Жители на общините Гулянци и Никопол протестират срещу разбит път

Какво е да си професионален слуга на народа?

Първанов: Различията между президентът и кабинета се преекспонират

Откриха 30-годишен мъж с огнестрелна рана в главата в Бургас Пострадалият е настанен в болница с опасност за живота

ИДИЛ заплаши, че ще напада изборни секции на парламентарния вот в Ирак

Ангел Кунчев: Около 15-25% от децата у нас са с наднормено тегло

Ремонт на пътния възел при Околовръстното и бул. „България“

С опасност за живота е блъснатата от автобус възрастна жена в Пазарджик

Здравните министри от ЕС се събират на неформално заседание в НДК

Затвярят 15 км от магистрала “Струма” край Дупница Определен е обходен маршрут

Обявяват присъдата на парижкия атентатор Салах Абдеслам

Генералният секретар на ООН: Съветът за сигурност не може да реши международните проблеми в сегашния си вид

Южна Корея спира да облъчва Севера с пропаганда

Вечеря изненада за Макрон в САЩ Френският президент пристига във Вашингтон днес

МВФ прие нови правила за оценяване на корупцията

Българо-румънската комисия за общата граница по Дунав не е заседавала от 1908 г. Образуваните през последните 110 г. острови са с неопределена държавна принадлежност

След 1908 година граничната комисия, отговаряща за въпросите по прохождението на линията на държавната граница между България и Румъния, никога не е била свиквана. Не е определяна държавната принадлежност на островите в река Дунав, възникнали след 1909 година и официални преговори с румънската страна по този въпрос не са водени. Това става ясно от писмен отговор на министъра на транспорта Ивайло Московски във връзка с питане на депутата от ОП Александър Сабанов за речната граница между България и Румъния, пише БГНЕС.

Въз основа Конвенция за определяне речната граница между България и Румъния от 1908 г. е сключена спогодба между двете страни за определяне на българо-румънската граница по река Дунав. Изпълнението на спогодбата е възложено на смесена гранична комисия, съставена от две делегации – от българска и от румънска страна. Председателят на българската делегация се избира от ръководния състав на Главна дирекция „Гранична полиция”, след съгласуване с Министерството на външните работи.

Граничните комисии заседават през определен период и решават възникналите въпроси, касаещи прохождението на линията на държавната граница. Сектор „Геодезия и картография” към Главна дирекция „Гранична полиция” организира дейностите по обозначаване, обновяване, трасиране на гранични знаци, изготвяне на гранични документи, извършване на съвременни геодезически измервания.

По повод на запитване във връзка с нарушения на граничния режим, с писмо от 17.12.2014 г. Регионална дирекция „Гранична полиция”-Русе е уведомила Министерството на транспорта, че след 1908 година тази комисия никога не е била свиквана, не е определяна държавната принадлежност на островите, възникнали след 1909 година и официални преговори с румънската страна по този въпрос не са водени, се казва още в писмения отговор на транспортния министър.

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” – Русе и Речната администрация на долен Дунав – Галац (Румъния) sa извършили предпроектно проучване с цел изготвяне на предложения за изграждане на хидротехнически съоръжения в близост до или в критичните за корабоплаването участъци от реката, се казва в отговора на министъра.

В изпълнение на тези проучвания по проекта през 2017 г. са извършени две мащабни полеви кампании за обследване на реката, които включват топографски, хидроложки, хидрографни, седиментни и геоложки проучвания на река Дунав и двата бряга. Приложените карти с обозначен талвег и фарватер са резултат от извършените съвместни измервания с румънска администрация.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.