Българската църковна делегация отпътува за Йерусалим

Очаква Благодатният огън да пристигне у нас около 19:00 часа

Рано сутринта на Велика събота, официална българска църковна делегация отпътува за светия град Йерусалим, където ще вземе участие в богослужбата в храм "Възкресение Господне", предава Канал 3.

Всяка година, преди Възкресение Христово, в светия град се събират хиляди християни от цял свят в очакване да слезе Благодатният огън, който е чуден отблясък от Божествената светлина и доказателство за Божествената същност на нашия Господ Иисус Христос. Той е знак за Божията милост към нас човеците и ни укрепява в нашата надежда за възкресение и вечен живот.

По решение на Св. Синод тази година българската църковно делегация ще бъде водена от старозагорския митрополит Киприян.

За първи път в правителствения самолет, заедно с нашите духовници, ще пътува и представител на македонската православна църква.

По традиция в навечерието на православната Пасха, духовенство от всички православни църкви, начело с Йерусалимския патриарх вземат участие в литийното шествие, с което трикратно се обикаля параклиса, издигнат над Гроба господен. След това, съгласно традицията, Йерусалимският патриарх снема одеждите си и останал по подрасник влиза сам при Гроба на Господ Иисус Христос, за да изпроси в молитва невеществения огън, който по чудесен начин се изсипва върху плочата на Гроба.

Очаква се българската църковна делегация да донесе Благодатния огън от Йерусалим около 19:00 часа.

Коментари

Задължително поле