва както за интернет, така и за печатни издания. Вече има 4-5 издания, които са реализирани изцяло с него и няколко сайта, които използват този шрифт като допълнителен за визуализиране на съдържанието. Отделно много учители, които използват шрифта за подготовка на материалите, ми връщат обратна връзка за реакцията на учениците. Почти във всички случаи обратната връзка е позитивна – наблюдава се улеснение на самите ученици", обясни Костова.

Тя също страда от лека форма на дислексия и решила да направя проучване спрямо как се реализират шрифтовете за дислексици на кирилица, което установило че такива просто няма. Започнала шрифта като част от магистърската си теза, а работата продължила 2 години. Отскоро на сайта има и нови, допълнителни знаци. Те ся ясно различими един от друг, което улеснява възприемането им.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България