Българка се снима в турски сериал

Юлия Порязова е играла с Еркан Петеккая и Берен Саат

Юлия Порязова е първата българка, снимала се в турски сериал, и е точното определение за модерна жена - красива, работеща и гледаща семейство. Ето каква е формулата на Юлия Порязова за успех: „При всеки тя е различна, но при мен действа по следния начин. Аз съм зодия Телец и съм винаги с рогата напред! Когато се захвана с нещо, няма сила, която да пречупи моето желание за успех. Никога не гледам в чуждата паница, но и не давам от моята, правя всичко с много голямо желание”.

Ето какво разказа Юлия Порязова пред „Жълт Труд“ за това кога и как е започнала найната филмова кариера, как е заминала за Турция и не на последно място - какво харесва там и какво предпочита тук.

[modula id="3205455"]

Юлия заминава за Турция със своите родители, когато е едва в 8-и клас и, без да знае езика, започва училище, за да научи турския по-бързо. Стояла на най-задния чин и само слушала и преписвала от съучениците си, които били много внимателни и учтиви към нея, спомня си тя.

Това бил най-трудният период в живота ѝ

Била на възраст, в която не можела да осъзнае какво се случва. Всичко, което обичала, и всичките ѝ приятели били в България, затова се чуствала много самотна, споделя тя. Наложило се дори да остави латино танците, а тъкмо била станала шампионка в своята категория. Година след това започнала да се адаптира към метрополиса Истанбул, в който живеела тогава. Имала приятели и вече знаела турски доста добре.

През лятната ваканция работи в модна агенция

Юлия трябвало да снима новите лица за кастинги и да им прави албуми. „Един ден от продуцентската къща Base Production (Бейс Продъкшън) се обадиха в нашата агенция и казаха, че търсят ново лице – момиче, което ще участва в главна роля с певеца Атила Таш. Мое задължение беше да отида там, за да покажа албумите... И така започна всичко, когато продуцентката Сергин Акяз ме видя и ми каза, че търси момиче точно като мен. Сърцето ми се преобърна от вълнение, тогава бях непълнолетна, с много къдрава коса”, спомня си тя.

Сергин й казва, че иска да направят проби да види как ще стои пред камера и моли и родителите й да присъстват, защото, ако всичко е наред, трябва да подпишат договор, че са съгласни да участва в този сериал. Така започва първият й сериал Zennube („Зенубе“), разказва Юлия.

На въпроса в кои турски сериали е участвала през годините тя споделя, че се е снимала в пет продукции, а именно: Zennube („Зенубе“); Aynali Tahir („Айнали Тахир“); Melek („Ангел“); Semsi pasa pasaji („Проходът Семи Паса“) и Aylin („Айлин“). Самата тя преди е гледала много турски сериали, но те са доста зарибяващи и сега вече няма толкова време, споделя открито актрисата.

Почти винаги е била в главните роли

Най-приятната ѝ роля била тази в Zennube - там играе почти себе си, спомня си тя. За най-трудната разказва, че е била в сериала Melek, защото там играела „лошата“. Трябвало да прави магии и зли неща в името на любов, която никога няма да има. Сериалът има много голям рейтинг, все пак се снима от Хилал Сарал - една от най-известните турски режисьорки. Имало е случаи да я нападат по улицата, защото била лоша във филма. Крещели й разни баби да остави на мира влюбените, разказва с усмивка Юлия. Тогава ограничила разходките по молове и улици, смее се тя.

Освен с филмовата си кариера, се занимава и с музика и организиране на събития, свързани с модерни танци. За множеството ангажименти споделя: „Аз съм човек, който дава всичко от себе си във всяко едно нещо, с което се захване. Много обичам да съм сред хора и да организирам различни събития. Всичко, което правя, го правя с много любов и внимание“.

Танцува и обича да спортува

Преди години се е занимавала и с културизъм. На какво учи този спорт и с какво помага? „Не мога да кажа, че е било точно културизъм. Обичам да ходя на фитнес и водя здравословен начин на живот. Бях се запалила по категория “бикини фитнес” и за шест месеца успях да направя необходимото и се класирах на финал от общо 17 участнички. Това беше голям успех за мен. Преборих се с дългогодишни участнички, занимаващи се с този спорт, който ме научи как да се храня правилно и да опозная тялото си така, че да мога да го контролирам и да изглеждам добре“, усмихва се тя.

Предпочита в България

„Турция ми е като втори дом, доста често ходя там и мога да кажа, че най-близките ми приятели са там, но ако трябва да съм честна, България си е моят дом и предпочитам да живея тук.”

Как си отдъхва, когато не е пред камера, какво обича да прави и как разпуска? „Свободното си време прекарвам с дъщеричката ми и приятеля ми. Правим нормални неща, както всички хора. Ходим на кино, разходки и почивки. Сега се готвим за летния шампионат по спортни танци. До края на юли съм доста ангажирана и с други проекти. Почивките ще са в края на август и началото на септември”.

 

Планира да се развива на родна земя

За изненадите тя разказва: „От мен винаги може да се очаква всичко. Искам да продължа кариерата си и тук. Пред камерата се чувствам много добре и мисля, че съм родена за това. Преди няколко дни даже приключих със снимките на първия български мюзикъл, правен от 1989 г. насам, който ще излезе в началото на 2020-а”.

През 2000 г. излиза и първата ѝ песен. В нея тя танцува и пее на турски език. „Тази песен (сингъл) беше направена за една програма, на която бях водеща, и хората много я харесаха, защото дотогава никой не беше правил подобен проект. Песента имаше три версии - оригинал, ориентал и латино версия. А програмата, за която беше песента, се казваше “Танцувай с мен”.

Любовта към модерните танци, работата като треньор и танците за удоволствие са нещо много специално за нея. „Още от малка това ми е в душата. В момента в клуба по танци имаме около 240 деца, които тренират в различни групи и категории. Ходим по състезания и обираме медалите. Най-вече за мен е голямо удоволствие да гледам и да подкрепям дъщеричката ми Мартина (7 г.), която играе спортни танци и е лидер в своята категория”, споделя актрисата.

 

Работила е с много популярни лица

Юлия обръща специално внимание на колегите си и разпознаваемите лица от турските сериали, с които разказва, че е работила доста. Те са много известни актьори, някои от които са добре познати и в България. Сред тях са: Еркан Петеккая, Сарухан Хунел, Алисан, Азра Акин, Сердар Ортак, Берен Саат и още много други.

За турските продуценти и екипи, снимащи филмите и сериалите, разказва, че са много сериозни и взискателни. Там, за да си в киносредите, трябва да си много коректен и земен и, разбира се, да даваш всичко от себе си, казва Юлия.

Коментари

Задължително поле