Българската прокуратура изтъкна по-големите правомощия на румънската

Главният прокурор Сотир Цацаров.

Работната среща между главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция се осъществи по покана на г-н Цацаров, съобщиха от прокуратурата. В нея участваха още посланикът на Република Румъния Н. Пр. Йон Гъля и прокурор Анка Журма, а от българска страна – Румяна Арнаудова, ръководител на Звено „Антикорупция“, градският прокурор Емилия Русинова и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

От държавното обвинение съобщиха, че основна тема на разговор са били правомощията на двете прокуратури при разследване на корупционни престъпления. Обсъден е бил проблемът с имунитета на кандидатите в местни и национални избори и членове на парламента. В Румъния кандидатите не се ползват с имунитет, а народните представители нямат такъв като защита срещу обвинения, а само срещу задържане и други мерки на процесуална принуда. Румънските прокурори представили измененията в наказателния процес от 2014 г., според които след провеждане на начално предварително изслушване съдът не разполага с правото да връща делата на прокуратурата. Г-жа Кьовеши съобщила данни, според които от внесени 323 обвинителни акта, през 2016 г. съдът е върнал едва 4 дела заради процесуални нарушения.

Предмет на дискусия са били и сроковете за получаване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства /72 часа у нас, макс. 2 часа в Румъния, от дежурен съдия/. Прокурор Кьовеши акцентирала на начина на назначаване на полицейски служители в ръководената от нея дирекция /295 при 165 прокурори/ – при пълна служебна независимост от Министерство на вътрешните работи. Дирекцията разполага и със собствени експерти /вещи лица/, за разлика от българската прокуратура.

Участниците в срещата обменили опит в работата на правоохранителните органи и системата на съдебната власт и изразили желание за по-тясно сътрудничество, гласи съобщението на българската прокуратура.

Още по темата

 1. Румънската прокурорка не желае да дава изявления Започна срещата на Кьовеши с Цацаров

 2. Очаква се да се срещне със Сотир Цацаров Крути мерки за сигурност на втори форум на румънската прокурорка Кьовеши

 3. Шефът на Върховния касационен съд направил списък кого да пускат в залата Цирк в съда с румънската прокурорка Кьовеши (обзор)

 4. Live "Съдебна охрана" не пусна Бареков на форума на ВКС Шефката на румънската спецпрокуратура Лаура Кьовеши: Ние събираме доказателствата, всички други решения се взимат от съда

 5. Флашмоб с мотото „съдебна корупция“ посрещна Лозан Панов и Кьовеши (СНИМКИ)

 6. Лозан Панов забрани на евродепутата Бареков достъп до конференция

 7. Румен Радев и Лаура Кьовеши обсъдиха сътрудничеството между България и Румъния в борбата с корупцията

 8. Под диктата на Прокопиев, Лозан Панов опасно въвлича ВКС в предизборната кампания Румънският прокурор Кьовеши като политически допинг за „Да, България“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Корупциите, фалшиментите, разбойническото погазване на основни закони е достигнало такива огромни размери, че вече някои от по свестните адвокати се оплакват, че просто не могат да работят нормално. Когато на всяка стъпка законни положения се пренебрегват, а адвокатите, колкото и да са добри, не могат да се преборят и все повече невинни хора са сериозно ощетени, на някои е разбит дори живота, какво става? Става, това, което историята показва – Революция и измитане на боклука, облечен във власт – политическа или съдебна!!!

 2. Нищо не пише в Румъния депутати и министри крадат ли кремове и дезодоранти от супермаркетите, какви мерки зимат там, на какви позиции ги назначават в еврейските клубове и въобще имат ли тоз проблем? Щото тук заради един дезодорант се лишихме от много ценен кадър.

 3. Цацата е престъпник, защото прикрива най-големите престъпници в България. И с какъв сурат се хвалят, че нашите престъпници в -п-р-о-к-у-р-а-т-у-р-а-т-а- били с повече правомощия като след като няма нито един голям престъпник в затворите?????????

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.