Българската католическа църква подари на папа Франциск копие на иконата "Света Богородица от Несебър"

Снимка: Юлиан Тодоров

Монсиньор Христо Пройков, който е апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, приветства папа Франциск на площад „Княз Александър Първи”.

От името на Католическата църква в България той му подари копие от иконата на Света Богородица от Несебър, която монсиньор Ронкали винаги е носил със себе си.

„Свети Папа Ронкали, преди да напусне България, заменя името на титулярната си епископия с името на българския град Несебър и запазва тази титла до назначаването си за патриарх на Венеция”, каза монсиньор Христо Пройков.

Ето и пълния текст на приветствието му към папа Франциск:

Ваше Светейшество,

България е красиво и малко кътче на земята и ние, присъстващата Католическа църква, сме благодарни за вниманието и честта, които оказвате на българския народ, и с удоволствие Ви приветстваме като Епископ на Рим и Пастир на Вселенската Църква, като скъп и добре дошъл гост на България. Приветствайки Ви Ваше Светейшество, бих искал да почерпя вдъхновение от корените на нашето минало, за да измолим по време на тази Света литургия заедно с Вас, божествената благодат за настоящето, и за да отправим обща молитва към възкръсналия Господ за бъдещето на България, за католиците, дошли тук от цялата страна, и за мир по целия свят. Да, по нашата земя християнските корени са древни, но Бог също е поискал да минат оттук и да останат много хора от различни култури и религии. София означава „мъдрост”, Sapientia cordis се корени не само в София, столицата на България, но и в сърцата на всички българи, и се изразява в съвместно

съжителство на различни култури и религии.

От името на Католическата църква в България Ви подарявам, Свети Отче, копие от иконата на Света Богородица от Несебър, която монсиньор Ронкали винаги е носил със себе си. Свети Папа Ронкали, преди да напусне България, заменя името на титулярната си епископия с името на българския град Несебър и запазва тази титла до назначаването си за патриарх на Венеция. Ваше Светейшество, докато очаквахме Вашето пътуване до България, обявено под мотото Pacem In Terris ние, католиците в България, всеки ден се молехме за Вас и за мира в света, от който всички се нуждаем, с молитвата, която завършва така:

„Боже на мира, дай ни мир в душите, за да покажем с живота си, че мирът е възможен на Земята.

Добре дошли, Свети Отче, в нашата Родина!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България